Stryke klær

Strøkne klær - uten strykejern

Vi gir deg tre triks til «nystrøkne» skjorter og kjoler når du ikke har de åpenbare verktøyene i hus.

STRYKEJERN?: Du trenger så absolutt ikke strykejern når du skal stryke klær. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

November og desember er to av årets store festmåneder med både julebord med jobben og selskap med familie og venner.

Og da er det finskjorte og -kjole som gjelder.

Men hva gjør du om skjorta som har vært pakket bort i ett år viser seg å være full av skrukker og du ikke har strykejern for hånd?

1. Hårføner-trikset

Det britiske forbrukernettstedet Which? tipser om at du kan spraye skjorta eller plagget med litt vann. Deretter finner du fram hårføneren og lar den gli over skrukkene og foldene.

Dersom du har et munnstykke til føneren som har smal, flat tupp, såkalt «stylingdyse» eller «nozzle», er det å anbefale.

Videoen øverst i saken viser hvordan du stryker klær med hårføneren.

2. Dusj-trikset

Du kan også prøve å slå to fluer i ett smekk når du skal dusje før den store festen.

Lukk baderomsvinduet og -døra, heng klesplagget som trenger å strykes på en henger foran dusjdøra, og la det varme vannet renne over kroppen din og dampe ut i rommet.

Etterpå, mens skjorta eller kjolen ennå er dampet, bruker du hendene dine til å stryke ut skrukkene.

3. Isbit-trikset

Dette stryke-trikset er nesten ikke til å tro:

Du trenger klær med skrukker, tørketrommel og noen isbiter. Trikset går ut på at du kaster plaggene inn i tørketrommelen, hiver inn noen isbiter og trykker «på».

Deretter er det bare å vente, til isbitene har sluttet å romstere rundt inne i trommelen, og enda litt til.

GLATTERE SKJORTE MED ISBITER: Dersom du ikke orker å stryke, kan noen isbiter gjøre susen for krøllete skjorter. Dinside har testet isbit-trikset. Video: Pål Joakim Pollen Vis mer

Les mer om isbit-trikset her.

Ikke gjør dette!

Alle som har sett «Bridget Jones Dagbok» vet hva hovedrolle-kvinnen gjorde da hårkrøllene ikke ble som ventet: Hun fant fram strykejernet og la håret på strykebrettet i håp om å komme ut av katastrofen kort til før festen hun skulle på. Det Bridget imidlertid skulle hatt, var ei rettetang.

«TA EN BRIDGET»: Ikke gjør dette med håret, eller motsatt med klærne og rettetanga. Foto: skjermdump
«TA EN BRIDGET»: Ikke gjør dette med håret, eller motsatt med klærne og rettetanga. Foto: skjermdump Vis mer

Dersom du befinner deg i motsatt scenario, altså med skrukkete skjorte, intet strykejern, men rettetang tilgjengelig, bør du absolutt ikke ty til sistnevnte for å få ut foldene av klærne!

Rettetenger er nemlig ikke egnet for å bruke på tekstiler, og de kan både smelte bomullsfibre og brenne hull i sartere materiale.

Og spør du Internett, er ofte eddik svaret på alt. Vel, ikke spray eddik på kjolen eller skjorta i håp om at de skal se nystrøkne ut. Da blir du bare festens mest illeluktende deltaker - med den mest krøllete habiten også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer