Slik velger du riktig munnskyllevann

Det er ikke nødvendigvis alle som trenger å bruke munnskyll, forteller tannlegene.

VELGE RIKTIG: Å velge riktig munnskyllevann handler om flere faktorer, forteller tannlegene vi har snakket med. Illustrasjonsbilde: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB
VELGE RIKTIG: Å velge riktig munnskyllevann handler om flere faktorer, forteller tannlegene vi har snakket med. Illustrasjonsbilde: Andrey_Popov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det siste året har munnskyllevann med antiviruseffekt blitt brukt mot corona hos tannklinikker for alle pasienter før behandling. Men dette er bare en av flere typer munnskyll, forteller Jan Eirik Ellingsen.

Han er utdannet tannlege, spesialist i oral protetikk og jobber som professor ved Det odontologiske fakultet hos Universitetet i Oslo. Også før pandemien ble munnskyllevann sett på som en del av en frisk munnhelse. Ellingsen forteller at munnskyllevann i Norge hovedsakelig har fire intensjoner.

- Du har munnskyllevann laget for å øke tennenes motstandsdyktighet, det vi kjenner som fluorskyll, de med antibakteriell effekt, antiviruseffekt og munnskyllevann mot dårlig ånde.

- Må være obs

Flere produkter lover ulike egenskaper som blant annet sterkere tannkjøtt, mindre ising, bedre ånde og beskytter for hull. Dette er det også noe sannhet i, forteller Ellingsen.

- Det er noen som lager en miks som inneholder det meste, da har de en viss effekt som slår i alle retninger. Når man blander mange aktive stoffer kan disse også virke mot hverandre, så det må man være obs på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer