Støtdemping hjelper ikke mot skader

Det hjelper ikke med dyrere joggesko som har mer støtabsobering, viser ny og grundig undersøkelse.

GAMMELDAGS? Sko med mye demping er på vei ut.  Foto: Colourbox
GAMMELDAGS? Sko med mye demping er på vei ut. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sports Medicine Research Laboratory i Luxemburg fremla nylig en undersøkelse hvor de konkluderte med at en joggeskos evne til å dempe ikke har noe å si i forhold til å forebygge skader.

Sagt på en annen måte: Du trenger ikke å kjøpe dyrere joggesko med mye demping i den tro at det vil hjelpe deg mot skader.

Tips: Gode råd for å løpe riktig

Blindtest

I denne blindtesten ga de 247 løpere spesiallagde sko som var helt like utseendemessig, men med én viktig forskjell: Den ene typen hadde mye demping, den andre hadde lite. Løperne hadde altså ingen idé om hva slags type sko de løp med.

Fem måneders undersøkelse

LITT TUNG? Du trenger ikke de aller dyreste skoene med mest demping, ifølge ny undersøkelse.   Foto: Panther Media
LITT TUNG? Du trenger ikke de aller dyreste skoene med mest demping, ifølge ny undersøkelse. Foto: Panther Media Vis mer


Så fulgte de joggerne i fem måneder, og konklusjonen var klar: Det var ingen forskjell når det gjaldt å forebygge skader mellom skoene med lite eller mye demping.

Visste du dette? Joggeskoene varer lenger enn du tror

Undersøkelsen viste også at de som veide mer ikke ble noe mindre skadet med skoene som hadde mer støtabsobering. Dermed er det liten hensikt for tyngre joggere å kjøpe dyre løpesko med mye demping.

En klar trend

Butikksjef Ørjan Stranberg-Jensen hos Löplabbet sier at både de og produsentene er mer og mer bevisste på at det ikke er noen klar sammenheng mellom demping og skader.

– Alle sko blir lettere og lettere og vi har mer sko med mindre demping enn vi hadde for noen år siden.

Test: Billig eller dyrt drikkebelte?

Pass likevel på dette

Løpeeksperten sier at alle kan løpe med sko med mindre demping enn man tidligere trodde, men med én klar forutsetning: Man må da være mer bevisst på løpeteknikken.

– Med mindre demping og flatere profil på sålen, er det lettere å få til en god løpeteknikk hvor man belaster kroppen mindre. Da lander du lettere rett under kroppen kontra veldig dempete sko som oppfordrer deg til å lande langt foran kroppen. Da belaster du kroppen i mye større grad.

Et skille ved 1000 kr.

Adidas' løpeekspert Hanne Lyngstad sier at det går et skille ved rundt tusen kroner. Sko som koster mer enn det har omtrent lik kvalitet og holdbarhet i mellomsålen.

– Og her kan det jo da være både harde og myke mellomsåler. Sko til halve prisen har enklere demping og kortere holdbarhet. Men jeg tror nok også det går mer på teknikk, progresjon og variasjon for å holde seg skadefri. Skippertak og bråstart er ingen god løsning uansett mengde støtdemping.

Alt om trening fra DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer