Kreftforeningen

Støtter forslag om forbud

- Kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, forklarer Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i kreftforeningen.

ØNSKER FORBUD: Kreftforeningen og EU-kommisjonen ønsker å forby alle per- og polyfluorerte stoffer. Stoffene har blant annet blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Foto: Shutterstock/NTB
ØNSKER FORBUD: Kreftforeningen og EU-kommisjonen ønsker å forby alle per- og polyfluorerte stoffer. Stoffene har blant annet blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere år skrev DinSide om at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

- PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Et forbud i EU og EØS mot hele gruppen av PFAS vil være svært positivt for både mennesker og miljø, fortalte klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Nå hiver Kreftforeningen seg på og advarer mot per- og polyfluorerte stoffer.

- Det finnes mer enn 10 000 forskjellige fluorkarboner, og mange av dem er svært helseskadelige. De kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft. I tillegg påvirker de lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende. Vi er glade for at norske myndigheter går i front for å få til et forbud mot fluorstoffer i hele EU, forklarer generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross til DinSide.

Hun legger til at hele industrien må ta et større ansvar for å stoppe bruken.

Se etter dette

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

Men hvordan vet man egentlig hvilke fluorkarboner som er skadelige?

- Det kan være vanskelig å vite hvilke produkter man skal velge for å unngå fluorstoffer, men det enkleste er å se etter miljømerking, som Svanemerket eller det europeiske miljømerket Ecolabel. Vi anbefaler alle å velge produkter uten fluorstoffer der det er mulig, skriver Ross.

- Overskrider tålegrensen

Også Mattilsynet er bekymret PFAS.

- Det er syntetiske stoffer. Flere av dem brytes svært langsomt ned i naturen, hoper seg opp i kroppen og kan være helseskadelige. De hemmer blant annet utvikling av antistoffer etter vaksinering, skriver forvaltningsorganet på sine nettsider.

Videre står det at vi tåler mindre PFAS enn tidligere antatt.

- Halvparten av den europeiske befolkningen får i seg PFAS-mengder gjennom mat og drikke som overskrider tålegrensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer