Strammer inn

Fra neste år blir det strengere krav til kildesortering av avfall. Kravene skal sikre mer kildesortering og materialgjenvinning av avfallet.

KILDESORTERING: Fra og med neste år blir det strengere regler for kildesortering. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
KILDESORTERING: Fra og med neste år blir det strengere regler for kildesortering. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god av husholdningsavfallet i Norge blir allerede kildesortert i dag, men fra 1. januar neste år skal mat- og plastavfall fra alle husholdninger over hele landet sorteres ut.

Også offentlige og private virksomheter og institusjoner som lager husholdningslignende avfall og landbruksplast, skal sortere ut dette.

Dette avfallet skal materialgjenvinnes eller gjøres klart for ombruk, skriver regjeringen i en pressemelding tirsdag.

– Mye av avfallet vårt er en ressurs som vi kan bruke om igjen. I 2035 skal vi materialgjenvinne eller gjøre klart for ombruk hele 65 prosent av husholdningsavfallet vårt. Det samme gjelder lignende avfall fra næringslivet. Matavfallet kan for eksempel bli til biogass og gjødsel, og plasten kan vi bruke om igjen, sier statssekretær Aleksander Øren Heen.

Det er anslått at innføringen av de nye kravene fører til at andelen plastavfall fra husholdningene og lignende næringsavfall som materialgjenvinnes øker fra 23 prosent i 2016 til 52 prosent i 2035.

For bioavfall som matavfall og hageavfall, anslås økningen fra 47 prosent i dag til 71 prosent i 2035.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer