Test av solkrem 2017

- Solkremene holder ikke det de lover!

En ny test av solprodukter viser at en tredjedel av solkremene gir mindre enn halvparten av den lovte solfaktor-beskyttelsen.

MANGE SOLKREMER GIR IKKE DEN BESKYTTELSEN DE LOVER: En ny test av solfaktoren i solkremer på det amerikanske markedet, viser at en tredjedel av kremene ikke har den solfaktoren som er oppgitt på pakken. - Kjøp med deg solkrem fra Norge, råder eksperter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
MANGE SOLKREMER GIR IKKE DEN BESKYTTELSEN DE LOVER: En ny test av solfaktoren i solkremer på det amerikanske markedet, viser at en tredjedel av kremene ikke har den solfaktoren som er oppgitt på pakken. - Kjøp med deg solkrem fra Norge, råder eksperter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kun åtte av 45 solkremer fikk godkjent da Forbrukerrådet nylig kontrollerte ingredienslistene på solkremer for potensielt skadelige innholdsstoffer.

Noen av kritikerne til denne typen deklarasjonstester som forbrukerrådet gjør, mener man heller bør fokusere på å teste den faktiske solbeskyttelsen som kremene gir.

Det har Consumer Reports i USA nå gjort.

De har testet solfaktoren i 58 solkremer, -sprayer, -stifter og leppepomader med solfaktor. Resultat:

20 av dem gir mindre enn halvparten av den solbeskyttelsen de lover.

Du kan lese om den amerikanske testen her, hos Consumer Reports på nett.

Da Comsumer Reports testet solkremer i fjor, fant de at fire av ti solkremer ikke holder det de lover.

De har testet beskyttelsen mot UVA- og UVB-stråler

Consumer Reports har testet solproduktenes faktiske solfaktor - og kontrollert hvorvidt dette stemmer med det som angis på produktene.

De har testet beskyttelsen både mot UVA- og UVB-stråler.

Tallet for solfaktor på pakken, SPF, angir beskyttelsen mot UVB-stråling, som er de strålene som gjør at vi kan bli solbrente - og som i sin tur er en av årsakene til hudkreft.

SOLFAKTOR MOT SOLBRENTHET: Solfaktoren som er angitt på solkremen angir beskyttelsen mot UVB-stråler, som er de strålene som gjør at vi blir solbrente - og som utgjør en kreftfare. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SOLFAKTOR MOT SOLBRENTHET: Solfaktoren som er angitt på solkremen angir beskyttelsen mot UVB-stråler, som er de strålene som gjør at vi blir solbrente - og som utgjør en kreftfare. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Consumer Reports skriver i rapporten sin at det for femte år på rad viser seg at mange solprodukter ikke holder den solfaktoren de lover:

- For femte år på rad viser det seg at mange solprodukter stryker på oppgaven om å gi tilstrekkelig solbeskyttelse, uttaler Trisha Calvo, redaktør for helse- og matseksjonen i Consumer Reports, i en pressemelding.

Dette er en test av produkter på det amerikanske markedet. Men de viser også til tester utført av forbrukerråd i andre land, blant annet Storbritannia, New Zealand og Australia, som viser samme tendens: At solprodukter ikke holder det de lover av solfaktor.

Om solfaktor og stråler

  • En solkrem bør beskytte mot både UVA- og UVB-stråling. UVA kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråling kan gjøre at vi blir solbrente. Begge strålingstypene kan øke faren for å utvikle hudkreft
  • SPF / solfaktoren (Sunburn protection factor) angir beskyttelsen mot UVB-stråling. Det er dette solkremen er merket med.
  • EU anbefaler at UVA-beskyttelsen i solkremen minimum er 1/3 av UVB-beskyttelsen. Solkrem merket med SPF 30 skal ifølge anbefalingene ha en UVA-beskyttelsesgrad på minimum 10.
  • Noen produkter har en sirkel hvor det står skrevet UVA inni, og da skal UVA-beskyttelsen ifølge produsenten være minimum 1/3 av UVB beskyttelsen, slik Mattilsynet og EU anbefaler.

(Kilde: Mattilsynet)

Her er de beste solkremene

Consumer Reports vil publisere hele testen, med rangering av alle produktene, i juli-utgaven av bladet - som du kan følge med på fra nettsiden consumerreports.org

EN AV DE BESTE: Denne solkremen fra La Roche Posay, er en av de som får best karakter i Consumer Reports test. Foto: La Roche Posay
EN AV DE BESTE: Denne solkremen fra La Roche Posay, er en av de som får best karakter i Consumer Reports test. Foto: La Roche Posay Vis mer
OGSÅ BLANT DE BESTE: Banana Boat er et solkrem-merke du ser mye av på supermarkedene i USA, og denne sprayen er altså blant de beste i testen. Foto: BananaBoat
OGSÅ BLANT DE BESTE: Banana Boat er et solkrem-merke du ser mye av på supermarkedene i USA, og denne sprayen er altså blant de beste i testen. Foto: BananaBoat Vis mer

De har imidlertid offentliggjort hvilke solkremer, -sprayer og -stifter som rangerer som best i test og som, ifølge deres test, har «utmerket» eller «veldig bra» UVA- og UVB-beskyttelse.

De påpeker at noen kremer har fått «utmerket» på tross av at de ikke gir den beskyttelsen som er angitt på pakken. Et eksempel er Coppertone Ultra Guard Lotion SPF 70, som ble testet til faktor 49, i stedet for faktor 70 som beskrevet på pakken, men dette gir altså likevel bra nok solbeskyttelse til at produktet får «anbefalt» stempel.

Totalt 15 solprodukter får topp-score på solbeskyttelse, og her er de beste:

  • La Roche-Posay Anthelios 60 Melt-In Sunscreen Milk lotion
  • Trader Joe’s Spray SPF 50+
  • Equate Sport Lotion SPF 50
  • Pure Sun Defense Disney Frozen Lotion SPF 50
  • Banana Boat SunComfort Clear Ultramist Spray SPF 50+

Med unntak av La Roche-Posay, er dette merker som stort sett selges på det amerikanske markedet eller som er tilgjengelig via netthandel.

Kan vi stole på faktoren her hjemme?

Den siste testen av den faktiske solbeskyttelsen i solkremer her til lands, ble gjort av Mattilsynet i 2014.

Der fant de at tre av 22 testede kremer hadde lavere solfaktor enn angitt på pakken, og to av disse hadde kun halvparten av solfaktoren som angitt.

Konklusjonen var imidlertid at solkremer generelt beskytter bedre enn før - og at kun én av 22 ga mindre UVA-beskyttelse enn anbefalingen på en tredjedel av UVB-beskyttelsen (som er faktoren solkremen er merket med).

FORSKJELLER: Både utvalget av UV-filter og reguleringen av solprodukter, er forskjellig i EU/EØS og USA, forteller Rune Jemtland i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet
FORSKJELLER: Både utvalget av UV-filter og reguleringen av solprodukter, er forskjellig i EU/EØS og USA, forteller Rune Jemtland i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet Vis mer

Ifølge Rune Jemtland, seniorrådgiver i seksjon for merking og kvalitet hos Mattilsynet, kan ikke resultatene fra den amerikanske testen overføres til norske forhold uten videre.

- Det er til dels store forskjeller når det gjelder utvalget av UV-filtre som er godkjent for bruk i solkremer på det europeiske og det amerikanske markedet. Reguleringen av slike produkter er også helt forskjellig i EU/EØS og USA. Det er ikke nødvendigvis slik at det amerikanske markedet gjenspeiler norske og europeiske forhold, uttaler Jemtland til Dinside.

Han forteller videre at Norge og EU har et felles regelverk for UV-beskyttende solkremer, og at produsenter for det europeiske markedet følger disse anbefalingene, på frivillig basis.

- Forventer og håper at vi kan stole på merkingen!

Forbrukerrådet har fått kritikk for at de kun ser på ingredienslistene i sin test av solkremer - og ikke på den faktiske solbeskyttelsen. De sier til Dinside at de anser denne delen av produkttestene dekket av Mattilsynet, i deres test fra 2014, men utelukker ikke at de kommer til å gjøre tester på dette i fremtiden.

- Vi håper at Mattilsynets undersøkelsen fortsatt er representativ for det norske markedet. For det første er det viktig at du får den beskyttelsen du tror, og dessuten har du krav til å få det du blir lovet, uttaler Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, til Dinside.

Kreftforeningens pressesjef, Erik Vigander, påpeker at det ikke er gjort slike tester her til lands de siste årene.

- KJØP MED DEG SOLKREM FRA NORGE: Erik Vigander i Kreftforeningen sier at det kan være ulike standarder på solkrem i ulike land - og at det derfor kan være lurt å kjøpe med seg solkrem hjemmefra. Foto: Kreftforeningen
- KJØP MED DEG SOLKREM FRA NORGE: Erik Vigander i Kreftforeningen sier at det kan være ulike standarder på solkrem i ulike land - og at det derfor kan være lurt å kjøpe med seg solkrem hjemmefra. Foto: Kreftforeningen Vis mer

- Vi bør kunne forvente at kremen inneholder den faktoren som oppgis. Vi kjenner ikke til at det er gjort lignende tester av solkremens effekt i Norge de siste årene, uttaler Vigander.

Han understreker at det kan være ulike standarder på solkrem i ulike land og at det derfor kan være en god ide å kjøpe med seg solkrem fra Norge når man skal til utlandet.

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes Forening (KLF) uttaler til Dinside at man har andre merker og et annet regelverk i USA enn i Europa, og at man derfor ikke kan overføre resultatene til norske forhold.

BRUK NOK! Du må bruke NOK solkrem for å få korrekt beskyttelse, og det er mange som bruker for lite solkrem, sier Vigander i Kreftforeningen til Dinside. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BRUK NOK! Du må bruke NOK solkrem for å få korrekt beskyttelse, og det er mange som bruker for lite solkrem, sier Vigander i Kreftforeningen til Dinside. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

- De fleste bruker for lite solkrem!

Mattilsynet anbefaler å velge en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler, også kalt «bredspektret», og har minimum solfaktor 15.

Hvilken faktor du behøver, vil blant annet avhenge av hvor du er i verden.

- I solrike land er både høyere faktor, minimum 30, og flere pauser, nødvendig, sier Jemtland til Dinside.

Consumer Reports i USA anbefaler en solkrem med faktor 40 for å være garantert at du i alle fall får en krem med beskyttelse som faktor 30.

- Et problem er imidlertid at de fleste bruker for lite solkrem. Faktisk langt under halvparten av det som må til for å få den faktoren som oppgis på emballasjen, sier Vigander til Dinside.

- Solbeskyttelse handler ikke bare om solkrem, men å sørge for å få mindre av de mest intense strålene. Vi anbefaler derfor å ta pauser fra sola og bruke klær som beskyttelse tillegg til nok solkrem, fortsetter han.

Tidligere har Mattilsynet gjennomført tester av solfaktorbeskyttelse i solkremer på det norske markedet hvert 4. år. Men det er ifølge Mattilsynet ennå ikke bestemt hvorvidt det skal gjennomføres en ny test til neste år, som vil være fire år etter forrige test.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer