Elsparkesykkel-forsikring

Snart trenger du egen forsikring

Det kan bli dyrt å kjøre elsparkesykkel fremover.

KOSTBAR KJØRING: Over nyttår kan du bli straffet med bot om du bruker eller kjører en uforsikret elsparkesykkel. Foto: Shutterstock/NTB
KOSTBAR KJØRING: Over nyttår kan du bli straffet med bot om du bruker eller kjører en uforsikret elsparkesykkel. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Tidligere i år strammet Samferdselsdepartementet inn på elsparkesykkel-reglene. Det innebar at de små elektriske kjøretøyene ble omklassifisert fra sykkel til motorvogn, hvilket har fått en rekke følger.

For eksempel kan du nå miste førerkortet dersom du fyllekjører med elsparkesykler. Det er dessuten forbudt for barn under tolv år å kjøre elsparkesykkel, og det er påbud om bruk av hjelm for alle under 15 år.

Fra 1. september vil dessuten elsparkesykkel-utleierne få krav om ansvarsforsikring.

Det samme gjelder private eiere fra 1. januar.

Innboforsikring holder ikke

Frem til nå har innboforsikring kunnet dekke erstatningsansvar du kan pådra deg som privatperson for skade på annen person eller andres ting, også når du bruker en elsparkesykkel du leier.

– Når elsparkesykkel er omklassifisert til motorvogn med forsikringsplikt, utgår dermed ansvarsdekningen på innboforsikringen ved leie av elsparkesykkel, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Som nevnt må alle private som eier en elsparkesykkel – eller andre små elektriske kjøretøy – ha ansvarsdekning for motorvogn etter 1. januar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.