Solkrem 2020

Slik velger du den beste solkremen

Ekspertenes råd er enkle.

HVILKEN SOLKREM ER BEST? - Det er viktig å finne en solkrem du liker, så den faktisk blir brukt, råder ekspertene. Og bruk nok! oppfordrer de. Foto: Kristin Sørdal
HVILKEN SOLKREM ER BEST? - Det er viktig å finne en solkrem du liker, så den faktisk blir brukt, råder ekspertene. Og bruk nok! oppfordrer de. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 15.4:

I første halvdel av påska var det et stort hull i ozonlaget over Norge, og ifølge forskere ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) ble det liggende over Norge fra 31. mars til 7. april.

Hull i ozonlaget bety at mer av solas stråling slipper igjennom og ned på oss - som igjen betyr at risikoen for å bli solbrent er høyere.

Forskerne råder derfor alle som skal oppholde seg mye ute, til å nyte sola med måte - og å huske solkrem om du skal være mye ute.

Men det er selvsagt ikke kun på grunn av hull i ozonlaget at du bør finne fram solkremen nå. Mange steder er det meldt blå himmel og til dels høye temperaturer onsdag.

- Med vinterblek hud er det fort gjort å bli solbrent. Skal du være i sola en stund, enten det er på balkongen, i hagen eller på en tur, vil det være lurt å bruke solkrem. Dette blir viktigere og viktigere etter hvert som sola står høyere på himmelen utover våren, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Men hvilken solkrem er best?

Det er mange solkremer å velge blant, både i dagligvarebutikken, på apoteket og hos kosmetikkforhandlerne.

Hva skal man tenke på, når man skal kjøpe solkrem?

Dette er UVA og UVB

Når vi er i sola, er vi utsatt for to typer UV-stråling: UVA og UVB. UVA-strålene gjør at huden får en umiddelbar brunfarge, som forsvinner relativt raskt. UVB-strålene gjør det ytterste hudlaget tykkere, noe som gir en viss beskyttelse ved videre soling. UVB er også de strålene som bidrar mest til brunfargen, ved at de stimulerer til økt produksjon av pigmentet melanin. Cirka 2 prosent av UV-strålingen i Norge om sommeren er UVB-stråler, mens 98 prosent er UVA. (Kilde: Kreftforeningen og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet)

- Det er viktig å finne en solkrem du liker, så den faktisk blir brukt. Uavhengig av hvilken solkrem du bruker, bør du ikke forlenge tiden du er i sola fordi du har smurt deg. Da vil du likevel få en stor dose UV-stråler, sier Ross.

På solkremen står det solfaktor og gjerne informasjon om at kremen beskytter mot UVA og UVB-stråler.

Men hvordan vet man hvilken solfaktor man skal velge?

- Vi anbefaler at du bruker minimum faktor 30, og smører jevnt og rikelig, sier Ross, og legger til:

- Hvor mye den enkelte må beskytte seg i sola kan avhenge av hudtype, tid på dagen og året, og hvor sterk sol det er der du er.

Du kan selv sjekke UV-varselet på Yr.no eller Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Kan man stole på solkremen?

Flere tester tidligere har vist at du ikke nødvendigvis kan stole på at solkremen faktisk har den solfaktoren som er opplyst på pakken. En amerikansk undersøkelse viste at 1 av 3 solkremer ikke gir den beskyttelsen de lover.

Mattilsynet undersøkte også dette for et par år siden, og også de fant at ni av 17 solkremer ikke ga den beskyttelsen som ble lovet på merkingen - da var det snakk både om faktor og UVA/UVB-beskyttelse.

Kan man egentlig stole på at man får den solfaktoren man blir lovet på pakken?

- Enkelte tester har vist at noen solkremer har hatt lavere faktor enn oppgitt på flasken, men i utgangspunktet er kremene du får kjøpt i Norge gode, sier Ross.

Problemet er ifølge Kreftforeningen vel så mye at folk flest smører seg med altfor lite solkrem.

- Dermed får de langt lavere beskyttelse enn det som står på pakken. Derfor er det viktig å bruke rikelig med krem, sier Ross.

Dette bør du se etter

Så hvordan kan man finne ut hviken solkrem som er best? Kreftforeningen sier at man kan ha ulike behov ut i fra hvilken hudtype man har. Og at man kan spørre om hjelp på for eksempel apoteket.

Dersom du leter i hyllene selv, bør du sjekke dette:

- I tillegg til faktortallet, skal det stå at kremen beskytter mot UVA-stråler. Det gjør de fleste solkremer som selges i Norge, sier Ross.

Noe du også skal være oppmerksom på, er at mange solkremer inneholder stoffer som kan være skadelige for både helsa og miljøet.

- Dette gjelder for eksempel noen av solfiltrene som brukes for at man ikke skal bli solbrent. To av disse stoffene er oksibenzon og octinoxat. De har blitt forbudt på Hawaii fordi de kan skade dyre- og plantelivet i havet. I tillegg antar man at de kan være hormonforstyrrende, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

- En annen svært problematisk stoffgruppe som gjerne brukes i solkrem er siloksaner. Disse hoper seg opp i naturen og kan gjenfinnes i fisk, fugl og pattedyr. Siloksaner står ofte oppført på innholdsdeklarasjonen som cyclopentasiloxane (D5), cyclomethicone (D4) eller cyclohexasiloxane (D6), sier hun.

D4 og D5 ble nylig forbudt brukt i produkter som vaskes av huden, som såpe, sjampo og andre personlige pleieprodukter. De er imidlertid fremdeles tillatt i kremer som blir på huden, som solkrem.

Ifølge Mattilsynet, er det imidlertid forventet at forbudet i framtida kan utvides til å omfatte produkter som ikke vaskes av, samt å inkludere siloksanen D6.

– Velg svanemerkede solkremer. De beskytter godt mot solen og inneholder ingen miljøgifter, som miljøskadelige solfiltre eller siloksaner. Svanen stiller også strenge krav til stoffer som kan være allergifremkallende, sier Riise.

Bruk nok!

Kreftforeningen oppfordrer blant annet til å begrense tida i sola og å bruke klær som beskyttelse - i tillegg til å påføre nok solkrem:

Flinkere med faktor

Nordmenn generelt blir flinkere til å bruke høyere faktor.

  • I 2012 var det 45 prosent som brukte solkrem med faktor 6-12, mens i 2018 var denne andelen sunket til 18 prosent.
  • Andelen som bruker faktor 30 eller høyere økte i samme periode økte fra 5 prosent til 23 prosent.

(Solvaneundersøkelse 2018, Kreftforeningen.no)

- Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, og gjerne to ganger – så dekker du områder du kanskje bommet på i første omgang. Og husk, du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg, oppfordrer Ross.

Kvinner bruker solkrem oftere enn menn, og de bruker også høyere faktor.

For damene som kanskje allerede har en dagkrem på ansiktet, kan det være lett å tro at denne beskytter nok. Men det bør de kanskje ikke tenke:

- Ofte bruker man litt tynnere lag med dagkrem enn med solkrem. Skal man være ute i sola, er det best å bruke solkrem, og smøre seg rikelig. Og for de som bruker flere lag med sminke, bør solkremen smøres på først, sier Ross.

Hva med solkremen fra i fjor?

Vi har tidligere skrevet om solkrem og om den kan gå ut på dato. Men kan vi bruke kremen fra i fjor, eller virker den ikke lenger?

- Virkningen kan reduseres noe over tid, men solkrem er som annen ferskvare, hvis den ser ok ut og lukter godt, skal du fint kunne bruke solkremen fra i fjor, sier Ross.

- Smør rikelig, og husk at vi uansett ikke bør satse alt på solkremen. Bruk den som et supplement til de andre solrådene; begrense tiden du er i de sterkeste solstrålene, beskytte deg med klær og noe på hodet og ikke ta solarium.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer