Fastelavn:

- Som Hunger Games

Folk går mann av huse for de kremfylte bollene. På Talormade i Bjørvika forsvant 100 stykker på 20 minutter.

FASTELAVNSBOLLER: Fredrik Myhre og Freya Andersen har tatt turen til Talormade for å smake på deres fastelavnsboller. Foto: Elisabeth Dalseg
FASTELAVNSBOLLER: Fredrik Myhre og Freya Andersen har tatt turen til Talormade for å smake på deres fastelavnsboller. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært forbi et bakeri eller vært innom TikTok eller Instagram i det siste, har det nok ikke gått deg hus forbi at det er fastelavn i morgen.

Et par år etter svenskene og danskene har fastelavnstrenden virkelig fått fotfeste i Norge, og de kremfylte bollene lyser mot oss i alle sine herlige varianter og variasjoner.

Og vi går mann av huse for godsakene.

- Det er reneste Hunger games, sier Talor Browne, eier av Talormade donut shop i Bjørvika, til DinSide.

Folk har dukket opp og stått i kø for å sikre seg bollene. I går kom 40 stykker samtidig klokka elleve, og hang rundt og ventet til de første kom ut av kjøkkenet i halv tolvtiden, forteller hun.

I løpet av 20 minutter hadde de solgt 100 stykker.

I kø for bakverk

Det er ikke første gang det har vært kø for å spise en av Brownes smultringer, men slike tilstander er det lenge siden hun har sett. Årsaken er nok Aftenpostens test av fastelavnsboller, der den ene varianten fikk terningkast 6.

HEKTISK: I går var det reneste Hunger games tilstander, sier Talor Browne. Foto: Elisabeth Dalseg
HEKTISK: I går var det reneste Hunger games tilstander, sier Talor Browne. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Vi er bare et lite selskap, så det er begrenset hvor mange vi klarer å lage, men vi står på, så så mange som mulig skal få.

Hun forteller at en i køen kjøpte 20 stykker.

- Den lyden som kom fra de andre da de hørte hun skulle ha så mange .... Det var fullstendig galskap, og alt dette over boller!

En søndag, mellom 1. februar og 7. mars, baker vi boller med krem og setter opp fastelavnris. Men hvorfor feirer vi dagen? Video: Storyblocks/NTB / Nora Bakketun Vis mer

Hun legger til at hun selvsagt er veldig takknemlig for trykket - og at det at folk står i kø for å kjøpe bakverkene er utelukkende positivt, om enn litt hektisk. Men det er jo dette som gjør det gøy å drive kafé.

- Enkelt valg

Lørdag er det noe roligere, kanskje fordi det ikke er så mange på jobb i helga. Køen står heldigvis ikke ut døra, men det er fortsatt en jevn strøm av bollehungrige gjester.

Blant de mange som har tatt turen til Talormade lørdag, er Fredrik Myhre og Freya Andersen. De var ikke i tvil om hvor de skulle dra for å spise fastelavnsboller

- De har fått bra anmeldelser, og terningkast 6 i Vink, så det var et enkelt valg, sier Myhre til DinSide.

De har kjøpt en av hver bolle så de får smake på begge varianter, og venter tålmodig på en venn før de biter inn i de runde smultringene, for anledningen uten hull.

Etter å ha smakt er de ikke i tvil om hvilken som var best:

- Den med bringebær!

Koster flesk

Bakverk er dyrt, og fastelavnsboller intet unntak. Ikke all krem tåler å stå lenge, men de lages fortløpende, og det koster.

Vi betalte 68 kroner for en Donut-semle på Talormade. Prisen på fastelavnsbollene på Godt Brød over gata er i samme skikt, 63 kroner, men på Åpent Bakeri, på andre siden av Dronning Euphemias gate er de hakket rimeligere, til 59 kroner per stykke. På bordene rundt oss, er det likevel salater og smørbrød som dominerer.

Skal du kjøpe fastelavnsboller i helgen, må du regne med å betale mellom 40 og 70 kroner. Unntaket er Burger Kings fastelavnsburger, som ligger hakket under, til 38.

Men du får det du betaler for. En frityrstekt bolle, fylt med krem og syltetøy inneholder mye energi. Ikke rart det koster flesk. Men det er bare fastelavn en gang i året.