Camilla spiste lakris: Så startet marerittet

Spiste lakris: «Nå dør jeg»

- Jeg trodde min siste time var kommet, sier Camilla Austad (37) fra Sandefjord. En lørdag i januar hygget hun seg med favorittgodteriet sitt. Timer seinere startet marerittet.

GRUFULL NATT: Camilla Austad har elsket lakris hele livet, men er nå i tvil om hun kommer til å røre så mye som ei lakrispipe igjen. Foto: Privat
GRUFULL NATT: Camilla Austad har elsket lakris hele livet, men er nå i tvil om hun kommer til å røre så mye som ei lakrispipe igjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lakrispiper, lakriskuler, lakris-is, heksehyl fra smågodthylla - ja, lakris er godt, men også potensielt livsfarlig i store mengder, slo en omfattende, dansk studie Dagbladet har omtalt, nylig fast.

Helsefaren ved for stort inntak av «det svarte gullet» har lenge vært kjent. Men den ferske studien fra Danmark er den første, store undersøkelsen som viser hvor lite glycyrrhizinsyre (et naturlig søtstoff som finnes i lakrisrot) som skal til før inntaket overskrider EUs daglige anbefaling.

Det overrasket forskerne, som undersøkte totalt 219 lakrisprodukter på det danske markedet.

Glycyrrhizinsyre er ufarlig i små mengder, men kan ved stort inntak være direkte helsefarlig, var studiens konklusjon.

EUs grenseverdier for daglig inntak av glycyrrhizinsyre ligger på 100 milligram.

Forskerne fant ut at mindre enn en halv kopp lakris-te var nok til å overskride denne grensen. 4,3 gram lakris (4-5 biter) gikk også ut over den daglige anbefalingen, i tillegg til 59 gram lakris-is.

Camilla ble syk: «Nå dør jeg»

Sandefjordskvinnen Camilla Austad (37) har bestandig elsket lakris og spist det regelmessig hele livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer