Rådene for stemningslys:

Stearinlysene du bør velge

Dette er ekspertenes råd til deg som liker å skape hygge inne med levende lys nå som det mørkt og kaldt, og julen nærmer seg.

KLIMATILTAK: Kommunikasjonsrådgiver i Miljømerking Norge, Gro–Ellen Linnås mener det å velge riktige stearinlys er verdens koseligste klimatiltak. Foto: Shutterstock / NTB
KLIMATILTAK: Kommunikasjonsrådgiver i Miljømerking Norge, Gro–Ellen Linnås mener det å velge riktige stearinlys er verdens koseligste klimatiltak. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er nå inne i en årstid hvor mange nordmenn synes det er koselig å fylle hus og hjem med levende lys. Hvis du er en av dem, er det flere ting du bør tenke på når du velger hvilke lys du skal gå for.

Det er nemlig store forskjeller når det kommer til hva lys er laget av, hvordan de brenner, og hvordan de påvirker inneklimaet og miljøet.

– Velg 100 prosent stearin

Christian Colseth er daglig leder i Lysbutikken Colseth, som har solgt lys til nordmenn i over 50 år. Han forteller at det er store forskjeller på kvalitet på ulike lys. Hans anbefaling er å kjøpe lys av 100 prosent stearin, og droppe lys av parafin.

– Lys i 100 prosent stearin er de beste med hensyn til både drypping og soting, og de brenner lenge med en stor, jevn flamme, opplyser Colseth til DinSide.

Han forteller at stearin er fremstilt av naturlig fettstoff, og er en hard voks som ikke bøyes i romtemperatur, eller når lysene blir utsatt for sollys eller varme, i motsetning til parafin.

– Lys laget av ren stearin er ofte litt dyrere, men til gjengjeld er man sikret den beste kvaliteten, sier Colseth.

– Verdens koseligste klimatiltak

Miljørådgiver i Miljømerking Norge, Kristian Kruse, sier at man av miljømessige årsaker bør velge lysene som inneholder mest mulig stearin, ikke parafin.

– Nordmenn er glad i levende lys og forbruket er høyt, spesielt nå frem mot desember og jul. Hvert år brenner vi mer enn 24 000 tonn levende lys. Hvis alt dette hadde vært svanemerkede lys, ville vi kuttet klimagassutslippene med like mye som å fjerne 37 000 nyere bensinbiler fra veiene, sier Kruse til DinSide.

Han forteller at Svanemerkede lys må være laget av minst 90 prosent fornybare råvarer, for eksempel animalske eller vegetabilske fettstoffer, som ikke fører til økte klimagassutslipp.

– Det betyr at vi ikke godkjenner lys laget av parafin, som er en fossil råvare som slipper ut skadelige klimagasser og avgir flere sotpartikler.

Svanemerkede lys har egne krav for soting. De krever at lysprodusenten skal teste sotingen fra lyset etter den europeiske, standardiserte testmetoden EN 15426.

– Vi anslår at 85 prosent av alt levende lys er laget av parafin, sier Kruse.

Ifølge ham kan vi kutte mer enn 59 000 tonn CO2 om vi kun bruker svanemerkede lys.

Han opplyser også om at dersom man velger svanemerkede lys er det garantert at de ikke inneholder palmeolje.

– Å velge svanemerkede stearinlys er verdens koseligste klimatiltak. Selv små valg, som hva slags levende lys du velger, har litt å si i den store sammenhengen, sier Kruse.

Anbefaler elektriske lys

Fagsjef for inneklima, HMS og miljørettet helsevern fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Kai Gustavsen, sier at det er viktig å kose seg og skape hygge når vi nå går mot jul, men at vi bør være bevisst på effekten av å tenne lys inne.

– Alt vi tenner opp inne i boligen vår avgir svevestøv og små sotpartikler. Akkurat hvor skadelige sotpartiklene fra stearinlys er, vet ikke forskerne nok om. Familier med små barn og personer med lungesykdom oppfordres derfor til måtehold, sier Gustavsen til Din Side.

Hans råd er å ha færrest mulig brennbare kilder inne som skaper støvpartikler.

Ifølge Helsedirektoratet kan stearinlys gi helseplager, særlig for små barn og personer med astma.

– Vi er mer innendørs nå under pandemien og da burde vi kanskje være litt mer bevisst på inneklimaet, derfor anbefaler vi i NAAF å minimere bruken av levende lys, og heller bruke flere elektriske varianter som nå har kommet på markedet, sier Gustavsen.

Om man først bruker levende lys råder han til å ikke tenne så mange om gangen, og velge de som soter minst. Han påpeker også at hvordan man slukker lyset har en stor effekt på hvor mye lyset forurenser.

– I stedet for å blåse ut lyset anbefaler vi å bruke en slukker hvor du kniper/klemmer veken. Dette reduserer sotingen betraktelig, sier fagsjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer