Strømtyven avslørt

Elektriker: - Sjekk fjernstyringen av varmekabler. 2017 var året mye skjedde.

LADETYV? Alvestad-paret har gått systematisk til verks for å finne ut av urforklarlige variasjoner i strømregninger fra hytta. Nå har en elektriker funnet svaret. Foto: Privat.
LADETYV? Alvestad-paret har gått systematisk til verks for å finne ut av urforklarlige variasjoner i strømregninger fra hytta. Nå har en elektriker funnet svaret. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den mystiske strømtyven på hyttefeltet i Rauland i Vinje kommune er avslørt. Iallefall en av dem.

Og det er ikke en tyv med elbil som har stjålet ladestrøm fra utvending stikkontakt, slik en av mistankene var.

Hytteeierne Daghild G. Alvestad og Tor H. Alvestad fra Bokn kommune har gått systematisk til verks. Og blant annet skrudd fast en fuglekasse, som en ladetyv måtte bryte opp for å komme inn til kontakten.

Svaret kom da Alvestad inviterte med hjemmenabo, hyttenabo og elektriker Bjørnar Bryningsland på en faglig inspeksjon i hytta fra 2014 i Holtardalen ved Hardangervidda - en av landets største hyttegrender.

Stikkord: varmekabler.

Mer spesifikt: gamle termostater og fjernstyringssystemer av temperatur og strømforbruk.

Før og etter 2017

Og «gammelt» her er ikke mer enn ca. fem år.

Fram til rundt 2017 var det «gamle» termostater på hyttene med mange muligheter for å programmere feil på telefonen.

Alvestad kjøpte hytta i 2018. Inne i den «nye tiden» med nyutviklede apper og enklere å styre hyttestrømmen via telefon hjemmefra, koplet de ut det gamle systemet.

Trodde de. Den gamle kontrollboksen ble skrudd ned fra veggen og strømledningen tatt ut av kontakten.

MYSTERIET LØST: Nå har en elektriker funnet ut av årsaken til høye strømregninger på denne hytta i Rauland i Vinje kommune i Telemark. Foto: Privat.
MYSTERIET LØST: Nå har en elektriker funnet ut av årsaken til høye strømregninger på denne hytta i Rauland i Vinje kommune i Telemark. Foto: Privat. Vis mer

- Men nå viste det seg at selve varmekabelen ikke var fysisk frakoplet termostaten, som virket allikevel. Det var ikke varmekabelen det var noe galt med. Den koplet jeg fra, Noe annet uforklarlig med strømforbruket på hytta fant jeg ikke, sier elektriker Bjørnar Bryningsland til Dagbladet.

Daghild G. Alvestad har lenge fulgt den daglige hyttestrømmen via app. På uforklarlig vis - inntil nå - har det daglige strømforbruket hoppet fra 15-20 kilowattimer (kWh) opp til 80 kWh uten at de eller andre har vært på hytta eller noen innstillinger er blitt endret.

- Siden elektrikeren gikk gjennom anlegget for to uker siden, har det daglige forbruket vært stabilt mellom 20 og 25 kWh på tross av at det er mye kaldere ute. Temperaturen inne har vært 8-10 varmegrader med varmekablene på 12 grader, sier Alvestad.

10 000 kroner i forskjell

Elektriker og hyttenabo Bryningsland forklarer prisforskjellen på 20 og 80 kilowatt om dagen:

- For noen dager siden var strømprisen i Rauland seks kroner pr. kWh. 60 kWh i forskjell blir 360 kroner om dagen, altså rundt 10 000 kroner mer i måneden.

Selv 20 kWh gir regning på godt over 3 000 kroner i måneden, flere ganger dyrere enn bare for ett år siden.

- Vi er glad vi fant løsningen på strømhopp opp i 80 kWh. Det ville vært for dyrt nå. Kommer strømmen opp i 10 - 20 kroner pr. kWh så får det alvorlige konsekvenser for oss vanlige med hytter. Enn så lenge ligger hytta «nedstengt» og venter på bedre tider. Vi vurderer varmepumpe. Det blir en dyr vinter om vi ikke gjør mer for å få ned strømbruket, konkluderer Daghild Alvestad.

Betalt på fem-seks år

Om varmepumpe på hytta vurderer elektriker Bjørnar Bryningsland:

- Varmepumpe koster 25 - 30 000 kroner montert på hytta, uten at jeg har nøyaktige tall. Varmepumpe produserer tre ganger så mye energi som den bruker for å virke.

- Hvor lang tid går før en varmepumpe har betalt seg?

- Veldig avhengig av strømprisene. Med dagens priser, er en varmepumpe betalt på fem-seks år.

De fleste nybygde hytter de siste årene har fjernstyrte varmekabler.

80 prosent

- Hvor mange har gamle eller nye styringssystemer?

- Jeg anslår at rundt 80 prosent av hyttefolket har har nye og enklere apper nå. Det var flere muligheter for å programme feil med de gamle systemene før 2017. Oppdagelsen på hytta til mine naboer, viser at det kan være lurt å få en fagmann til å sjekke hvis strømforbruket varierer uten logisk grunn.

Elektriker Bryningsland har varmekablene stilt på 12 grader på egen hytte.

- Forrige helg jeg var på hytta, var det 15 - 20 minusgrader ute og 8-9 plussgrader inne.

- Hvor lang tid i forveien må du stille opp temperaturen på varmekablene fra 12 grader hvis du vil ha 15 grader eller varmere inne når du kommer?

- Med utetemperaturer som nå, hjelper det mye å skru opp kablene samme morgen som du kommer om kvelden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer