EUs plastkorkdirektiv

Snart slutt for disse

Til våren vil også korken på vaskemiddelrefillen sitte fast.

KORKBYTTE: Til våren vil også refillflaskene til vaskemidler fra Orkla få kork som henger fast. Foto: Elisabeth Dalseg
KORKBYTTE: Til våren vil også refillflaskene til vaskemidler fra Orkla få kork som henger fast. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først var det Coca-Cola-flaskene, så gikk det utover melkekartongene, og så fulgte flere Ringnes-brus etter.

Vi snakker om EU-direktivet som krever at korken skal sitte fast både på brusflasker og melkekartonger. Endringen ble møtt som de fleste påtvungne endringer, med ulike grader av misnøye, men etter hvert har de fleste vent seg til å bruke de nye korkene.

Men ikke alle korker sitter fast, for eksempel er det ennå ikke på store brusflasker og alle kartonger, og det er heller ikke på noen av refillproduktene vi har sett, som de over fra Omo.

Det er heller ikke kravet, ifølge Anne Gjemdal, kommunikasjonssjef i Orkla Home.

- EUs direktiv om plastkorker, som krever at korken skal sitte fast både på brusflasker og melkekartonger, gjelder bare drikkevareemballasje.

Orkla har likevel planlagt overgang til hengslede kapsler på sine kartonger i 2024, forteller Gjemdal.

- Etter planen skal vi starte med de nye kapslene i produksjon i februar, og de vil da være i markedet i løpet av mars-april 2024.

- Vi gjør denne endringen i samarbeid med vår emballasjeleverandør og ser at dette kommer til å bli stadig mer vanlig også for kartongemballasje som ikke dekkes av det aktuelle direktivet.