Kreftforeningen

Støtter forslag om forbud

- Kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, forklarer Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i kreftforeningen.

ØNSKER FORBUD: Kreftforeningen og EU-kommisjonen ønsker å forby alle per- og polyfluorerte stoffer. Stoffene har blant annet blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Foto: Shutterstock/NTB
ØNSKER FORBUD: Kreftforeningen og EU-kommisjonen ønsker å forby alle per- og polyfluorerte stoffer. Stoffene har blant annet blitt brukt i produkter som slippbelegg i kjeler og stekepanner. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere år skrev DinSide om at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

- PFAS er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. Et forbud i EU og EØS mot hele gruppen av PFAS vil være svært positivt for både mennesker og miljø, fortalte klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Nå hiver Kreftforeningen seg på og advarer mot per- og polyfluorerte stoffer.

- Det finnes mer enn 10 000 forskjellige fluorkarboner, og mange av dem er svært helseskadelige. De kan øke risikoen for flere kreftsykdommer, spesielt for nyre-, blære- og testikkelkreft, og muligens for prostatakreft. I tillegg påvirker de lever, nerver, kolesterolnivå og kan være hormonforstyrrende. Vi er glade for at norske myndigheter går i front for å få til et forbud mot fluorstoffer i hele EU, forklarer generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross til DinSide.

Hun legger til at hele industrien må ta et større ansvar for å stoppe bruken.

Se etter dette

I over 50 år har stoffene blitt brukt i en lang rekke produkter, som blant annet slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler og sminke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer