Flått

- Spesielt viktig å huske nå

Flåttbeskyttelse er spesielt viktig nå i disse corona-tider, advarer eksperter. Vaksine anbefales flere steder i landet.

FLERE ANBEFALES FLÅTTVAKSINE: Flåtten ligger i dvale om vinteren og våkner allerede ved rundt to plussgrader. Flåttsenteret oppfordrer til å tenke spesielt på flått nå i disse korona-tider, av flere grunner. Foto: NTB scanpix
FLERE ANBEFALES FLÅTTVAKSINE: Flåtten ligger i dvale om vinteren og våkner allerede ved rundt to plussgrader. Flåttsenteret oppfordrer til å tenke spesielt på flått nå i disse korona-tider, av flere grunner. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På grunn av covid-19-utbruddet er mange nå mye ute i naturen. Ikke glem å beskytt deg mot flått, oppfordrer Flåttsenteret, Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Hovedgrunnen til oppfordringen er bekymringen for smitte av TBE (Tick-borne Encephalitis, «skogflåttencefalitt»), som kan smitte til mennesker via flåttbitt. Det finnes ingen behandling mot selve sykdommen, men det finnes en vaksine som ifølge Flåttsenteret beskytter godt.

Og før du begynner å lure for mye:

Ja, flåtten er allerede i aktivitet.

Den ligger nemlig kun i dvale på vinteren, og nå er det godt og varmt nok til at den har våknet til liv mange steder i Sør-Norge.

- Spesielt viktig nå

Vaksinen det er snakk om beskytter mot TBE-viruset, men ikke mot selve flåtten eller sykdommen borreliose. Det finnes ingen behandling mot TBE, og selv om mange som smittes ikke får noen symptomer i det hele tatt så kan noen få et svært alvorlig sykdomsforløp som kan omfatte hjernehinne, hjernebetennelse eller ryggmargsbetennelse.

Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret sier til Dinside at selv om TBE fremdeles er en sjelden sykdom i Norge, har man de siste to årene sett en økning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer