Skismøring med fluor

Smører du skiene dine hjemme? Da bør du lese dette

Det er ikke bare profesjonelle skismørere som kan få skader av stoffer i skismøring. Også private kan få i seg skadelige stoffer ved bruk av skismøring og andre pleieprodukter til ski.

HJEMMESMØRER? Du er like utsatt for støv og fluorstoffer i boden hjemme som profesjonelle skismørere er på jobb - fordi boden eller kjelleren sjelden er utstyrt med ventilasjon ... Lufting og verneutstyr er tilrådelig ifølge Folkehelseinstituttet, som har forsket på skismøring på hobbybasis. Foto: Thomas Strzelecki/Dinside
HJEMMESMØRER? Du er like utsatt for støv og fluorstoffer i boden hjemme som profesjonelle skismørere er på jobb - fordi boden eller kjelleren sjelden er utstyrt med ventilasjon ... Lufting og verneutstyr er tilrådelig ifølge Folkehelseinstituttet, som har forsket på skismøring på hobbybasis. Foto: Thomas Strzelecki/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare de profesjonelle skismørerne som er utsatt for og så kan få helseskader av fluorstoffer fra skismøring og andre pleieprodukter for ski – også i barneskirenn og barneidretten har fluorholdige smøreprodukter ført til skade og dødsfall – og sporten ønsker et forbud mot bruk av skismøring med fluorprodukter.

En ny rapport fra Folkehelseinstituttet avslører at amatører er like utsatt for helseplager fra støv og fluorholdige stoffer fra skismøring, som profesjonelle skismørere.

Det er minst like ille hjemme hos folk – fordi der er det ikke ventilasjon

Ski er en populær fritidsaktivitet i Norge og det er mange privatpersoner som både går på ski og som smører skiene sine hjemme, enten i garasjen, boden, i kjelleren eller andre steder.

På amatør-arrangementer som barne- og ungdomsskirenn smører man gjerne i smøretelt eller smøreboder på stedet.

Men i motsetning til forholdene i profesjonelle smøretelt eller smøreboder hvor det er krav til ventilasjon, er det som oftest svært mangelfull ventilasjon hjemme hos folk eller på arrangementer i regi av lokale idrettslag.

MÅLINGER VED AMATØRRENN: FHI har målt konsentrasjonen av svevestøv og fluorforbindelser ved ulike amatørrenn forrige vinter. Foto: FHI
MÅLINGER VED AMATØRRENN: FHI har målt konsentrasjonen av svevestøv og fluorforbindelser ved ulike amatørrenn forrige vinter. Foto: FHI Vis mer

Det er bakgrunnen til pilotstudien som Folkehelseinstituttet (FHI) har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.

Du er i faresonen både hjemme og på skirenn

De har målt konsentrasjonene av svevestøv og fluorforbindelser i lufta i smøreområder på et utvalg skirenn sesongen 2017.

Resultatene fra studien viser at det kan være like høye konsentrasjoner av støv og fluorholdige stoffer i forbindelse med skismøring på amatørnivå, som det som er vist å kunne gi helseplager hos profesjonelle skismørere.

– Du kan bli utsatt for de samme stoffene ved smøring av ski med fluorholdig skismøringbåde hjemme og i smøreområder på skirenn, bekrefter seniorforsker Line Småstuen Haug ved FHI.

HJEMMESMØRERE ER OGSÅ I FARESONEN: Line Småstuen Haug ved FHI er en av forskerne bak pilotstudien av hvor utsatt amatører er for problematiske stoffer fra skismøring. Foto: FHI
HJEMMESMØRERE ER OGSÅ I FARESONEN: Line Småstuen Haug ved FHI er en av forskerne bak pilotstudien av hvor utsatt amatører er for problematiske stoffer fra skismøring. Foto: FHI Vis mer

Hun er en av dem som har jobbet med pilotstudien.

Selv om målingene i pilotstudien er gjort i smøreområder ved skirenn, råder FHI og Haug private til å følge anbefalinger de tidligere har gitt overfor private amatørsmørere – også hjemme i eget hus.

– Ja, man bør tenke på dette når man smører ski hjemme, og de samme forholdsregler bør tas, understreker Haug overfor Dinside.

Nei, du er ikke «home free» med «fluor free»

På en del skismurning og andre smøreprodukter for ski som selges i butikkene i dag, står det at de er «fluor free» eller «fluorfri» på godt norsk.

Det er også slik at det er forbudt å selge skismøring (og andre produkter) som inneholder det miljøskadelige fluorforbindelsen PFOA i Norge – og fra 2020 blir dette forbudt også i EU.

Men pass på: Det er ikke slik at selv om du investerer i skismøring og produkter som er fluorfrie, at du kan kaste alle forsiktighetsregler over skulderen.

– Det vil fortsatt kunne være partikler i lufta der man smører ski, selv om produktene ikke inneholder fluor. Videre kan det også være flyktige organiske stoffer (VOC) i lufta. Vi anbefaler derfor at rådene også følges for fluorfri skismøring, selv om helseskadelige effekter forbundet med fluorfri skismøring så langt ikke er undersøkt, sier Haug til Dinside.

Hun påpeker at når det gjelder PFOA-forbudene så er det viktig å huske at de bare gjelder for konsentrasjoner over en viss grenseverdi.

Det er også slik at det finnes andre fluorforbindelser som kan være helseskadelige, som forekommer i skismøring, og som det ikke er forbudt å bruke.

– Ja, det stemmer, vi har målt en rekke liknende fluorstoffer i støvet fra smøreområdene som det så langt ikke er forbudt å bruke, bekrefter Haug.

Hva er det som er så farlig?

Det er mange innholdsstoffer i skismøring som ikke er bra å få i seg, også utover fluorstoffer.

– Både fluorstoffer, partikler og flyktige organiske forbindelser (VOC) kan ha helseskadelige effekter, forteller Haug.

STØV VIRVLES OPP VED PREPARERING: Ved prosesser som børsting og varmebehandling, frigjøres stoffer og støv til omgivelsene. Dette vil du ikke puste inn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
STØV VIRVLES OPP VED PREPARERING: Ved prosesser som børsting og varmebehandling, frigjøres stoffer og støv til omgivelsene. Dette vil du ikke puste inn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Disse stoffene er innholdsstoffer som finnes i produkter som selges i butikkene i dag, og du kan finne det i ulike produkter for smøring, preparering og rensing av ski, som for eksempel i glidvoks (glider), fluorpulver, flytende fluorglider, festevoks og klister. I tillegg benytter man rensemidler ved rensing av ski preparert med festevoks og klister.

Støvpartikler oppstår oftest når du for eksempel skal legge på glidere og bruker børster og/eller børster på drill, som fører til at det virvles opp støv til omgivelsene.

Også rensing av ski og varmebehandling av voks kan føre til at du utsettes for VOC i lufta – som altså ikke er gunstig å puste inn.

Smøre ski hjemme eller borte? Dette bør du passe på:

FHI har utarbeidet en liste med anbefalinger for hobbysmørere.

Dette er rådene de gir uansett hvor man smører ski – også du som smører med fluorfri skismøring:

# 1. Stå utendørs eller i et godt ventilert rom (gjennomtrekk) når du bruker fluorholdig skismøring.

# 2. Bruk en beskyttelsesmaske/støvmaske med beskyttelsesklasse 2. En støvmaske vil ikke beskytte mot gasser, det er derfor viktig med god ventilasjon selv om du bruker støvmaske.

# 3. Temperaturen på smørejernet bør ikke overstige de anbefalte verdiene.

# 4. Unngå hudkontakt med de fluorholdige produktene så langt det lar seg gjøre. Ikke gni ut pulveret med fingeren eller hånda, og vask hendene godt i tilfelle du har fått fluorholdig skismøring på huden.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer