Stopp for annen hånddesinfeksjon

De midlertidige reglene for å sikre tilgang til hånddesinfeksjon på det norske markedet, forlenges ikke.

HÅNDDESINFEKSJON: Med corona har vi også fått en rekke nye hånddesinfeksjonsmidler på markedet. Snart blir det stopp for disse. Foto: Berit B. Njarga
HÅNDDESINFEKSJON: Med corona har vi også fått en rekke nye hånddesinfeksjonsmidler på markedet. Snart blir det stopp for disse. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

7. april ble det innført et unntak fra reglene om hvilke hånddesinfeksjonsmidler som kan selges på det norske markedet - blant annet fordi det i starten av coronapandemien ble vanskelig å få tak i hånddesinfeksjon for forbrukerne.

Unntaket skulle gjelde frem til 4. oktober. Nå er det bestemt at man ikke forlenger unntaksreglene.

Tilgang til produkter

Det er sikkert flere som i forbindelse med coronapandemien har observert en rekke forskjellige, utenlandske hånddesinfiserende midler til salgs.

Miljødirektoratet skriver i en pressemelding at det i lys av Covid-19-pandemien var behov for å forenkle markedstilgangen for alkoholbaserte hånd- og overflatedesinfeksjonsmidler. Dermed ble det gitt midlertidige lettelser i regelverket for spesifikke typer desinfeksjonsmidler til og med 4. oktober.

Kravene det ble gitt unntak for gjaldt blant annet type virkestoff og at produktene må være merket på norsk.

Nå mener de derimot at tilgangen på hånddesinfeksjon er god nok.

- Flere aktører i markedet har økt sin produksjonskapasitet siden pandemien brøt ut, og flere innfrir nå kravene i de gjeldende regelverk, skriver de i pressemeldingen.

- Miljødirektoratets vurdering er at det nå er god tilgang på hånd- og overflatedesinfeksjonsmidler i Norge, og at grunnlaget for forskriften om midlertidig unntak dermed ikke lenger er til stede, skriver de.

Kan selges ut året

Selv om den midlertidige ordningen gjelder til 4. oktober, blir det en avviklingsperiode ut året for produkter som allerede er i butikkene.

- Produkter som er satt på markedet i tråd med unntaksforskriften og som allerede er i butikkene vil være tillatt å selge ut året, skriver Miljødirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer