Rådene for stemningslys:

Stearinlysene du bør velge

Dette er ekspertenes råd til deg som liker å skape hygge inne med levende lys nå som det mørkt og kaldt, og julen nærmer seg.

KLIMATILTAK: Kommunikasjonsrådgiver i Miljømerking Norge, Gro–Ellen Linnås mener det å velge riktige stearinlys er verdens koseligste klimatiltak. Foto: Shutterstock / NTB
KLIMATILTAK: Kommunikasjonsrådgiver i Miljømerking Norge, Gro–Ellen Linnås mener det å velge riktige stearinlys er verdens koseligste klimatiltak. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er nå inne i en årstid hvor mange nordmenn synes det er koselig å fylle hus og hjem med levende lys. Hvis du er en av dem, er det flere ting du bør tenke på når du velger hvilke lys du skal gå for.

Det er nemlig store forskjeller når det kommer til hva lys er laget av, hvordan de brenner, og hvordan de påvirker inneklimaet og miljøet.

– Velg 100 prosent stearin

Christian Colseth er daglig leder i Lysbutikken Colseth, som har solgt lys til nordmenn i over 50 år. Han forteller at det er store forskjeller på kvalitet på ulike lys. Hans anbefaling er å kjøpe lys av 100 prosent stearin, og droppe lys av parafin.

– Lys i 100 prosent stearin er de beste med hensyn til både drypping og soting, og de brenner lenge med en stor, jevn flamme, opplyser Colseth til DinSide.

Han forteller at stearin er fremstilt av naturlig fettstoff, og er en hard voks som ikke bøyes i romtemperatur, eller når lysene blir utsatt for sollys eller varme, i motsetning til parafin.

– Lys laget av ren stearin er ofte litt dyrere, men til gjengjeld er man sikret den beste kvaliteten, sier Colseth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer