Studie: - En bakteriebombe

Så skitne er hanskene dine.

HYGIENE: En studie utført av Initial viser at det er mange bakterier i hansker. Foto: Dasha Petrenko / Shutterstock / NTB
HYGIENE: En studie utført av Initial viser at det er mange bakterier i hansker. Foto: Dasha Petrenko / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Dersom du ikke allerede er flink til å vaske vinterhanskene dine med jevne mellomrom, vil kanskje en nyere studie få deg til å endre på vanene.

Ifølge en studie utført av hygieneselskapet Initial er hansker en skikkelig bakteriebombe. I studien kommer det fram at gjennomsnittshansken er fem ganger mer skitten enn et gjennomsnittlig toalettsete.

BAKTERIER I ULLPLEDD: Vi tok med oss to ullpledd til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Der gjorde vi noen overraskende funn. Video: Embla Hjort-Larsen / Sofie Persdatter Sangnæs. Vis mer

Bakteriebombe

I Initials tester har de målt antallet mikroorganismer på en overflate. Dersom det er under 200 enheter, betegnes overflaten som ren. Mellom 200 og 500 enheter regnes renheten som middelmådig, mens den over 500 er skitten.

Snittet for de 50 hanskene som ble undersøkt i Initials studie, lå på 1040 enheter. Tidligere tester utført av selskapet viser at et gjennomsnittlig toalettsete har rundt 200 enheter. Med andre ord er hanskene fem ganger mer skitten enn et toalettsete.

- Jo flere bakterier og jo mer skitne de er, desto større risiko er det for at man blir syk. Vi må huske på hygiene, sier Maria Brix Balle, biolog i Initial, i en uttalelse til danske Ekstra Bladet.

Disse er mest skitne

Den mest skitne hansken har hele 3233 enheter på innsida, og det er polyesterhansker som kommer dårligst ut i studien til Initial.

I motsatt ende finner vi ullhansker, som ifølge testen er de reneste, selv om også de er langt fra rene.

Balle mener det er skummelt hvor dårlig vi er til å holde hanskene rene, som igjen påvirker håndhygiene og vice versa.

En god start for å sørge for rene hansker, er god håndhygiene, råder Initial. Med regelmessig håndvask unngår man bakterievekst i hanskene.

- God håndhygiene kan spare oss for mye sykdom. Ved å vaske hendene ordentlig og regelmessig, kan man risikere risikoen for influensa, forkjølelse og andre sykdommer, samtidig som man gjør sitt for ikke å smitte andre, sier biologen til Ekstra Bladet.