Ekstremværet «Hans»

Styr unna!

Mattilsynet fraråder å spise skjell den nærmeste tida.

ADVARER: Du bør styre unna selvpukkede skjell i Oslofjorden etter «Hans». Foto: Kristian Ridder-Nielsen
ADVARER: Du bør styre unna selvpukkede skjell i Oslofjorden etter «Hans». Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det har vært kraftig nedbør, med påfølgende stor vannføring, advarer myndighetene mot å bade. Årsaken er dårlig badevannskvalitet, spesifikt høy konsentrasjon av tarmbakterier i vannet.

Om vi ikke bør bade, er det da greit å spise fisk eller sjømat som er fanget i de samme områdene?

Svaret fra Mattilsynet er et ganske stort ja, med ett unntak: Skjell.

- Våre sjømatfolk anser at flommen i liten grad påvirker sjømattryggheten, bortsett fra når det gjelder blåskjellvarselet, sier Lars Tore Hestad, pressekontakt i Mattilsynet til DinSide.

Som følge av uværet Hans, med uvanlig store nedbørsmengder og påfølgende flom, har elver og vassdrag fått økt forurensningsbelastning. Flomvannet kan i enkelte tilfeller også være forurenset med kloakk, forteller Hestad.

- I Mattilsynets blåskjellvarsel har vi gått ut med advarsel om å ikke spise skjell på uttaksstedene våre i Oslofjorden. Her vil vi ukentlig vurdere om denne advarselen opprettholdes eller oppheves.

GIFTIGE SOPPER: Nå er det sesong for sopp, men om du ikke vet hva du plukker, kan det få alvorlige konsekvenser. Video: Maja Walberg Klev/ Dagbladet TV. Vis mer

Skjellsettende

Selv om et grønt skjell fra blåskjellvarselet ikke nødvendigvis indikerer at alle andre skjell er trygge, bør du styre unna andre skjell når Mattilsynet har rødmerket stedet - også østers.

- Det finnes ikke et eget algegiftvarsel for østers, men man kan få en god pekepinn ved å sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel, har Arne Duinker, forsker ved Havforskningsinstituttet, tidligere sagt til DinSide.

Trygt å krepse?

Ferskvannskrepsen edelkreps er fredet mesteparten av året, men nå er vi midt i den korte krepsefiskesesongen, som startet 6. august. Er det noen steder som er påvirket av «Hans», er det jo vassdrag inne i landet.

- Ryker sesongen nå?

- For fisk og krepsdyr kan vi ikke se at flommen skaper ekstra utfordringer, sier Hestad.

Når det gjelder kreps er det likevel en ting du bør være ekstra obs på: krepsepest. Det er ikke farlig for folk, men det er dødelig for den norske edelkrepsen. Har du mistanke om at du har fanget kreps med krepsepest, må du melde fra til din lokale avdeling av Mattilsynet med en gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer