Store endringer i røykevaner under pandemien – mange vil slutte

En av fire røykere har røykt mer enn de pleier det siste året, mens omkring like mange har røykt mindre. Coronapandemien motiverer og demotiverer til å slutte.

RØYKEVANER: Mange sier de ønsker å slutte å røyke, men hver fjerde røyker sier de har røyket mer under pandemien. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
RØYKEVANER: Mange sier de ønsker å slutte å røyke, men hver fjerde røyker sier de har røyket mer under pandemien. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi vet at coronapandemien har vært tøff for mange, og det er trist å se grunnene de oppgir, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til NTB når hun ser de ferske tallene fra Respons.

Undersøkelsen er gjort i forbindelse med Verdens tobakksfrie dag 31. mai og tar for seg 2149 nordmenns røykevaner under coronapandemien.

I alt 23 prosent av røykerne sier de har røyka mer enn før. De vanligste årsakene de oppgir, er at de kjeder seg, føler på stress, uro og ensomhet og trøster seg i hverdagen. Det er dessuten lettere å ta seg en røyk på hjemmekontor.

– Bekymringsfullt, sier Ross.

Samtidig er det bra at 24 prosent sier at de har røyka mindre enn før. De kutter forbruket fordi det har vært mindre sosial omgang, av hensyn til familien, av bekymring for helsa og fordi de er lei av å være avhengig.

Helsebekymring motiverer

Totalt oppgir 5 prosent av de spurte at de nå røyker daglig, 6 prosent sier de røyker av og til, mens 13 prosent sier de har sluttet helt å røyke under coronapandemien.

Blant dem som har sluttet helt, er bekymring for egen helse hovedårsaken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer