Stor test av 12 hodelykter

En hodelykt kan redde dagen, men hvilken skal du velge?

Som du ser er det store forskjeller i lyktenes  lysstyrke. NB: Dette er kun tre av lyktene, lenger ned på siden ser alle lyktene i samme bilde. Foto: Per Ervland
Som du ser er det store forskjeller i lyktenes lysstyrke. NB: Dette er kun tre av lyktene, lenger ned på siden ser alle lyktene i samme bilde. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hodelykter kommer i alle størrelser og prisklasser, og for oss nybegynnere kan det være et mareritt bare å orientere seg i markedet. Vi hanket derfor inn 12 ulike modeller og ba husets elleville nikkers; Frode Ugland, om å løpe fra seg i de dype skogene.

Han var ikke vond å be.

Hva var vi på jakt etter?


Siden vi er glade amatører ville vi ganske enkelt ha svaret på to spørsmål:

Hvilken lykt er mest praktisk i daglig bruk, og hvilken lykt gir best lys?

Lyktene

Stor test av 12 hodelykter

Vi endte til slutt opp med disse modellene:

Utålmodig? Til høyre ser du hvordan alle lyktene gjorde det ved siden av hverandre, og trykker på produktnavnene over kommer du rett inn i oppsummeringen på den enkelte lykt!

Størrelse er viktig

Ni av de tolv lyktene er små, enkle hodelykter. I vår bok er det et pluss, ettersom de da er lette å putte i lomma på treningsjakka, slik at du kan ta dem fram ved behov.

Tre av lyktene skiller seg imidlertid kraftig ut. De er nemlig så store at de må fraktes i sekk eller rumpetaske, og dette gjelder Silva Led, Princeton Rec og Silva Hallogen. Dette er altså lykter som man må ta på før bruk og som beholdes på hodet helt til du ferdig med treningsrunden. Ikke uventet har disse tre det desidert beste lyset, men størrelsen og prisen gjør likevel at dette nok blir lykter for spesielt interesserte.

Lyktene ble hovedsaklig levert av importørene, men Varta-modellen og Asaklitt-lyktene kom direkte fra Clas Ohlson.

Om testen: Alle lyktene har blitt brukt i mellom en og to måneder. Bildene er selvsagt tatt samme kveld, og det var cirka 5-6 minusgrader når vi holdt på. Merk deg at vi ikke har tatt hensyn til fargebalansen på lyset fra lyktene. Alle bildene er for øvrig tatt med konstant lukker, blender og ISO-verdi, slik at lysstyrken skal bli vist likt og en sammenligning være mulig.

Så hva ble dommen?

Hvis du er på jakt etter den aller beste lyskilden faller valget på Silva Alpha 6 Led. Den lyser så bra at du antagelig vil irritere vettet av de du eventuelt møter på din vei. Perfekt på vidda altså, men om du bruker den i nabolaget en sen treningskveld går du høyst sannsynlig en sikker sosial død i møte. Dette er omtrent som å få lysrekka til en trailer midt i ansiktet... Imponerende altså, men du skal være over snittet interessert for å velge denne.

Skulle vi gått i butikken i morgen ville vårt valg derfor falt på Petzl Tikka XP2. Den lyser godt nok også til skitrening i relativt høy fart, er enkel i bruk, og ikke minst; den har en fornuftig pris.

Trykk på lenkene under for å se ALLE bildene og kommentarene på hver enkelt lykt:

Petzl Tikka XP2
Petzl Tikka2
Petzl Tikka Pluss2
Petzl Tikkina 2
Varta Active Led
Asaklitt
Gerber Triode
Led Lenser H5
Princeton Tec Apex
Askalitt - medium pris
Silva Alpha 6 Led
Silva XCL 9.0 - Hallogen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer