Lutefisk

Størrelsen teller

Synes du det er vanskelig å se hvilken lutefisk som er best? Noen har forsket på det.

FAST I FISKEN: Lutefisken skal ha en noe løsere konsistens enn vanlig skrei, men den skal likevel flate seg fint og være ganske fast i fisken. Foto: Norges Sjømatråd
FAST I FISKEN: Lutefisken skal ha en noe løsere konsistens enn vanlig skrei, men den skal likevel flate seg fint og være ganske fast i fisken. Foto: Norges Sjømatråd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lutefisk er en av våre stolteste mattradisjoner, og selv om bare fire prosent av oss spiser lutefisk på julaften, er det langt flere som holder tradisjonen i hevd i førjulstida.

Vil du spise lutefisk på restaurant i Oslo, må du fort betale rundt 700 kroner bare for maten, så det kan friste å lage hjemme. Men den terskelen er nok ganske høy: For hvem har lyst til å servere gjestene gelé?

- Størrelsen teller

Heldigvis er det ikke din feil, om ikke lutefisken blir fast i fisken. Professor i matematikk ved Universitetet i Oslo, kontaktet kokken Eirik Strøm Lillebø, som driver Vaaghals og Code restauranter, for å få hjelp til å forske på hvorfor lutefisk ikke alltid er like fast i fisken.

- Vi har gjort alt vi kunne for å prøve å ødelegge lutefisken, vi har saltet mye, vi har saltet lite, vi har saltet kort tid før damping - og lang tid, vi har skrudd temperaturen opp og ned og gjort alt vi kunne for å overkokte lutefisken, men vi klarte det nesten ikke, sier Lillebø til Dagbladet.

Som kokk måtte han trekke den litt leie konklusjonen at det er ikke den som tilbereder lutefisken det kommer an på. Det er fisken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer