Snusblemme på Meny: - Aldri opplevd liknende

- Her vet vi rett og slett ikke hva som har skjedd, sier kjøpmann Trygve Moberg Blekastad til Dagbladet.

UNDERLIG: Den mystiske snusboksen ble kjøpt på Meny Ringnes Park i Oslo. Boksen på bildet er ikke den nevnte snusboksen. Foto: Dagbladet/Birgitte Thorshaug Kristiansen
UNDERLIG: Den mystiske snusboksen ble kjøpt på Meny Ringnes Park i Oslo. Boksen på bildet er ikke den nevnte snusboksen. Foto: Dagbladet/Birgitte Thorshaug Kristiansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg må kjøpe en ny snusboks», sa jeg til kollegaen min etter den første treningsøkta på ni uker. Dagen i forveien hadde jeg regna meg fram til at det var usedvanlig kort tid til sommeren.

Men dette skal ikke handle om min reise mot den uoppnåelige sommerkroppen. Her er det snusboksen som er hovedrolleinnehaveren.

Etter at jeg skannet inn oppvaskmiddel, tørkepapir og tøymykner, trykket jeg i kjent stil på «snus» på selvbetjeningskassa - og valgte min foretrukne boks: Skruf no54.

Uvanlig

Jeg pakket varene i posen og tok fatt på veien videre mot automaten. Et pip, litt venting - og snusboksen falt ned med en lite, skarpt dunk. Jeg plukket den opp og la den i handleposen.

Klokka var så vidt passert 20.00 da jeg kom hjem. Etter at middagen var fortært en drøy time seinere, skulle jeg åpne den nye, ferske snusboksen.

Nå skal jeg ikke skrive for mye om hvor godt det er med en snus etter et måltid, men jeg kan starte med å si at det ble et stort skår i gleden.

ADVARER MOT SNUS: Christopher Scott gikk ut på Tiktok og advarte mot snus etter at dette skjedde med tennene hans. Video: Tiktok @norwaychris. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

For snusboksen lot seg åpne på unormalt enkelt vis. Vanligvis bruker jeg tennene for å bryte forseglingen på nye bokser - i mangel på lange, fargerike negler.

I boksen lå det også noe unormalt: Én brukt snus.

Lokket var imidlertid stappfullt av våte, nysnusa poser.

Forskrekka

De første minuttene var jeg sikker på at dette måtte være en av mine gamle bokser. Men nei - det kunne ikke stemme. Boksen jeg holdt i hånda hadde jeg da vitterlig plukket opp fra handleposen.

På baksida av boksen kunne jeg se at stemplingen for «pakkedato» og «best før» var slitt vekk.

- Det der har jeg også opplevd tidligere!, svarte ei venninne da jeg sendte henne en video av boksens innhold.

Er dette det nye, store innenfor organisert kriminalitet?

Jeg tok på meg yttertøy og traska tilbake til Meny. Der traff jeg en hyggelig og smått forskrekka butikkansatt som med den største selvfølge ga meg en ny, uåpna boks.

- Aldri opplevd liknende

«Det hele gikk smertefritt for seg, og jeg har ikke noe negativt å si om servicen», skrev jeg til kjøpmann på Meny Ringnes Park da jeg dagen etter tok kontakt.

- Det jeg nå lurer på, som journalist i Dagbladet - og ikke som privatperson - er om dette er noe som forekommer ofte?

- Vi er lei oss for opplevelsen din her i går. Her vet vi rett og slett ikke hva som har skjedd, sier Jan Trygve Moberg Blekastad til Dagbladet.

- Betyr dette at en av deres ansatte har lagt en brukt snusboks i automaten?

- Jeg har ingen grunn til å tro at en av våre ansatte har lagt denne boksen der. I løpet av mine over 20 år i Meny har jeg aldri opplevd noe liknende, sier Blekastad videre.

SNUS-FORBUD: I Nederland har politiet gått hardt til verks for å advare barn og unge mot å ta i mot snus fra det som regnes å være kriminelle gjenger. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Skal være påpasselige framover

Han forklarer at de alltid oppbevarer tobakken innelåst utenom ved påfylling. Og at det er rutinerte ansatte som har ansvaret.

- I hvilket ledd dette har skjedd er umulig å si på nåværende tidspunkt, men vi skal selvfølgelig være ekstra påpasselige ved påfylling framover, dobbeltsjekke at det bare er nye varer i reolene - og at ingen uvedkommende har tilgang til skapet ved påfylling.

Avslutningsvis takker Blekastad for tilbakemeldingen.

- Igjen, vi er lei oss for denne situasjonen. Takk for at du sier ifra. Jeg er glad du opplevde servicen som god ved bytte av varen. Si ifra om det er noe annet, vi setter pris på at du tar deg tid til å gi oss tilbakemeldinger.

Artikkelen du akkurat har lest er ikke skrevet for å verken slakte eller henge ut Meny. Det er rett og slett en vennlig påminner om at det kanskje kan være lurt å dobbeltsjekke boksen du kjøper.

Mer om