Hva skjer med brukte klær

Strengere brukt-krav

Klesbransjen må forberede seg på å ta større ansvar for at ikke brukte og usolgte klær havner rett på søppeldynga. Stortinget vil ha strengere krav.

RETUR: De som produserer og importerer klær, må betale for et retursystem for avfallet, mener Høyre. Nå har de fått flertallet på Stortinget med seg. Regjeringspartiene sier de alt er i gang med arbeidet. Arkivfoto: Heiko Junge/NTB
RETUR: De som produserer og importerer klær, må betale for et retursystem for avfallet, mener Høyre. Nå har de fått flertallet på Stortinget med seg. Regjeringspartiene sier de alt er i gang med arbeidet. Arkivfoto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyre sikret seg torsdag støtte fra samtlige opposisjonspartier i energi- og miljøkomiteen, inkludert SV, til flere forslag:

Regjeringen må utrede en ordning der produsenter og importører betaler for et retursystem for avfallet. Den må også se på om det må strengere regler til for å sikre at klesbransjen gjenbruker klær som ikke blir solgt.

– Tekstil- og klesindustrien er en av industriene som forurenser mest. Vi må ta et oppgjør med bruk- og kast-samfunnet, og da trenger vi tydelige krav til de som produserer og importerer klær til Norge, sier Mathilde Tybring-Gjedde (H).

Somling?

Hun mener det er viktig å gjøre det mer økonomisk lønnsomt å produsere klær som er mer bærekraftige, holdbare og lar seg reparere.

Høyre-politikeren mener de har møtt en lukket dør hos regjeringen når de har foreslått å pålegge klesbransjen å ta ansvar for avfallet.

– Vi har ikke tid til at regjeringen sleper beina etter seg. Heldigvis tar flertallet på Stortinget grep, sier Tybring-Gjedde.

– Er allerede i gang

Sps Siv Mossleth, som er saksordfører for forslagene på Stortinget, avviser at regjeringspartiene er overkjørt. Hun mener Høyre og de andre opposisjonspartiene bare slår inn åpne dører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.