Test av sportsbriller 2018

Stor test av sportsbriller

Unngå snøfnugg og solstråler i øynene. Sjekk hva vi mener om sportsbriller i billig og dyr prisklasse.

BRILLEBONANZA: Dinside har testet sju sportsbriller fra 400 til 1.300 kroner. De dyreste brillene skuffer, mens testvinnerne finner vi blant mellomklassemodellene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
BRILLEBONANZA: Dinside har testet sju sportsbriller fra 400 til 1.300 kroner. De dyreste brillene skuffer, mens testvinnerne finner vi blant mellomklassemodellene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skisesongen er godt i gang, og sporty utstyr kan motivere deg til å dra på litt ekstra i skisporet.

Husk bare å ta hensyn til de andre som også nyter vinterlandskapet. Det er nemlig visse regler som gjelder for ferdsel i skiløypa.

Et par sportsbriller er kjekt å ha, da de beskytter mot sol, vind og snø.

I tillegg skal brillene gi gode kontraster i løypa, som er greit på dager med overskyet himmel og flatt lys.

Dinside har testet sju par sportsbriller fra ulike merker og prisklasser.

Samtlige brillemodeller påberoper seg å ikke dugge, men kun ett par levde opp til denne beskrivelsen.

Slik har vi testet

Sportsbrillene i testen er blan bestselgerne hos de store sportskjedene XXL og G-sport. Vi har testet sju par briller, fra fem ulike merker, hvor prisene spenner fra 400 til 1.300 kroner. Prisene er hentet fra xxl.no 29. januar 2018.

Flere av brillene kan brukes på sykkel-, løpe- og skiturer, men det er sistnevnte aktivitet vi har testet brillene i. Vi har gått med hvert brillepar på flere skiturer, i ulikt terreng og forskjellig temperatur.

Brillene er vurdert etter samme kriterier, hvor de er gitt terningkast fra én til seks. Det er gjennomsnittet av disse terningkastene som utgjør totalscoren til hver sportsbrille. Kriteriene er følgende:

  • Passform: Hvor godt sitter brillene på? Hvordan er det å bruke brillene på trening over tid? Hvor lette og solide er de?
  • Konturering: I hvilken grad gir brillene tydelige kontraster til skiløypa?
  • Beskyttelse mot vind, snø, sol, lysgjennomtrengning fra sidene og temperaturforandringer (dugg).

Adidas Zonyk Pro, 1.149 kroner

PUSTER IKKE: De dyreste brillene fra Adidas er tunge og tette. Det kommer lett dugg på linsene, både i nedoverbakker og når vi puster. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
PUSTER IKKE: De dyreste brillene fra Adidas er tunge og tette. Det kommer lett dugg på linsene, både i nedoverbakker og når vi puster. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

I bunn av karakterskalaen finner vi også et par sportsbriller fra Adidas. Disse brillene skal ha et «eksepsjonelt synsfelt», ifølge produktbeskrivelsen, men dette opplever ikke vi er tilfellet etter å ha testet dem.

Brillerammene er tykke hele veien rundt linsene og forstyrrer synsfeltet, som gir tunnelsyn. Brillene er store og tunge og beveger seg lett når vi gjør grimaser med ansiktet.

Rammene er også svært tette, nesten som på en dykkermaske, som gjør at de puster dårlig og blir klamme når svetten pipler fram. Det dugger lett på linsene i nedoverbakker, og siden luften ikke slipper ut, blir dugget værende.

Linsefargen er, på den andre siden, behagelig for øynene og gir gode kontraster til løypa. Det er likevel ikke nok til å gi sportsbrillene mer enn terningkast tre. Det følger med etui, tøypose og gummi til nesepartiet.

Rossignol MF 17, 399 kroner

BILLIG OG BRA: Testens billigste brille gir deg akkurat det du trenger for en treningstur i løypa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
BILLIG OG BRA: Testens billigste brille gir deg akkurat det du trenger for en treningstur i løypa. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Den billigste sportsbrillen i testen havner midt på treet. I likhet med de fleste konkurrentene, er dette et par lette og behagelige briller å ha på.

Rammene rundt linsene forstyrrer synsfeltet, og det slipper inn lys og vind på øynene både under og fra sidene. Det dugger en del på glassene.

Linsefargen er, derimot, behagelig og gir gode kontraster til løypa. Du får en helt grei sportsbrille til svært lav pris.

Det følger kun tøypose og pussefille med sportsbrillene. De ender opp på terningkast fire.

Bliz Sprint Black, 899 kroner

PERFEKT PASSFORM: Disse brillene fra Bliz former seg fint etter ansiktet, men lever ikke opp til forventningene om markedets beste antiduggbehandling. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
PERFEKT PASSFORM: Disse brillene fra Bliz former seg fint etter ansiktet, men lever ikke opp til forventningene om markedets beste antiduggbehandling. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Brillene er lette, sitter godt og former seg fint etter ansiktet. I produktbeskrivelsen står det at linseformen er «unik», og om det er andre briller i testen vi mener er hakket bedre, stemmer dette til en viss grad.

Det som ikke stemmer like godt overens med våre erfaringer, er at Bliz-brillene skal ha «markedets beste antiduggbehandling». Linsene dugger både i nedoverbakker og når vi puster.

I tillegg trenger det inn vind og lys fra undersiden av brillene.

Til tross for noen minus i testen, er dette en sportsbrille som gir mye for pengene. Det følger med etui, pussefille, ekstra linser, avtagbart svettebånd og tøystropp som kan erstatte brillestengene. Vi gir terningkast fire.

Adidas Zonyk Aero, 899 kroner

DUGGER IKKE: Adidas-brillene er det eneste av testproduktene som ikke dugger i det hele tatt, som er veldig imponerende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
DUGGER IKKE: Adidas-brillene er det eneste av testproduktene som ikke dugger i det hele tatt, som er veldig imponerende. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Disse Adidas-brillene er noe helt annet enn det andre paret i testen. De sitter godt på, men er litt tyngre enn de letteste brillene vi har prøvd.

Dette er også de eneste sportsbrillene i testen som hevder å være duggfrie og som faktisk er det. Verken i opp- eller nedoverbakker dugger linsene, ei heller når vi puster.

Det som er å utsette på brillene, er at de har en irriterende lysglipe nederst, samt at linsene er litt mørke. Brillene gir likevel gode konturer til skiløypa.

Med på kjøpet får du etui, tøypose og ekstra gummi til nesepartiet. Vi gir sportsbrillene et sterkt terningkast fire.

Oakley Evzero Path Planet X, 1.299 kroner

DYRT: Du får en helt grei sportsbrille hvis du velger disse fra Oakley, men vi hadde forventet mer ut fra prisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
DYRT: Du får en helt grei sportsbrille hvis du velger disse fra Oakley, men vi hadde forventet mer ut fra prisen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Testens dyreste sportsbrille kommer fra Oakley. Dette er et allsidig brillepar, som skal passe alle typer trening, ifølge produktbeskrivelsen.

Brillene er veldig lette sportsbriller, men dessverre klemmer nesepartiet ubehagelig mye, som gjør at brillene kjennes godt.

Når det gjelder konturering av skiløypa, gir de mørkerøde linsene gode kontraster til sporene. Skarpt og flatt lys blir dempet, slik at øynene får hvile på skituren.

Beskyttelsen mot vind og temperaturforandringer er derimot ikke særlig god. Det slipper inn vind og litt lys fra undersiden av brillene, og det kommer lett dugg på linsene i nedoverbakker og når vi puster.

Sportsbrillene kommer med etui, tøypose og nesegummi. Dette er et helt greit kjøp. Det blir nok ett terningkast fire.

Swisseye Novena, 499 kroner

MYE FOR PENGENE: Hvis du kjøper sportsbrillen fra Swisseye får du passform, konturering og beskyttelse i toppklasse, i tillegg til to par ekstra linser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
MYE FOR PENGENE: Hvis du kjøper sportsbrillen fra Swisseye får du passform, konturering og beskyttelse i toppklasse, i tillegg til to par ekstra linser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

Av alle sportsbrillene i testen, er det disse fra Swisseye som har desidert best passform. De sitter som støpt. Det slipper ikke inn vind eller lys på øynene, men likevel puster de godt.

Linsene har en farge som framkaller skiløypa tydelig i flatt og skarpt lys. Det dugger på glassene innimellom, men dette forsvinner til gjengjeld fort.

Swisseye-brillene ble testvinner hos Aktiv trening i 2013, og holder fortsatt mål fem år seinere.

Det følger med etui, tøypose og to par ekstra linser, så her får du mye for pengene. Et soleklart terningkast fem.

Rossignol Feather Pro 17, 699 kroner

SITTER SOM STØPT: Rossignol leverer en brille som sitter godt og beskytter mot det meste du kan møte på en skitur. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
SITTER SOM STØPT: Rossignol leverer en brille som sitter godt og beskytter mot det meste du kan møte på en skitur. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer

I likhet med Swisseye-brillene, sitter disse fra Rossignol også som støpt.

De hadde fått toppscore på passform hadde det ikke vært for rammene som er noe synlig i synsfeltet.

Det er en veldig behagelig farge på linsene, som gir topp konturering til løypa i varierende lys.

Brillene beskytter mot lys og vind, og de dugger nesten ikke.

Medfølgende får du etui og tøypose, samt et klart terningkast fem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer