Flått

- Spesielt viktig å huske nå

Flåttbeskyttelse er spesielt viktig nå i disse corona-tider, advarer eksperter. Vaksine anbefales flere steder i landet.

FLERE ANBEFALES FLÅTTVAKSINE: Flåtten ligger i dvale om vinteren og våkner allerede ved rundt to plussgrader. Flåttsenteret oppfordrer til å tenke spesielt på flått nå i disse korona-tider, av flere grunner. Foto: NTB scanpix
FLERE ANBEFALES FLÅTTVAKSINE: Flåtten ligger i dvale om vinteren og våkner allerede ved rundt to plussgrader. Flåttsenteret oppfordrer til å tenke spesielt på flått nå i disse korona-tider, av flere grunner. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På grunn av covid-19-utbruddet er mange nå mye ute i naturen. Ikke glem å beskytt deg mot flått, oppfordrer Flåttsenteret, Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Hovedgrunnen til oppfordringen er bekymringen for smitte av TBE (Tick-borne Encephalitis, «skogflåttencefalitt»), som kan smitte til mennesker via flåttbitt. Det finnes ingen behandling mot selve sykdommen, men det finnes en vaksine som ifølge Flåttsenteret beskytter godt.

Og før du begynner å lure for mye:

Ja, flåtten er allerede i aktivitet.

Den ligger nemlig kun i dvale på vinteren, og nå er det godt og varmt nok til at den har våknet til liv mange steder i Sør-Norge.

- Spesielt viktig nå

Vaksinen det er snakk om beskytter mot TBE-viruset, men ikke mot selve flåtten eller sykdommen borreliose. Det finnes ingen behandling mot TBE, og selv om mange som smittes ikke får noen symptomer i det hele tatt så kan noen få et svært alvorlig sykdomsforløp som kan omfatte hjernehinne, hjernebetennelse eller ryggmargsbetennelse.

Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret sier til Dinside at selv om TBE fremdeles er en sjelden sykdom i Norge, har man de siste to årene sett en økning.

- Man har sett en økning i antall tilfeller spesielt i Porsgrunn og Larvik kommune. Det finnes ingen behandling mot denne virus-sykdommen, men det finnes en vaksine som beskytter godt.

Hun uttaler at det er spesielt viktig å ikke glemme flått nå i disse korona-tider av to grunner:

- Det ene er at de som blir alvorlig syke av TBE ofte blir innlagt på sykehuset i flere uker, noe som ikke er særlig gunstig akkurat nå. For det andre opplever vi at mange er mye mer ute i naturen nå, på grunn av hjemmekarantene, stengte treningssentre etc. Dette er jo veldig positivt med tanke på folkehelse, men hvis man ikke er flink til å beskytte seg så er det fort gjort å få et flåttbitt, sier Kerlefsen.

Blant tiltakene for å beskytte seg nevner hun eksempelvis å holde seg på tråkkede stier, sjekke seg for flått og bruke av flått- og myggspray.

Flåtten våkner ved et par grader

Ifølge Kerlefsen, har flåtten allerede våknet mange steder.

- Flåtten ligger i «dvale» på vinteren. Den blir aktiv igjen så fort det blir varmt nok i lufta, dette kan skje allerede ved et par plussgrader, sier hun til Dinside.

Ifølge Flåttsenteret har det vært en økning i antall TBE-tilfeller de siste to årene. I 2018 ble det rapportert 26 tilfeller av TBE i Norge, hvorav 14 ble smittet i Porsgrunn og Larvik. Tallene for 2019 er ennå ikke kvalitetssikret, men det er trolig snakk om mellom 20-30 tilfeller.

Hvordan forekomsten kommer til å bli i 2020, vet vi selvsagt ikke ennå - men Flåttsenteret frykter at den økte ferdselen i naturen kan føre til flere tilfeller:

- Vi vet vi ikke ennå hvordan 2020 blir, men fordi mange er mye ute i naturen nå på grunn av corona-situasjonen, er det en mulighet for at en del vil få flåttbitt, sier Kerlefsen til Dinside.

Hvordan forebygge flåttbitt:

  • Bruk gjerne lange bukser når du er ute i naturen, og pass på at du er godt tildekket ved anklene. Ta gjerne sokkene over buksene.
  • Gå på stier i stedet for steder med høyt gress, lyng og kratt hvis mulig.
  • Bruk flått/myggmiddel. Insektsmidler med dietyltoluamid (DEET) eller icaridin på hud og klær kan redusere antall flått som fester seg. Det finnes også innsektsmiddel for å impregnere klær (permetrin).
  • Gå med lyse klær. Det gjør det mye enklere å se flåtten.
  • Etter ferdsel i flått-områder bør man sjekke klær, hud og hår nøye. Det er viktig å sjekke hele kroppen. Særlig områder som ikke er så synlige.
  • Flått kan krype rundt på klær og hud i noen timer før de biter seg fast. Det er lurt å skifte klær etter ferdsel i områder med flått. Flått kan faktisk overleve en runde på 40°C i vaskemaskinen, så for å være sikker på at eventuelle flått forsvinner bør tøyet vaskes på 60°C, eller henges ute til tørk i solen.
  • I hagen/på hytta kan man prøve å kontrollere flåttbestanden ved å holde gress og annen vegetasjon kort. Flått tåler ikke tørke.
  • Har du hund eller katt, bør du undersøke dem daglig for flått. Veterinæren kan skrive ut resept på flåttmiddel.

(Kilde: Flåttsenteret)

Her anbefales vaksine

Er det slik at du bør ta flåttvaksine uansett hvor du bor, eller er det spesielt aktuelt i noen områder?

- Ja, hvis man er mye ute i naturen i kystnære strøk der man har hatt sykdomstilfeller av TBE, som områdene Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, og man erfaringsmessig ofte får flåttbitt så bør man vurdere å ta vaksinen, oppfordrer Kerlefsen.

Dette er også anbefalingen fra Folkehelseinstituttet.

Hun kommenterer at det aldri har blitt meldt inn sykdomstilfeller av TBE i områdene Akershus og Østfold i Viken, men at det altså er anbefalt med vaksine i Buskerud-området - som også er i Viken.

Ikke for seint

Vaksiner skal jo gjerne tas en god periode før man trenger beskyttelsen, og slik et det også for flåttvaksinen som tas i flere doser for full effekt. Men den kan også tas med kortere intervaller, som en «hurtigvaksinasjon».

Grunnvaksinasjonen består av tre doser, gjerne satt over en periode på rundt et år. Ideelt sett bør man ifølge Flåttsenteret ta først dose i løpet av vinteren slik at man er tilstrekkelig beskyttet før «flåttsesongen» starter.

Men ved behov for rask beskyttelse kan man også ta «hurtigvaksinasjon», som vil si at dose 2 tas 14 dager etter første dose.

- Man kan vaksinen hos fastlegen eller ved vaksinasjonsklinikker eller reiseklinikker. Og du kan få satt den på enkelte apotek, sier Kerlefsen til Dinside.

Flåttsenteret understreker at fastlegekontorene tar spesielle hensyn for å skjerme vanlige pasienter i disse dager med corona-smitte. De sier også at man kan bruke telefon eller videokonsultasjon for å få resept på vaksinen.

TBE-vaksinen koster omtrent 300 kroner per dose. I tillegg kommer kostnaden med å få satt vaksinen.

Boosterdose er nødvendig for vedvarende beskyttelse, og anbefales å tas første gang etter tre år og deretter hvert femte år.

Vær også oppmerksom på at det har vært en stor økning av TBE i Sverige de siste årene, og at det derfor kan være aktuelt å sette flåttvaksine som reisevaksine dersom du skal oppholde deg mye i skog og mark i Øst-Europa, Sentral-Europa, eller i Sverige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer