Sprer seg

Den asiatiske tigermyggen, som kan gi alvorlig sykdom, finnes flere steder i Europa. Nå beveger den seg nordover.

SYKDOMSBÆRER: Tigermyggen er omtrent like stor som den vanlige, norske myggen. Den er lett gjenkjennelig på grunn av de hvite stripene den har på kroppen - derav navnet. Foto: EID Mediterranee / AFP
SYKDOMSBÆRER: Tigermyggen er omtrent like stor som den vanlige, norske myggen. Den er lett gjenkjennelig på grunn av de hvite stripene den har på kroppen - derav navnet. Foto: EID Mediterranee / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i sommer advarte EUs smittevernbyrå (ECDC) om at myggbårne virus som denguefeber og chikungunyavirus kan spre seg i Europa.

Dette kan man takke klimaendringene for, som byr på varmere og lengre sommere, flere hetebølger og mer ekstremvær - akkurat slik flere myggvarianter liker det.

De siste åra har Aedes albopictus, bedre kjent som den asiatiske tigermyggen, spredd seg stadig lenger nord.

- Når det blir enda varmere her i Norge, så vil myggen trolig også kunne overleve hos oss, sier Mari Steinert, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll i FHI, til Dagbladet.

Foreløpig er det imidlertid ingen grunn til å være bekymret, mener hun.

BEVEGER SEG NORDOVER: ECDC overvåker den asiatiske tigermyggens utbredelse. Kartet viser status per mai 2023. Illustrasjon: European Centre for Disease Prevention and Control
BEVEGER SEG NORDOVER: ECDC overvåker den asiatiske tigermyggens utbredelse. Kartet viser status per mai 2023. Illustrasjon: European Centre for Disease Prevention and Control Vis mer

Sprer seg raskt

- Det er ikke noe nytt at tigermyggen har dukket opp i Europa, men den har en økende utbredelse. Den fikk først fotfeste i de sørlige landene, og har sakte etablert seg lenger nord, forklarer Steinert.

Myggen kommer opprinnelig fra Asia, men har i dag spredd seg til alle verdensdeler. I Europa finnes den særlig i området rundt Adriaterhavet og Middelhavet. Den har i løpet av de siste åra også etablert seg nordover i Spania, i halve Frankrike og deler av Tyskland.

- Det er viktig å understreke at det er forskjell på om myggen bare er introdusert eller om den er etablert, påpeker Steinert.

Hun trekker fram Nederland som et eksempel. Der har ikke myggen lyktes å etablere seg, da den ikke klarer å overvintre. Nå som vintrene blir mildere, er det imidlertid sannsynlig at dette vil endre seg.

Tigermyggen er følgelig ventet å etablere seg videre nordover i tida som kommer. Forskere har sett på ulike scenarioer med temperaturøkningen og klimaendringene som faktorer, og dermed funnet ut at utbredelsen kan komme helt til Sør-Norge.

- Når temperaturen øker, det blir frostfrie vintre og fuktigheten blir høy nok, vil nok myggen kunne slå seg ned hos oss, sier Steinert.

Hun anslår at dette kan skje rundt 2030.

For ti år siden fantes tigermyggen i åtte land og 114 regioner. Nå har tallet steget til 13 land og 337 regioner, ifølge ECDC.

Bildekk bidrar

Flere land forsøker nå nye metoder for å få bukt med myggen. På havna i Hamburg har det blitt satt opp feller, skriver den tyske avisa Zeit.

Så langt har det ikke blitt funnet noen tigermygg i fellene, men det ble oppdaget flere stykker inne på et lasteskip som hadde ankommet den tyske havnebyen fra Sør-Amerika.

- Dette er en art som spres av oss mennesker, og det kan for eksempel være ved hjelp av skip, fly og varetransport, sier Steinert.

Bortsett fra klimaendringene er det nemlig internasjonal handel med bildekk som får skylda for at myggen stadig sprer seg til nye steder.

NRK skriver at dekkene som fraktes, gjerne ligger i gigantiske hauger. Når det regner, vil vann samles inni dekkene. Dette skaper et ideelt klekkested for mygglarver, som samtidig tas med til nye områder.

Steinert opplyser om at tigermyggen har en annen biologi enn det nordmenn er vant til. I motsetning til de fleste andre myggarter, stikker den nemlig på dagtid.

I tillegg trives den svært godt i bymiljøer.

- Lurt å være ekstra forsiktig

Myggen er en av verdens mest dødelige skapninger.

- Det som er bekymringsverdig, er at tigermyggen er en vektor for sykdommer som denguefeber, zikavirus, chikungunyavirus, som man er engstelig for, sier Steinert.

Hvis myggen fortsetter å spre seg, er det ifølge ECDC en økende risiko for at Europa vil få flere tilfeller og potensielle dødsfall som følge av disse sykdommene. Den asiatiske tigermyggen kan være bærer av over tjue ulike sykdommer.

Ifølge Steinert trenger vi foreløpig ikke å være redde her i Norge.

- I mange tilfeller tåler myggen lavere temperaturer enn det sykdommene gjør, sier hun.

Hun forklarer at virusene som myggene er bærere av, ofte krever høyere temperaturer for å kunne utvikle seg. Det er derfor lite trolig at sykdommene vil kunne spres i nærmeste framtid hos oss.

- Det kan likevel være lurt å være ekstra forsiktig når man reiser sørover i Europa, påpeker hun.

Med myggens tilstedeværelse er det mulig å bli smittet av tropiske sykdommer også på det europeiske kontinentet.

Dette er reiserådene

Rådene dersom man reiser til et område der det finnes mye asiatisk tigermygg, er å dekke seg til, samt å bruke myggmiddel og myggnett.

Hvis man får feber eller andre sykdomstegn etter reisen, bør man kontakte lege.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer