Vinmonopolet:

Spesialavtale: Dumper vin i sluket

Vinmonopolet har inngått en spesialavtale med Vann- og avløpsetaten i Oslo.

AVTALE: Vinmonopolet kan dumpe tusenvis av liter alkohol, uten å selv måtte rense det. Her Vinmonopolet ved Alna Senter i Oslo. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
AVTALE: Vinmonopolet kan dumpe tusenvis av liter alkohol, uten å selv måtte rense det. Her Vinmonopolet ved Alna Senter i Oslo. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Det skriver Aftenposten.

Barer, serveringssteder, restauranter og andre steder hvor man kan få litt bobler eller annet godt i glasset, er nødt til å rense alkohol, ofte med egne renseanlegg, før det kan slippes ut i avløpet.

Første av sitt slag

Alkohol inneholder nemlig grums og stoffer som gjør at det kan skade naturen og jordbruk, og må renses for at dette ikke skal skje.

Vinmonopolet, som har enerett på detaljomsetning av vin, brennevin og sterkøl i Norge, har nå kommet fram til en avtale med Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo.

De kan nå kaste, og spytte, maks 10 000 liter alkoholrester i avløpet i året, og betaler for behandling av det forurensede avløpsvannet, ifølge Aftenposten.

Den statseide bedriften er den første til å inngå en slik spesialavtale med VAV. Det opplyses ikke om hvor mye Vinmonopolet må betale for avtalen.

VINMONOPOLET: Kvier du deg for å bytte vin du har oppdaget noe feil med på Vinmonopolet? Det bør du ikke gjøre. Her får du en liten oversikt over hva du har lov til å reklamere på eller bytte! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

375 liter om dagen

På Vinmonopolets hovedkontor sitter en gruppe mennesker og smaker på diverse alkoholiserte varer for å finne ut hvilke som bør ut i butikk, og ikke. De smaker på varen og spytter deretter ut prøven i en vask som går i avløpet.

Spesialavtalen oppsto etter at en kontrollør ved Vinmonopolets laboratorium spurte hvor de ansatte gjorde av restene etter smakingen, skriver Aftenposten. Vinmonopolet skal ikke ha tenkt at det måtte renses tidligere.

Det resulterte i mange møter med VAV, og til slutt spesialavtalen, som innebærer at Vinmonopolets hovedkontor nå har lov til å kaste eller spytte 10 000 liter alkohol i året, rundt 375 liter om dagen.