Sommerblomster

Sommerblomster for skyggefulle steder

Disse sommerblomstene burde du skaffe deg hvis du bor et sted med mye skygge.

SOMMERBLOMSTER I SKYGGEN: Det er ulike plantefamilier som trives godt skyggen, for deg som bor et skyggefullt sted. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SOMMERBLOMSTER I SKYGGEN: Det er ulike plantefamilier som trives godt skyggen, for deg som bor et skyggefullt sted. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

Har du mer skygge enn sol i hagen, på terassen eller verandaen, og er usikker på hvilke blomster du skal kjøpe i sommer? Her får du svaret på hvilke som egner seg best.

Kategoriansvarlig for planter og blomster hos Hageland, Knut Tveit, forteller at det er plantefamilier som tåler mer skygge enn andre.

- Artene Fuksia, Bidens, Lobelia, Petunia og ulike Begoniasorter tåler det godt.

Ulike grunner

Markedssjef i Plantasjen, Vibeke Næss, forteller at blomstene som tåler skygge i større grad enn andre har utviklet seg til å kunne vokse der hvor færre andre arter trives, og derfor har de færre konkurrenter.

Det finnes hundrevis av ulike måter plantene har utviklet seg for å tilpasse seg livet i solen eller skyggen.

- Noen planter har tykke kjøttfulle blader som gjør at de kan ta vare på og spare mer vann, mens andre har tykk og håret bladoverflate som gjør at de fordamper mindre vann og derfor tåler å stå mer i sol, forklarer Næss og fortsetter.

- Det er også sorter med store slette blader som gjør at de får maksimal overflate og dermed kan få nok fotosyntese selv på mørke steder. Noen planter har også opparbeidet seg lavt forbruk og ofte svak vekst slik at de ikke trenger så mye energi fra solen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.