Coronavirus

Sprit til håndvask kan misforstås

Influensa og coronavirus kan få mange til å helgardere med både hånddesinfeksjon og hyppig håndvask. Det er ikke nødvendigvis hensiktsmessig.

SÅPEVASK: En grundig håndvask med såpe er viktig etter interaksjon med store folkemengder. Foto: Bernhard Moe Nyquist
SÅPEVASK: En grundig håndvask med såpe er viktig etter interaksjon med store folkemengder. Foto: Bernhard Moe Nyquist Vis mer
Publisert

OPPDATERT 12.3.2020: Spredningen av coronaviruset, nå kalt COVID-19, har på rekordtid ført til massive endringer i samfunnet vårt. Store arrangementer avlyses på løpende bånd, og befolkningen bes om å ta alle forholdsregler for å unngå spredning av det potensielt dødelige viruset. Siden viruset kan overleve på flater i flere dager, spiller naturligvis god håndhygiene en viktig rolle i dette arbeidet.

Men hva skal man bruke? Tradisjonell håndvask - eller håndsprit?

Vi har snakket med Horst Bentele fra seksjon for resistens- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet, for å vite akkurat hvilke håndhygienehensyn man burde ta for å slippe unna sykdom generelt.

Ikke undervurder tradisjonell vask

Det er et klart skille mellom protokollen for de som jobber i helsesektoren, og veiledende råd for håndvask i heimen. Rådene vi har fått er tiltenkt personlig hygiene, og tilfredsstiller ikke kravene til klinisk renhet.

Hva gjelder personlig hygiene, er det tydelig at å bruke hånddesinfeksjon med sprit ikke er en erstatning for en god gammeldags håndvask med såpe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer