Camilla spiste lakris: Så startet marerittet

Spiste lakris: «Nå dør jeg»

- Jeg trodde min siste time var kommet, sier Camilla Austad (37) fra Sandefjord. En lørdag i januar hygget hun seg med favorittgodteriet sitt. Timer seinere startet marerittet.

GRUFULL NATT: Camilla Austad har elsket lakris hele livet, men er nå i tvil om hun kommer til å røre så mye som ei lakrispipe igjen. Foto: Privat
GRUFULL NATT: Camilla Austad har elsket lakris hele livet, men er nå i tvil om hun kommer til å røre så mye som ei lakrispipe igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lakrispiper, lakriskuler, lakris-is, heksehyl fra smågodthylla - ja, lakris er godt, men også potensielt livsfarlig i store mengder, slo en omfattende, dansk studie Dagbladet har omtalt, nylig fast.

Helsefaren ved for stort inntak av «det svarte gullet» har lenge vært kjent. Men den ferske studien fra Danmark er den første, store undersøkelsen som viser hvor lite glycyrrhizinsyre (et naturlig søtstoff som finnes i lakrisrot) som skal til før inntaket overskrider EUs daglige anbefaling.

Det overrasket forskerne, som undersøkte totalt 219 lakrisprodukter på det danske markedet.

Glycyrrhizinsyre er ufarlig i små mengder, men kan ved stort inntak være direkte helsefarlig, var studiens konklusjon.

EUs grenseverdier for daglig inntak av glycyrrhizinsyre ligger på 100 milligram.

Forskerne fant ut at mindre enn en halv kopp lakris-te var nok til å overskride denne grensen. 4,3 gram lakris (4-5 biter) gikk også ut over den daglige anbefalingen, i tillegg til 59 gram lakris-is.

SLÅR ALARM: En rapport fra USA slår fast at tørrsjampo inneholder et stoff som kan føre til blodkreft. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Camilla ble syk: «Nå dør jeg»

Sandefjordskvinnen Camilla Austad (37) har bestandig elsket lakris og spist det regelmessig hele livet.

En lørdag i starten av januar hygget hun seg med det faste helgesnopet: En neve med lakriskuler, rundt 15-20 stykk, antar hun. I tillegg spiste hun fire lakrispiper samboeren hadde kjøpt i Sverige.

- Jeg har hørt at det kan være farlig og at man bør passe på, men jeg har tenkt at det går fint så lenge jeg bare spiser det i helgene, forklarer 37-åringen.

Midt på natta våknet hun av heftig kaldsvetting og hjertebank.

- Jeg gikk inn på badet for å ta tempen, men jeg hadde ingen feber. Like etterpå spydde jeg som en gris. Det ga seg ikke, minnes hun.

Austad sier at hun aldri har hatt liknende opplevelser etter å ha spist lakris, og at symptomene verken liknet influensa eller omgangssyke.

«LAKRIS-OVERDOSE»: Camilla Austad opplevde hjertebank, svimmelhet og oppkast - symptomer som kan tyde på lakrisforgiftning. Foto: Privat
«LAKRIS-OVERDOSE»: Camilla Austad opplevde hjertebank, svimmelhet og oppkast - symptomer som kan tyde på lakrisforgiftning. Foto: Privat Vis mer

I full forvirring gikk hun ut på trappa i minusgradene for å prøve å komme til seg selv igjen.

- Jeg tenkte det var den beste løsningen for å roe ned kroppen. Men jeg kunne jo ikke stå ute i kulda heller, så etter en ti minutters tid kom jeg meg inn på sofaen.

- Jeg ristet og skalv og var uklar i blikket. «Nå dør jeg», tenkte jeg.

Typiske symptomer på «lakrisforgiftning» kan være høyt blodtrykk, hjertebank, elektrolyttforstyrrelser, hevelser, utmattelse, svimmelhet og generell dårlig form.

Det er imidlertid ikke fastslått at det var dette Austad sleit med.

- Hjertet slo og slo

Austad prøvde å puste for å roe seg ned, og slo på tv-en for å prøve å fokusere på noe annet.

- Jeg klarte ikke å gå opp trappa for å hente mobilen og ringe til legevakta.

Hun sovnet og våknet først klokka 05.00. Da følte hun seg litt bedre.

- Samboeren min lurte på hva som hadde skjedd. Jeg sa at jeg var kjempedårlig og redd, forklarer 37-åringen.

Da hun sto opp dagen etter var hun sliten, men i langt bedre form.

- Det var en forferdelig opplevelse. Hjertet slo og slo. Det var en skikkelig ut av deg selv-opplevelse.

- Du trodde din siste time var kommet?

- Ja, det var jeg helt sikker på.

GENIALT: Er du lei av å steke pizza i to omganger fordi du ikke får plass til to frossenpizzaer på et stekebrettet? Da bør du prøve dette! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

- Aldri igjen

Camilla Austad er sikker på at skrekkopplevelsen skyldes lakrisen, selv om det ikke kan sies helt sikkert.

- Det var ikke matforgiftning, for jeg hadde spist det samme som samboeren min og ungene gjennom hele dagen.

- Jeg er heller aldri syk, og har ikke hatt influensa eller omgangssyke på nesten tjue år. Jeg tror lakrispipene utløste det, for det er veldig ren lakris. Det pleier jeg ikke å spise.

Særlig mennesker med høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer bør være forsiktige med å få i seg lakris, uttalte den danske forskeren, professoren og overlegen Gunnar Gislason til Videnskab.dk i januar.

Austad sier hun verken har høyt blodtrykk eller hjerte- og karsykdommer som gjør henne mer utsatt for sykdom ved inntak av lakris.

Hun har ikke vært i kontakt med lege etter hendelsen, man sier at hun aldri kommer til å røre ei lakrispipe igjen.

ALDRI MER: Camilla Austad tror hun aldri kommer til å spise lakris igjen. Foto: Privat
ALDRI MER: Camilla Austad tror hun aldri kommer til å spise lakris igjen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vil aldri tørre å spise lakris igjen. Jeg er så redd nå, så det skjer ikke.

- Følelsen av å være sikker på at jeg skulle dø, var fryktelig. Jeg tenkte at jeg var kommet til slutten, sier Austad.

Ønsker merking av produkter

Nå ønsker 37-åringen merking av lakrisprodukter også her til lands, slik det er påkrevd i Danmark. EU-lovgivningen sier at varer som inneholder over fire gram glycyrrhizinsyre per kilo skal bære en advarsel på forpakningen.

Ti prosent av produktene som ble undersøkt i den danske studien, var ikke tilstrekkelig merket med advarsler om høyt innhold av glycyrrhizinsyre.

I Norge finnes det ingen retningslinjer for lakris, bortsett fra en oppfordring til gravide om å ikke spise store mengder lakris grunnet skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, fikk Dagbladet opplyst av Helsedirektoratet i januar.

DØDE: En 54 år gammel mann fra Massachusetts i USA døde etter å ha spist halvannen pose med lakris hver dag i noen uker. Vis mer

Norge følger altså ikke EUs anbefalinger om daglig inntak og krav om merking.

- Det burde helt klart vært merket at lakris kan være skadelig ved stort inntak. Det kan være klistremerker på produktene eller advarsler i godterihyllene. Mer informasjon kunne vært bra, sier Austad.

- Har du en oppfordring til andre lakris-elskere?

- Ikke spis lakris, sier hun spøkefullt, og fortsetter:

- Jeg har aldri følt at jeg har spist for mye lakris. Jeg har ikke fråtset. Man bør i hvert fall være litt mer forsiktig, sier hun.

Ekspert: - Veldig sjelden

Kristian Heldal er seksjonsoverlege ved nyreavdelingen på Rikshospitalet og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Han publiserte i 2002 en vitenskapelig artikkel om farene ved lakris, med utgangspunkt i en person som hadde spist mye lakris og sleit med høyt blodtrykk og dårlig form. Utredningen viste at lakris var skyld i plagene.

- En person som spiser mye lakris kan oppleve høyt blodtrykk og dårlig form, selv om det er svært individuelt, sier Heldal til Dagbladet.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Han forklarer at glycyrrhizinsyre (som finnes i lakrisrot) hemmer omdannelsen av kortisol til kortison i nyrene. Dette gir store mengder kortisol i nyrene, noe som bidrar til at kroppen skiller ut kalium og holder tilbake natrium.

I tillegg til høyt blodtrykk og lite kalium, er nedsatt allmenntilstand vanlig ved «lakrisforgiftning».

EKSPERT: Kristian Heldal har undersøkt hvor farlig glycyrrhizinsyre er for kroppen. Foto: Privat
EKSPERT: Kristian Heldal har undersøkt hvor farlig glycyrrhizinsyre er for kroppen. Foto: Privat Vis mer

- Noen tåler mindre glycyrrhizinsyre enn andre. Generelt gir salt lakris høyere risiko enn søt lakris, fordi man får i seg mer salt, noe som kan bidra til å øke blodtrykket.

Heldal sier at lavt kaliumnivå kan være livstruende, men at det er sjelden at det går så langt. Da skal man spise veldig mye lakris:

- Det er veldig sjelden vi har pasienter som har en sikker lakrisforgiftning. I løpet av mine 30 år som lege har jeg sett to pasienter med en slik forgiftning.

Selv om lakrisforgiftning ikke er en folkesykdom, mener Heldal det er viktig å være klar over farene ved høyt inntak.

- Man bør spørre om pasientene spiser lakris hvis de har høyt blodtrykk uten en klar grunn. Merker man at man blir dårlig av å spise lakris, bør man kontakte lege for å få det undersøkt, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer