Coronavirus

Sprit til håndvask kan misforstås

Influensa og coronavirus kan få mange til å helgardere med både hånddesinfeksjon og hyppig håndvask. Det er ikke nødvendigvis hensiktsmessig.

SÅPEVASK: En grundig håndvask med såpe er viktig etter interaksjon med store folkemengder. Foto: Bernhard Moe Nyquist
SÅPEVASK: En grundig håndvask med såpe er viktig etter interaksjon med store folkemengder. Foto: Bernhard Moe Nyquist Vis mer
Publisert

OPPDATERT 12.3.2020: Spredningen av coronaviruset, nå kalt COVID-19, har på rekordtid ført til massive endringer i samfunnet vårt. Store arrangementer avlyses på løpende bånd, og befolkningen bes om å ta alle forholdsregler for å unngå spredning av det potensielt dødelige viruset. Siden viruset kan overleve på flater i flere dager, spiller naturligvis god håndhygiene en viktig rolle i dette arbeidet.

Men hva skal man bruke? Tradisjonell håndvask - eller håndsprit?

Vi har snakket med Horst Bentele fra seksjon for resistens- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet, for å vite akkurat hvilke håndhygienehensyn man burde ta for å slippe unna sykdom generelt.

Ikke undervurder tradisjonell vask

Det er et klart skille mellom protokollen for de som jobber i helsesektoren, og veiledende råd for håndvask i heimen. Rådene vi har fått er tiltenkt personlig hygiene, og tilfredsstiller ikke kravene til klinisk renhet.

Horst Bentele fra Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
Horst Bentele fra Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

Hva gjelder personlig hygiene, er det tydelig at å bruke hånddesinfeksjon med sprit ikke er en erstatning for en god gammeldags håndvask med såpe.

- Så lenge man har mulighet til å vaske hendene med såpe, vil det være det beste alternativet for å holde dem rene, forteller Horst til Dinside.

Grunnen til at det er foretrukket å vaske hendene med vann og såpe fremfor hånddesinfeksjon, er at hånddesinfeksjonsmidler med sprit er tiltenkt en mer klinisk bruk.

- For eksempel i helsesektoren, hvor man ofte raskt og effektiv må gjennomføre håndhygiene for å komme seg til neste pasient, så bruker man hånddesinfeksjon. Har man synlig forurensede hender, skal man vaske hendene for å vaske bort disse forurensingene, og hånddesinfeksjon fungerer ikke på møkkete hender, forklarer Bentele.

Vask etter kollektiv transport

Det vil derfor ofte fungere mot sin hensikt å bruke hånddesinfeksjon, i den forstand at man bruker det som en erstatning for den tradisjonelle håndvasken. Dette har med å gjøre at desinfiseringen fungerer på overflaten av det aktuelle området, og ikke fjerner smuss og kliss.

Seniorrådgiveren, som jobber innenfor resistens- og infeksjonsforebygging, bruker sunn fornuft i sin håndvask, og avkrefter for eksempel at det er nødvendig å vaske håndledd på hjemmefronten.

- En god håndvask innebærer grundig såpevask, etterfulgt av å tørke hendene med tøy- eller papirhåndkle. Innad i familier og arbeidsplasser eksisterer det allerede bakteriefloraer som deles med de som oppholder seg der, forklarer Bentele til Dinside.

Horst vasker selv alltid hendene sine når han kommer hjem etter å ha benyttet seg av offentlig transport, og oppfordrer alle til å gjøre det samme.

- Det vil som regel være mange forskjellige typer mennesker med forskjellig hygienestandard på buss og metro, og sånn sett vil det alltid være lurt å vaske hendene sine etter man har vært ute og tatt på områder mange tar på hver dag, forteller seniorrådgiveren i Folkehelseinstituttet.

MANGE BERØRINGER: I løpet av en dag kan hundrevis av mennesker ha berørt disse håndtakene. Dermed er risikoen stor for at de også inneholder mange uønskede bakterier. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MANGE BERØRINGER: I løpet av en dag kan hundrevis av mennesker ha berørt disse håndtakene. Dermed er risikoen stor for at de også inneholder mange uønskede bakterier. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Såpestykke eller flytende såpe?

Det kan imidlertid være en god idé å styre unna det klassiske såpestykket, og heller bruke flytende såpe fra flaske eller dispenser - spesielt der mange deler samme vaskemiddel.

- På såpestykket kan det være bakterier som overlever på såpen, og disse bakteriene blir da overført på huden. Det er særlig kolibakterier som kan overleve på hendene, har bakterieforsker Jan Pravsgaard Christensen tidligere uttalt til Dinside.

Horst hos FHI mener imidlertid at såpestykket kan fungere bra innad i familien, så lenge alle vasker og skyller hendene godt med rent vann - og tørker hendene etterpå.

- I en familie hvor alle vasker hendene godt, er det like godt å bruke såpestykke som flytende såpe, sier Horst.

- Om du befinner deg på et utested vil det være mindre gunstig med tanke på hygienehensyn å bruke et såpestykke kontra flytende såpe, fortsetter han.

Han legger til at det er vanskelig å gi et fasitsvar på hvor lenge du trenger å vaske hendene dine.

- Så lenge du gnir alle kriker og kroker på henda godt inn med såpe og skyller den helt av etterpå, vil du få rene hender.

Få også med deg denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer