Smart ekstrautstyr til sykkelen din

Bølge av oppfinnelser for deg som tråkker.

HENG SYKKELEN OVERALT: Sykkelstativer trenger ikke være svære, tunge konstruksjoner i metall. En liten plastbit på veggen er nok, mener Clug. Foto: CLUG
HENG SYKKELEN OVERALT: Sykkelstativer trenger ikke være svære, tunge konstruksjoner i metall. En liten plastbit på veggen er nok, mener Clug. Foto: CLUG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykkel er i skuddet, både i Norge og internasjonalt. Og nå er det sykkelsesong igjen, i hvert fall for de som ikke har holdt ut i vinter med piggdekk, lue og fleece.

Det finnes nok av sykler på markedet, i alle prisklasser og kategorier. Men visste du hvor mye smart som finnes for å forbedre sykkelopplevelsen og sykkelen du allerede har?

I stadig flere byer: Servicestasjoner for sykkel

I kjølvannet av det som mange beskriver som en sykkelrevolusjon i USA har mange gründere kommet på banen med folkefinansieringsprosjekter. Mange av disse var på idéstadiet for et par år siden, men nå begynner de å komme på markedet.

Heng opp sykkelen hvor som helst

Ofte er det et problem å få plassert sykkelen, spesielt i byområder med mange andre syklister. Dette problemet løser du enkelt med Clug, som kaller seg «verdens minste sykkelstativ». Clug er liten 3D-utskrevet plastdings som gjør at du kan henge opp sykkelen overalt. Her deres egen presentasjonvideo:

Lagring og litt til: Hvorfor gjør ikke flere slik?

Clug can kjøpes via amerikanske nettbutikker, for eksempel Amazon.com. Prisen er 24 amerikanske dollar- om lag 197 norske kroner. Altså godt under momsgrensa.

Møt alt i ett-pumpa

Punktert? Da har du kanskje opplevd å komme i skade for pumpa ikke passer til ventilen på dekket ditt. Det finnes som kjent tre typer: Dunlop (gammeldags sykkelventil med skrugjenger), Schrader (bilventil) og Presta (også kalt «fransk ventil», tynn med lite skruhode øverst.).

VENTILER: Ikke alle pumper passer til alle tre typene. Foto: WISTIO
VENTILER: Ikke alle pumper passer til alle tre typene. Foto: WISTIO Vis mer


Pumpehodet Rapido kan være løsningen. Dette passer til alle tre ventiltyper, og kan kanskje en dag bli standard på alle sykkelpumper. Mye smartere enn dagens flerbrukspumper med to eller tre ulike hull.

Bare å ta med seg: Sammenleggbar sykkel uten eiker

Produktet er i motsetning til Clug foreløpig bare på Kickstarter-nivå , og det gjenstår å se om de kommer i mål med finansiering, produksjon og distribusjon.

Her ser du hvordan det fungerer:

Drømmen om den punkteringsfrie sykkelen

Om du vil slippe å punktere i det hele tatt, har dekkprodusenten Schwalbe en smart løsning.

Procore-slangen deres ble lansert i fjor sommer, men har nå komme i en forbedret utgave med én i stedet for to ventiler.

Sykler i samtale: Disse snakker med hverandre

Kort fortalt dreier det seg om en slange med to kamre - hvorav det ene fungerer som et ekstra dekk. Går det hull på det ytterste, kan du fortsatt kjøre med lufta i det innerste kammeret. Helt punkteringsfritt er det ikke, men sjansen for at du kommer deg hjem uten å stoppe og lappe/skifte lange øker dramatisk.

NESTEN PUNKTERINGSFRI: Procore-slangen fra Schwalbe har to kamre, slik at du kan kjøre videre om det ene går lekk. Foto: SCHWALBE
NESTEN PUNKTERINGSFRI: Procore-slangen fra Schwalbe har to kamre, slik at du kan kjøre videre om det ene går lekk. Foto: SCHWALBE Vis mer


Procore er etter alt å dømme på vei inn i sykkelbutikkene her i landet, men foreløpig finner vi produktet hos Sykkelkomponenter.no.

Her koster et sett med to hjul 1.469 kroner - både for 26-tommershjul, 27,5 og 29.

Gi høyteknologisk tegn når du svinger

Syklister oppfattes ofte som uberegnelige av bilistene. Selv om noen er flinke til å vise med armen hvor de skal, er det ikke sikkert at signalet blir oppfattet.

Fang sykkelturen i 4K: Høyoppløst actionkamera fra Panasonic

Det syklistene trenger er hansker med blinklys på. Det mener i hvert fall den amerikanske produsenten Zackees.
Grunnleggeren Zack Vorhies var tidligere ansatt i Google. Der hadde han ansvaret for å integrere Googles kart- og navigasjonsløsninger i det tyske bilmerket Audis A8-serie.

Etter hvert ble han mer og mer interessert i mulighetene innen såkalte e-klær, altså plagg med digitale funksjoner.

Hardtrening: «Klikkpedaler» for vanlige sko

Zackees-hansken begynner å blinke når du hever armen. Men den er smartere enn som så. Den skjønner raskt hvilken vei sykkelen svinger, og blinker også mens du fortsatt har hånden på styret. Hansken kan kjøpes i Zackess egen nettbutikk, og prisene går fra 84,99 dollar (702 kroner) til 99,99 dollar (826 kroner).

Med moms og frakt tipper vi at prisen i Norge vil nærme seg en tusenlapp.

Andre nettkjøp? Se hva det koster å handle på nett fra utlandet

Her ser du hanskene i aksjon:

Unngå tyveri: Her er låsetriksene

Lad mobilen med sykkelen

El-sykler blir stadig vanligere. Selv om kraften i pedaltråkket bare klarer å lade el-sykkelbatterier i begrenset grad, kan den brukes til andre ting.

For eksempel kan du lade mobilen din mens du tråkker i vei. Ampy mener at de har kommet på noe som er bedre enn det vi tidligere har sett fra Nokia og flere andre.

Du fester en liten dings på hjulet når du starter sykkelturen, og om du er heldig er mobilen ferdig oppladet når du er framme.

Bambus: Er dette sykkel-framtida?

Produktet kan foreløpig bare forhåndsbestilles, og prisen er 95 dollar (785 kroner) for selve ladeenheten og 125 dollar (1.033 kroner) for et sett som inkluderer veske, armbånd og klips.

Her ser du hvordan den fungerer:

Jada, airbag-hjelmen selges fortsatt

Om du likevel skulle bli påkjørt eller falle av sykkelen, får vi håpe at du har sykkelhjelm. Også her har det skjedd ting på teknologifronten.

Luksus fra Lexus: Nå har de laget tråsykkel også

I 2010 lanserte det svenske selskapet Hövding verdens første airbagsykkelhjelm.

Fem år senere eksisterer selskapet fortsatt, og hjelmen som blåser seg opp til en myk ballong før hodet treffer noe kan du kjøpe for 2.999 kroner hos blant andre Birk Sport.

La drikkeflasken lage vann for deg

En lang sykkeltur gjør deg gjerne tørst, og mange har med drikkeflaske enten i sekken eller festet til rammen.

LAGER DRIKKE SELV: Fontus-drikkeflasken bruker fuktigheten i lufta. Foto: FONTUS
LAGER DRIKKE SELV: Fontus-drikkeflasken bruker fuktigheten i lufta. Foto: FONTUS Vis mer


Men hva om du har drukket opp alt vannet og det fortsatt er kilometervis til nærmeste butikk eller vannkilde?

Da har James Dyson Foundation (han med støvsugeren) en løsning de kaller Fontus. Østerrikeren Kristof Retezár står bak prosjektet, som skal ende opp i en vannflaske som kan produsere drikke fra fuktigheten i lufta.

London, Berlin og Paris: Sykkelguider for de kresne

Fontus fungerer ikke i tørr luft, så produktet egner seg bare for sykkelturer i regn eller i fuktig klima. Og foreløpig er det et stykke igjen før et ferdig og salgbart produkt er klart.

Unngå spruten med stil

Hvor mange har ikke kommet på jobben med en ulekker, brun sølestripe på ryggen? Cam Cycles har løsningen: Skjermer av tre med tilhørende skvettlapp i lær.

Alt sammen håndlaget i universitetsbyen Cambridge i Storbritannia.

Skikkelig håndverk: Terrengsykkel i tre

Produktet er foreløpig på Kickstarter-stadiet, men er beregnet å være på markedet i løpet av sommeren.

Slik virker Kickstarter: Du kan risikere å kaste pengene ut av vinduet

Et sett med håndlagde skjermer får du ved å investere 85 pund (1.043 kroner). Vil du ha skvettlapper i tillegg, må du ut med 12 pund (147 kroner) pr. stk. Du kan imidlertid risikere å tape både penger og skjermer om de som står bak ikke når målet om å få inn 5.000 pund (61.364 kroner) i kapital.

Elsykkel: Slik bygger du den selv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer