Slik unngår du oljesprut

Er du en av dem som skvetter unna når oljen spruter under matlagingen? Dette bør du gjøre for å unngå det.

ALDRI MER OLJESPRUT: Hvis du følger disse rådene vil du unngå oljesprut når du steker mat! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Syns du oljesprut fra stekepanna er skummelt og ubehagelig?

Kokk og gründer Adam Bjerck har noen gode tips for å minske oljespruten.

Minimer oljen

Det er viktig å ikke ha for mye olje i pannen, forteller Bjerck.

- Minimer mengden olje, for mindre sprut.

Du burde heller ikke ha for høy temperatur om du er redd for oljesprut.

- Jo lavere temperatur man steker med, jo mindre oljesprut blir det. Men det er ikke alt som egner seg til det, forteller Bjerck og fortsetter.

- Skal du for eksempel steke kjøtt må du ha høyere temperatur i pannen.

Solsikkeolje egner seg best

Du kan velge både solsikkeolje og olivenolje, men hvilken bør man egentlig bruke til steking?

- Det spørs litt hva man skal steke. Biff ville jeg for eksempel ikke stekt i olivenolje, fordi den kan bli bitter og brent. Solsikkeolje er bra til ulike temperaturer, og den gir ikke så mye smak fra seg, forklarer Bjerck.

Generelt skal oljer til steking ha til oppgave å overføre varme til maten og bidra til positiv smak og lukt for produktet. Stekeoljer bør være varmestabile og ikke dekomponere under oppvarming.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer