Skismøring med fluor

Smører du skiene dine hjemme? Da bør du lese dette

Det er ikke bare profesjonelle skismørere som kan få skader av stoffer i skismøring. Også private kan få i seg skadelige stoffer ved bruk av skismøring og andre pleieprodukter til ski.

HJEMMESMØRER? Du er like utsatt for støv og fluorstoffer i boden hjemme som profesjonelle skismørere er på jobb - fordi boden eller kjelleren sjelden er utstyrt med ventilasjon ... Lufting og verneutstyr er tilrådelig ifølge Folkehelseinstituttet, som har forsket på skismøring på hobbybasis. Foto: Thomas Strzelecki/Dinside
HJEMMESMØRER? Du er like utsatt for støv og fluorstoffer i boden hjemme som profesjonelle skismørere er på jobb - fordi boden eller kjelleren sjelden er utstyrt med ventilasjon ... Lufting og verneutstyr er tilrådelig ifølge Folkehelseinstituttet, som har forsket på skismøring på hobbybasis. Foto: Thomas Strzelecki/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare de profesjonelle skismørerne som er utsatt for og så kan få helseskader av fluorstoffer fra skismøring og andre pleieprodukter for ski – også i barneskirenn og barneidretten har fluorholdige smøreprodukter ført til skade og dødsfall – og sporten ønsker et forbud mot bruk av skismøring med fluorprodukter.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet avslører at amatører er like utsatt for helseplager fra støv og fluorholdige stoffer fra skismøring, som profesjonelle skismørere.

Det er minst like ille hjemme hos folk – fordi der er det ikke ventilasjon

Ski er en populær fritidsaktivitet i Norge og det er mange privatpersoner som både går på ski og som smører skiene sine hjemme, enten i garasjen, boden, i kjelleren eller andre steder.

På amatør-arrangementer som barne- og ungdomsskirenn smører man gjerne i smøretelt eller smøreboder på stedet.

Men i motsetning til forholdene i profesjonelle smøretelt eller smøreboder hvor det er krav til ventilasjon, er det som oftest svært mangelfull ventilasjon hjemme hos folk eller på arrangementer i regi av lokale idrettslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer