Trimming av elsykkel

Stopper ulovlige elsykler med programvare-oppdatering

I dag er det enkelt og billig å gjøre elsykkelen til et råskinn. Nå setter Europa foten ned.

OVER FARTSGRENSEN: Mange elsykkelmotorer kan endres slik at de langt overstiger grensen på 25 kilometer i timen. Fra våren neste år blir produsentene pålagt å hindre at det skjer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
OVER FARTSGRENSEN: Mange elsykkelmotorer kan endres slik at de langt overstiger grensen på 25 kilometer i timen. Fra våren neste år blir produsentene pålagt å hindre at det skjer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ulovlige elsykler som hjelper deg å tråkke også når hastigheten har nådd 25 kilometer i timen har blitt et problem.

Nå tar det europeiske standardiseringsorganet CEN (European Committe for Standardization) grep for å stoppe slike sykler. Fra våren 2019 pålegger de produsentene å hindre at motorer blir endret slik at de går fortere.

Ny programvare

I standarden for sykler med elektriske hjelpemotorer ( NS-EN 15194), som også gjelder i Norge, står det at produsentene innen midten av 2019 forplikter seg til å innføre «egnede tiltak» for å forhindre at motorene blir endret slik at kuttgrensa blir hevet.

Tyske Bosch skal være først ute med tiltak for å oppfylle de nye reglene. Produsenten er markedsledende på elsykkel-motorer både i Europa og USA, og har tidligere advart kraftig mot modifisering av sine motorer.

Ifølge det tyske nettstedet eBikeNews vil en ny programvareoppdatering fra produsenten bidra til å stoppe det.

Programvaren vil bli lagt inn i alle nye motorer. I tillegg tilbys oppgradering for eldre motorer, slik at disse ikke skal kunne endres med programvare og elektronikk fra tredjepart.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer