Slik unngår du oljesprut

Er du en av dem som skvetter unna når oljen spruter under matlagingen? Dette bør du gjøre for å unngå det.

ALDRI MER OLJESPRUT: Hvis du følger disse rådene vil du unngå oljesprut når du steker mat! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Syns du oljesprut fra stekepanna er skummelt og ubehagelig?

Kokk og gründer Adam Bjerck har noen gode tips for å minske oljespruten.

Minimer oljen

Det er viktig å ikke ha for mye olje i pannen, forteller Bjerck.

- Minimer mengden olje, for mindre sprut.

Du burde heller ikke ha for høy temperatur om du er redd for oljesprut.

OLJESPRUT: Kokk og gründer Adam Bjerck. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OLJESPRUT: Kokk og gründer Adam Bjerck. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jo lavere temperatur man steker med, jo mindre oljesprut blir det. Men det er ikke alt som egner seg til det, forteller Bjerck og fortsetter.

- Skal du for eksempel steke kjøtt må du ha høyere temperatur i pannen.

Solsikkeolje egner seg best

Du kan velge både solsikkeolje og olivenolje, men hvilken bør man egentlig bruke til steking?

- Det spørs litt hva man skal steke. Biff ville jeg for eksempel ikke stekt i olivenolje, fordi den kan bli bitter og brent. Solsikkeolje er bra til ulike temperaturer, og den gir ikke så mye smak fra seg, forklarer Bjerck.

Generelt skal oljer til steking ha til oppgave å overføre varme til maten og bidra til positiv smak og lukt for produktet. Stekeoljer bør være varmestabile og ikke dekomponere under oppvarming.

I tillegg har kaldpressede oljer, som olivenolje dårligere teknologiske egenskaper slik at den for eksempel spruter mer, skriver Matportalen.

Olivenolje brenner seg også lettere og tilsetter mer smak enn solsikkeolje.

- Olivenolje kan man tilsette senere, som en smak. Steker du for eksempel fisk eller kylling er det godt å tilsette mot slutten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer