Regler for karantene

Strammer inn reglene for innreise

Regjeringen fjerner unntak fra innreisekarantene for arbeidstakere. Det jobbes også videre med endringer i de generelle karantenereglene.

MÅ TESTES: Det gjøres endringer i innreisekarantenen fra onsdag. Foto: NTB
MÅ TESTES: Det gjøres endringer i innreisekarantenen fra onsdag. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kunne regjeringen presentere en rekke tiltak for å få ned smitten. Disse tiltakene skal vare til begynnelsen av desember, og trer i kraft denne uka.

Blant reglene som ble presentert av statsministeren mandag, er endringer i innreisekarantenen.

Samtidig skal Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobbe videre med endringer i det generelle karanteneregelverket - som innebærer hvem som må i karantene, og når.

Ikke lenger unntak

Ifølge regjeringen skyldes innstrammingene både at noen ikke følger dagens regler, men ikke minst at den alvorlige smittesituasjonen i Europa øker risikoen ved dagens unntaksordning.

Derfor vil regjeringen stramme inn dagens regler for arbeidsinnvandring:

Fra og med midnatt natt til onsdag vil utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, ikke lenger få unntak fra karanteneplikten på 10 døgn. EU definerer røde land med mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 prosent i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000. Denne endringen trer først i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

Øvrige arbeidstakere kan fortsatt få karantenefritak - men også her skjerpes reglene: Arbeidstakere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i landet. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til onsdag 28. oktober.

VIktig ikke å importere smitte

Solberg understreket mandag at man ikke ønsker å importere smitte fra utlandet, og at ett av ti smittetilfeller den siste uken kommer fra Polen.

FHIs siste ukesrapport viser at andelen smittet i utlandet var 23 prosent i uke 42, hvorav de mest vanlige smittelandene var Polen (106), Russland (33) og Storbritannia (7).

Jobber med nye karanteneregler

Solberg kunne også formidle at helsemyndighetene jobber videre - og forsøker å bli enige om - innstramminger i karanteneregelverket.

Helsedirektoratet har foreslått følgende innstramminger, ifølge NTB:

  • Folk som bor sammen med en person som er satt i karantene, bør droppe sosialt liv og fritidsaktiviteter i ti dager.
  • Folk som bor sammen med en person som har symptomer på koronasmitte bør holde seg unna sosiale aktiviteter til den syke har fått negativt svar på koronatesten.
  • Folk som har nyoppstått luftveissykdom, bør være symptomfrie før de går på jobb eller skole igjen, uavhengig av hva slags svar de har fått på koronatest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer