Biltema-støvler

Stopper salget etter kreftstoff-funn

Biltema har stoppet salget og avventer videre undersøkelser.

FANT HELSEFARLIGE STOFFER I BILTEMA-STØVLER: En test utført av Testfakta i Sverige avslørte at disse Biltema-støvlene, Villmarksstøvel, inneholdt store mengder av det ulovlige og kreftfremkallende stoffet benzopyren. Foto: Biltema/NTB scanpix
FANT HELSEFARLIGE STOFFER I BILTEMA-STØVLER: En test utført av Testfakta i Sverige avslørte at disse Biltema-støvlene, Villmarksstøvel, inneholdt store mengder av det ulovlige og kreftfremkallende stoffet benzopyren. Foto: Biltema/NTB scanpix Vis mer
Publisert

En fersk test av fôrede gummistøvler utført av forskningsinstituttet Rise Ivf for Testfakta i Sverige avslører innhold av farlige stoffer i flere av støvlene.

Om støvel-testen:

Testfakta har fått testet sju støvler med for hos forskningsinstituttet Rise Ivf. De har testet støvlene på slitasje, vanntetthet, vameisolasjon, komfort, sålens gripeevne og innhold av farlige stoffer.

Støvlene som er testet er Avignon Ridge high, Viking Slagbjorn Vinter, Tretorn Nord 2.0, Jula BLWR Art.nr: 004085, Nokian Tuura, Sulman Sail Winter og Biltema Villmarksstøvel.

Du kan lese hele testen hos Testfakta.

«Villmarksstøvel» fra Biltema inneholdt 13 ganger mer enn grenseverdiene tillater, av det kreftframkallende stoffet benzo (e) pyren.

Biltema-støvlene var de eneste støvlene i testen med innhold av kjemikalier over grenseverdiene.

De andre farlige kjemikaliene som ble avslørt i testen, var ifølge Testfakta under grenseverdiene.

Salgsstans

Biltema i Sverige stoppet salget av støvlene straks de ble gjort oppmerksomme på testen.

Den svenske Kjemikalieinspeksjonen har ifølge Testfakta åpnet sak mot Biltema og kan komme til å gjennomføre videre tester.

Biltema i Norge sier til Dinside at de tar dette på største alvor:

- Det viktigste for oss er tryggheten til våre kunder, og at man helt trygt skal kunne bruke produktene våre. Da vi ble gjort oppmerksomme på resultatet av denne testen ble det dermed besluttet å stoppe salget av produktet i samtlige markeder, sier Monica Videm, markedsansvarlig i Biltema i Norge, til Dinside.

Hun forteller at de er i gang med videre undersøkelser for å finne ut av omfanget.

- Vi har iverksatt videre utredning internt og med leverandør for å avdekke om dette gjelder et enkelt parti eller om problemet er mer omfattende. Vi vil også sende inn eksemplarer av støvelen til et uavhengig laboratorium for videre kartlegging, sier Videm til Dinside.

Kan heve kjøpet allerede nå

Hun kan på nåværende tidspunkt ikke si hvor mange solgte produkter det er snakk om i Norge, men forteller at dette er et produkt de har solgt siden medio 2017, og at de har et langt samarbeid med leverandøren.

Først når de har undersøkt omfanget av problemet, vil de gå ut med en eventuell tilbakekalling av produktet dersom dette er nødvendig.

Men allerede nå kan kunder som har disse støvlene, levere dem tilbake dersom de ønsker det:

- Om noen kunder føler seg ukomfortabel med å gå med disse, kan de ta kontakt med sitt nærmeste varehus og få hevet kjøpet, sier Videm.

Hun understreker at de generelt har veldig gode rutiner for å sikre at produktene de selger er trygge.

- Det er veldig viktig for oss at de varene vi selger har høy kvalitet. Vi bruker mye tid og ressurser på å følge opp våre produsenter. Vi setter også navnet vårt på produktet, så det er veldig viktig at det har beste kvalitet, uttaler Videm til Dinside.

Kreftframkallende

Stoffet som ble funnet i Biltema-støvlene er benzopyren - også kalt benzoepyren. Ifølge Det europeiske kjemikaliebyrået Echa, er dette stoffet både kreftframkallende og giftig for vannmiljøet på lang sikt.

Mathieu Veulemans, seksjonsleder produkttilsyn i Miljødirektoratet, sier til Dinside at stoffet er regulert i REACH-regelverket som gjelder for hele EØS-området.

- Så den samme grenseverdien gjelder i Norge som i Sverige, men merk at forbudet gjelder gummi- eller plastkomponentene som kommer i direkte langvarig kontakt eller kortvarig gjentatt kontakt med huden hos mennesker under normale eller rimelig forutsigbare bruksforhold, sier Veulemans.

- Avventer svensk vurdering

Når det gjelder funnet av benzopyren i Biltema-støvlene, sier Veulemans til Dinside at de vil følge med på hva de svenske myndighetene finner ut av. Og hvordan de kommer til å vurdere punktet med hudkontakt opp mot akkurat dette produktet.

- Når det gjelder dette funnet vil vi avvente vurderingen fra de svenske tilsynsmyndighetene hvordan de vurderer funnet av stoffet opp mot hudkontakt/ikke hudkontakt. Det er uansett et interessant funn at det er forskjell i innhold av helse- og miljøfarlige stoffer i de ulike materialene de ulike produsentene bruker, sier Veulemans.

Han forteller at tilsynsmyndighetene i Europa kontrollerer at virksomhetene som produserer, og/eller omsetter produkter, overholder kravene i REACH.

- Dersom våre svenske kollegaer konkluderer med at produktene er forbudt, vil vi sjekke med Biltema Norge hvordan de følger opp i Norge, sier Veulemans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer