Svenskehandel:

Snustabbe: Kan få følger

Tar du med deg feil produkt på svenskehandel, kan det koste deg dyrt.

HVIT SNUS: Pleier du å kjøpe tobakksfri snus på svensketur? Det gjør du ikke uten risiko. Foto: Paul Wennerholm / TT Nyhetsbyrån / NTB
HVIT SNUS: Pleier du å kjøpe tobakksfri snus på svensketur? Det gjør du ikke uten risiko. Foto: Paul Wennerholm / TT Nyhetsbyrån / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har i årevis valfartet til Sverige for å handle varer som gjerne er dyrere i Norge. Før var det ofte sigaretter som sto på handlelista - nå handler flere snus i Sverige.

Handler du «vanlig» tobakksbasert snus, har du ingen problemer i vente. Da kan du forholde deg til den vanlige tobakkskvoten, som ifølge Tolletaten tilsvarer 250 gram tobakk.

Pass på!

De siste åra har hvit snus blitt stadig mer populært i Norge, og mange vil kanskje benytte muligheten til å ta med seg noen bokser fra nabolandet.

Her må du passe på så du ikke går på en real tollblemme!

Den hvite snusen i Norge er nemlig tilsatt små mengder tobakk, for å kunne selges i Norge. Snus uten tobakk klassifiseres som «nye tobakks- og nikotinprodukter», noe vi har et forbud mot i Norge.

- Det er ikke lov å importere det som blir ansett som nye tobakks- og nikotinprodukter. Det er Helsedirektoratet som fører tilsyn med forbudet mot nye tobakks- og nikotinprodukter, skriver Tolletaten på sine sider.

Nedtur i vente

Plukker du deg med tobakksfri snus fra butikken i Sverige, risikerer du å få deg en skikkelig nedtur når du kommer til tollkontrollen ved norskegrensa.

Til Dagbladet opplyser Tolletaten at disse nye tobakksproduktene er forbudt i Norge, og at tollerne derfor vil ta dem fra deg:

- Når tollerne oppdager de i reisendekontrollen, blir de beslaglagt og forholdet blir anmeldt til politiet, skriver kommunikasjonsrådgiver Thore Simenstad i en e-post.

JULEGAVER: Tolletaten kan ta fra deg gavene dersom de ikke holder seg innenfor regelverket. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Dagbladet har kontaktet Innlandet politidistrikt, som har flere grenseoverganger i sitt dekningsområde, for å spørre om hva som kan bli de strafferettslige konsekvensene av en anmeldelse.

- Innlandet politidistrikt har ikke mottatt noen anmeldelser knyttet til dette produktet og har dermed foreløpig ikke noen saker som har medført at straffenivået er avklart, svarer politiinspektør Henning Klauseie i en e-post.

Ikke samme snus

Om du nå tenker at det bare er å kjøpe snusmerker som allerede finnes i Norge og som har tobakk i seg, er det ikke riktig så enkelt:

Enkelte snusmerker tilsetter nemlig tobakk bare for det norske markedet, mens de selger tobakksfri snus til andre land.

Et eksempel er snusmerket Epok, som i Norge inneholder litt tobakk. Snusen produseres av British American Tobacco.

I Sverige selges denne snusen under merkenavnet Velo (tidligere Lyft) - og denne varianten inneholder ikke tobakk, går det fram av en pressemelding fra 2021. Dermed er den altså ulovlig å innføre til Norge.

Snusprodusenten Swedish Match lager også to versjoner av samme snus, en uten og en med tobakk, opplyser NRK. Produktet med tobakk lages utelukkende for det norske markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer