Ekstremværet «Hans»

Styr unna!

Mattilsynet fraråder å spise skjell den nærmeste tida.

ADVARER: Du bør styre unna selvpukkede skjell i Oslofjorden etter «Hans». Foto: Kristian Ridder-Nielsen
ADVARER: Du bør styre unna selvpukkede skjell i Oslofjorden etter «Hans». Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det har vært kraftig nedbør, med påfølgende stor vannføring, advarer myndighetene mot å bade. Årsaken er dårlig badevannskvalitet, spesifikt høy konsentrasjon av tarmbakterier i vannet.

Om vi ikke bør bade, er det da greit å spise fisk eller sjømat som er fanget i de samme områdene?

Svaret fra Mattilsynet er et ganske stort ja, med ett unntak: Skjell.

- Våre sjømatfolk anser at flommen i liten grad påvirker sjømattryggheten, bortsett fra når det gjelder blåskjellvarselet, sier Lars Tore Hestad, pressekontakt i Mattilsynet til DinSide.

Som følge av uværet Hans, med uvanlig store nedbørsmengder og påfølgende flom, har elver og vassdrag fått økt forurensningsbelastning. Flomvannet kan i enkelte tilfeller også være forurenset med kloakk, forteller Hestad.

- I Mattilsynets blåskjellvarsel har vi gått ut med advarsel om å ikke spise skjell på uttaksstedene våre i Oslofjorden. Her vil vi ukentlig vurdere om denne advarselen opprettholdes eller oppheves.

Skjellsettende

Selv om et grønt skjell fra blåskjellvarselet ikke nødvendigvis indikerer at alle andre skjell er trygge, bør du styre unna andre skjell når Mattilsynet har rødmerket stedet - også østers.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.