Er soppen giftig?

Soppkontroll med smart app

Smart app gir deg svar på få minutter om soppen er giftig - eller om du kan spise den.

MED SOPPKONTROLLEN I LOMMA: Med denne appen fra Norges sopp- og nyttevekstforbund, kan du enkelt sjekke hvilken sopp du har funnet - og om den er spiselig eller ikke. Du får svar i løpet av noen få minutter. Foto: Kristin Sørdal
MED SOPPKONTROLLEN I LOMMA: Med denne appen fra Norges sopp- og nyttevekstforbund, kan du enkelt sjekke hvilken sopp du har funnet - og om den er spiselig eller ikke. Du får svar i løpet av noen få minutter. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er et godt år for sopp-sankere i år, og med appen «Soppkontroll» fra Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) er det ingen grunn til å ikke hive seg på sopp-bølgen.

Den gir deg nemlig direkte tilgang til soppkontroll, rett fra telefonen.

Husk bare å styre unna steder der du ser spor etter avføring fra dyr, for å ikke risikere harepest. Og husk å varmebehandle soppen siden rundt 50 prosent av soppene inneholder varmelabile stoffer som kan gi mage- og tarmsymptomer.

Det er soppkontrollen som svarer

Har du ikke allerede prøvd den, anbefaler vi deg å teste den ut. Den er veldig enkel i bruk, og appen guider deg gjennom prosessen.

Det fungerer slik at du tar bilde av soppen eller soppene som du lurer på, i ulike vinkler (dette guider appen deg gjennom) – og så sitter det en soppkontrollør fra Norges sopp- og nyttevekstforbund og analyserer hvilken sopp det er.

De lover at du skal få svar i løpet av noen minutter, og da vi testet appen, hadde vi fått svar på soppen vi lurte på før vi hadde rukket å putte telefonen i lomma.

Det er de samme soppkontrollørene som sitter på forbundets fysiske soppkontroller rundt i landet, som sitter og svarer på henvendelsen i appen.

Appen er kun åpen for spørsmål og svar innenfor faste tidspunkt: Mandag til fredag 16-20 og lørdag og søndag 12-20. Siste åpningsdag for digital soppkontroll i 2019-sesongen er 13. oktober.

ENKELT: Appen guider deg gjennom hvilke bilder du må ta fra ulike vinkler. Foto: Kristin Sørdal
ENKELT: Appen guider deg gjennom hvilke bilder du må ta fra ulike vinkler. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

- Dette blir et rekordår

Lene Johansen, prosjektleder for appen og redaktør i Sopp og nyttevekster, forteller til Dinside at mottakelsen av appen siden den ble lansert i 2017, har vært over all forventning.

OVER ALL FORVENTNING: Lene Johansen er redaktør i Sopp og nyttevekster og prosjektleder for appen. Foto: NSNF
OVER ALL FORVENTNING: Lene Johansen er redaktør i Sopp og nyttevekster og prosjektleder for appen. Foto: NSNF Vis mer

– Vi hadde vel egentlig ikke noe grunnlag for å forvente noe og har vel gått inn i dette litt i blinde og forsøkt å bemanne som vi trodde det kom til å bli. Men responsen har tatt oss litt på senga, og vi har måttet legge på ekstra vakter når trykket har vært størst, sier Johansen til Dinside.

Johansen forteller at 2018 var et dårlig soppår så de sjekket 20.612 sopp i appen. I lanseringsåret i 2017 sjekket de 22.713.

- Så langt i år har vi sjekket 12.948 sopper. Dette blir et rekordår. Det kommer både av at interessen er stor og at det bugner i skogen nå, sier Johansen til Dinside.

– Det er veldig morsomt at vi nå får svart folk fra hele landet, hele tiden. De fysiske soppkontrollene er jo begrenset, både med tanke på sted og tider, sier Johansen videre.

I 2018 hadde de 300 fysiske soppkontroller rundt omkring i landet. I år er det annonsert rundt 340 soppkontroller, og det er mange kontroller både denne helgen og neste.

- Det er som regel september som er den mest hektiske måneden, selv om soppsesongen gjerne begynner i slutten av juli. Det er en grunn til at de kaller det «sopptember». Mørke og kulde gjør at færre kommer seg i skogen når oktober kommer, forteller Johansen.

KLART SVAR: Dersom soppkontrolløren ikke er sikre, får du beskjed om at de ikke kan identifisere den. Dersom de er sikre, får du beskjed om hvilken sopp det er. Du kan også lese mer om de ulike matsoppene i appen. Foto: Kristin Sørdal
KLART SVAR: Dersom soppkontrolløren ikke er sikre, får du beskjed om at de ikke kan identifisere den. Dersom de er sikre, får du beskjed om hvilken sopp det er. Du kan også lese mer om de ulike matsoppene i appen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Ja, du kan være 100 prosent sikker

– Kan man være 100 prosent sikker på at det er korrekt dersom man via appen blir fortalt at soppen er en matsopp og ok å spise? Kan man være trygg på at dette ikke er feil – og at det kan være en giftig sopp?

– Ja, utgangspunktet vårt er at dersom kontrollørene ikke er sikre, skal de si at de ikke kan identifisere den. Det er også et begrenset antall sopper man kan få bestemt i appen, da noen matsopper ikke kan bestemmes ved bilde alene. Da blir brukeren bedt om å oppsøke den vanlige soppkontrollen, sier Johansen til Dinside.

I dag er det 33 av de 123 artene spiselige artene i Norge som soppkontrollørene får lov til å bestemme via Digital soppkontroll.

Dette er fordi bildekvaliteten på bildene som sendes inn er begrenset, samt at lukt, smak og smådetaljer er avgjørende for visse arter.

- Nå har vi to år med erfaring under beltet. Vi forsøker å tilpasse utvalget og forbedre brukeropplevelsen basert på tilbakemeldinger fra brukerne og soppkontrollørene. Det er et populært tilbud, både siden det er åpent hver dag og fordi vi når sopplukkerne der de er, sier Johansen.

Hun forteller at det ut fra tilbakemeldinger fra brukere virker som om den største frustrasjonen er at de bare bestemmer et begrenset antall matsopper.

- Folk er jo nysgjerrige på hva de har funnet. Vi har satt begrensningen fordi det er ikke alle sopper man kan bestemme via bilde. Soppkontrolløren trenger å bruke andre sanser, som lukt, smake eller observere fargeforandringer når man skraper på soppen, for å gjøre en sikker bestemmelse, forklarer hun.

IKKE MATSOPP: Du får svar i løpet av få minutter. Enkelt og greit. Foto: Kristin Sørdal
IKKE MATSOPP: Du får svar i løpet av få minutter. Enkelt og greit. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Giftinformasjonen er positive

Kristin Opdal Seljetun, veterinær seniorrådgiver og soppsakkyndig hos Giftinformasjonen, sier til Dinside at de i utgangspunktet er positive til appen fra Sopp- og nyttevekstforeningen, da den vil gjøre det lettere for folk ute i naturen å få hjelp til matsoppene de er usikre på.

– For oss vil den trolig ha mindre betydning i forhold til antall henvendelser om giftige sopper. Appen hjelper til med identifisering av matsopper før de er spist. Ved Giftinformasjonen tar vi ikke imot slike henvendelser, men vi bistår allmennhet og helsepersonell når soppen er spist for å utelukke fare for forgiftning, sier Seljetun til Dinside.

Hovedfokuset da er å vurdere mengden som er inntatt og type sopp.

Hittil i 2019 er antallet innlagt på sykehus etter mistanke om alvorlig forgiftning, høyt: 14 hittil.

Seljetun forteller at 11 av disse innleggelsene har vært etter inntak av hvit fluesopp som er forvekslet med matsopp.

- Dette tallet vil variere med soppsesongen: I fjor var det en dårligere soppsesong og 7 innleggelser på sykehus etter forveksling med matsopper, forteller Seljetun.

- I år er et godt soppår etter en fuktig sommer, og Giftinformasjonen har hatt en økning i pågang med henvendelser om sopp sammenliknet med tidligere år, forteller Seljetun.

Tall fra de siste årene viser at rundt 70 prosent av de innlagte pasientene har fremmedkulturell bakgrunn. Soppkontroll-appen er kun tilgjengelig på norsk.

– Det er derfor mindre sannsynlig at den når denne gruppen som ofte ikke kan kommunisere på norsk. Men appen er nyttig for personer som snakker norsk og kan føre til at flere av disse kommer seg ut i skogen og plukker sopp, sier Seljetun i Giftinformasjonen.

Soppkontroll kan lastes ned både fra AppStore og Google Play.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer