TEST: Tail it Bike

Sporer sykkelen din

Norsk dings skal gjøre det enkelt å se lokasjonen til sykkelen, men hvor godt fungerer den i praksis? Vi har testet.

TAIL IT BIKE: Trondheim-baserte Tail it står bak en rekke produkter for sporing, blant annet en dings til sykkelen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TAIL IT BIKE: Trondheim-baserte Tail it står bak en rekke produkter for sporing, blant annet en dings til sykkelen din. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Det første du bør gjøre når du kjøper deg en ny sykkel, er å skaffe deg en ordentlig lås. Tommelfingerregelen er at låsen skal koste en tidel av sykkelens verdi, men uansett hvor kraftig lås du har, er du ikke 100 prosent sikret mot at noen stikker av med sykkelen din.

Da finnes det utstyr på markedet som gjør at sykkellivet blir litt mindre bekymringsfullt. For eksempel den norske sporingsenheten BikeFinder som gjør det enkelt å spore sykkelen ved hjelp av GPS, GSM-signaler og Bluetooth.

Et annet norsk selskap, Tail it, satser også stort på sporing, med et sortiment bestående av alt fra sporingsbrikker for veska, kjæledyret til sykkelen, Tail it Bike.

Sporingsbrikke

Tail it Bike er en sylinderformet enhet som består av et batteri, GPS-, GSM- og WiFi-antenner og et hode med en festeanretning slik at den kan skrus fast i sykkelstyret. Enheten er fleksibel slik at den også passer fint inn i bukkehornstyrer.

På selve hodet finner du en microUSB-kontakt for lading og to skruer for å skru fast Tail it Bike i styret. Skruehodet er torx-liknende, men er litt annerledes slik at de ikke kan skrus opp med en vanlig torxtrekker.

Spesialverktøy følger med i esken, det gjør også en ladekabel og et «dummy-hode», som du fester på motsatt styre. Tail it Bike stikker nemlig litt ut av styret, og da ser det kanskje litt rart ut om kun den ene siden er slik.

BikeFinder øverst og Tail it Bike under. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BikeFinder øverst og Tail it Bike under. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

God app

For å ta i bruk Tail it Bike, må du laste ned Tail it-appen, opprette en konto og deretter koble enheten mot telefonen din. Det eneste som kan ta litt tid under oppsettet, er å vente på at SIM-kortet skal bli aktivert, noe du gjør på Tail its nettsider.

Appen oppleves som oversiktlig, og du kan selvsagt se posisjonen til Tail it Bike, gi sporingstilgang til venner og familie, oppdatere fastvaren til sporeren og endre sporingsmodus. Å oppdatere fastvaren har vi etter gjentatte forsøk nærmest gitt opp. Det står at det kan ta inntil 15 minutter, men tiden går og ingenting skjer.

En kjapp oversikt over Tail it-appen. Trykk på bilde får stor størrelse.
En kjapp oversikt over Tail it-appen. Trykk på bilde får stor størrelse. Vis mer

For å legge til venner, trykker du på hamburgermenyen øverst til venstre, velger Venner og deretter Finn. Her får du to valg: enten knytte Tail it mot Facebook hvor du kan se hvilke andre Facebook-venner som bruker appen, eller sende en delelenke.

Vi ser for øvrig tendenser i appen til at Tail it forsøker å gjøre tjenesten litt sosial. Foruten å dele sporingsenheter med nære venner, kan du også like og kommentere på profilbildene til personer du kjenner, samt koble kontoen din til tjenester som Instagram, Snapchat og LinkedIn.

En annen fiffig detalj er at personer i Trondheim kan se lokasjonen til lokalbussene i sanntid, så vet du nøyaktig når bussen ankommer holdeplassen.

Lokasjonen til sykkelen din vises på et kart. Tail it har dekning så å si over hele verden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Lokasjonen til sykkelen din vises på et kart. Tail it har dekning så å si over hele verden. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Sporing

For å bruke Tail it Bike, må du opprette et Tail it-abonnement. Dette skyldes det integrerte SIM-kortet som dekker så å si hele verden, med unntak av enkelte land i Asia, Sentral-Afrika og Sør-Amerika, opplyser selskapet på sine hjemmesider.

Abonnementet koster fra 59 kroner i måneden og inntil 99 kroner i måneden, avhengig av bindingstid, men du kan når som helst fryse abonnementet.

Vær obs på at Tail it Bike-abonnementet ikke inkluderer sykkelforsikring slik som BikeFinder.

Selve sporingen gjøres i en kombinasjon mellom signaler fra GSM, GPS og WiFi. I hovedsak henter enheten signaler via GPS, WiFi benyttes innendørs og hvis brikken er i områder uten GPS og WiFi, benyttes GSM.

Du skrur fast Tail it Bike i sykkelstyret.
Du skrur fast Tail it Bike i sykkelstyret. Vis mer
Og skrutrekker følger med i esken.
Og skrutrekker følger med i esken. Vis mer

Med Tail it Bike kan du velge mellom to sporingsmodi: standard eller direktesporing. Med «live sporing» aktivert, oppdateres posisjonen til sporeren hvert femte sekund – ulempen er at batteritiden går ned drastisk. Vår erfaring er at batteriet tappes på under et døgn med sanntidssporing.

I standardmodus holder sporeren flere uker. Tail it sier opptil åtte uker, og avhengig av sporingshyppighet holder Bike-brikken i hvert fall en måned før du må frem med laderen. Husk at batteritiden kan variere stort basert på temperatur. Så selv om vi opplever at batteritiden er god nå om våren, kan det være annerledes til vinteren.

I denne modusen må posisjonen aktiveres manuelt ved å trykke på «oppdater posisjon» inne i appen, og det tar kanskje et halvminutt å få oppdatert enhetens lokasjon.

Tail it Bike stikker litt utenfor når det er festet til styret. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tail it Bike stikker litt utenfor når det er festet til styret. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Her savner vi automatisk oppdatering av lokasjon, og ikke minst varsel om at noen forsøker å stjele sykkelen. BikeFinder har sensorer som detekterer risting og kan dermed sende varsel til brukeren om at det skjer noe rundt sykkel. En slik mulighet har man ikke med Tail it Bike.

En annen ting vi savner, er Bluetooth for sporing ned til meteren. Dette er nyttig hvis sykkelen din er stjålet og GPS-en viser hvor på kartet den er, men ikke nøyaktig. Her kan Bluetooth-tilkobling vise deg hvor sykkelen er ned på meteren når den er innenfor rekkevidde.

Konklusjon

Tail it Bike er et interessant produkt, men det har noen mangler vi ikke helt kan overse. På plussiden er det enkelt å sette opp Bike i en app som er oversiktlig og innholdsrik, og som gjør det enkelt å dele lokasjon på enheter med venner og familie.

Den er også enkel å installere i styret med det medfølgende verktøyet, og det medfølger «dummy-hode» som festes på motsatt side for at eventuelle sykkeltyver ikke skal fatte mistanke.

Ting vi savner er automatisk oppdatering av lokasjon uten å ha sanntidsporing aktivert, som uansett tapper batteriet, og varsel når brikken oppdager bevegelse.

Det er også kjedelig å pakke opp et nytt produkt i 2020 som ikke har USB-C.

Vi lander til slutt på en svak firer på terningen.

Produktet fås kjøpt hos flere forhandlere. Prisene ligger rundt tusenlappen.

Testresultat

Tail it Bike

Enkel å sette opp
God og oversiktlig app
Fungerer i utlandet
Forholdsvis presis sporing

MicroUSB
Styreproppene kan være lett å gjenkjenne
Varsler ikke om at noen forsøker å stjele sykkelen
Problematisk å oppdatere fastvaren
Altfor kort batteritid under direktesporing

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer