- Styr unna

En fersk test viser at 1 av 4 deodoranter inneholder problematiske stoffer. Disse stoffene bør du unngå, sier Forbrukerrådet, men en av produsentene reagerer på testgjennomføringen.

KRITISK: Det danske forbrukerrådet Tænk har sjekket innholdet i 57 populære deodoranter. Foto: Shutterstock / NTB
KRITISK: Det danske forbrukerrådet Tænk har sjekket innholdet i 57 populære deodoranter. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er ikke enige i den måten Forbrukerrådet Tænks kjemikalie-app «Kemiluppen» fungerer, da det bare dreier seg om en gjennomgang av ingredienslisten hvor det ikke tas hensyn til konsentrasjon, bruk og så videre.

Det svarer Maria Mossenberg, talsperson for Biotherm, da vi tar kontakt med selskapet, etter at flere av deres populære deodoranter får dårligst vurdering i en kjemikalietest gjennomført av det danske Forbrukerrådet Tænk.

Bekymret for cocktaileffekten

En del av mange sin hverdagsrutine innebærer gjerne å bruke deodorant. I en grundig gjennomgang av ingrediensene i 57 deodoranter, fant det danske forbrukerrådet imidlertid at 13 av dem inneholder det de omtaler som problematiske stoffer - altså én av fire.

- Kjemikaliene i deodoranter blir på kroppen i lang tid, derfor gir det god mening å unngå uønsket kjemi. Testen viser at det finnes mange gode alternativer, men 13 deodoranter får karakteren «C» fordi de inneholder uønskede kjemikalier, inkludert mistenkte hormonforstyrrende stoffer, sier Claus Jørgensen, prosjektsjef hos Forbrukerrådet Tænk Kemi i en pressemelding, skriver danske BT.

I Danmark har forbrukerrådet Tænk en app kalt Kemiluppen, som lar forbrukere skanne produkter i butikkene - og få svar på om de inneholder mulige skadelige stoffer eller ikke. Skjermbilde: DinSide
I Danmark har forbrukerrådet Tænk en app kalt Kemiluppen, som lar forbrukere skanne produkter i butikkene - og få svar på om de inneholder mulige skadelige stoffer eller ikke. Skjermbilde: DinSide Vis mer

Det er viktig å være klar over at det ikke her er snakk om forbudte stoffer - for det er det regler for som kosmetikkprodusenter og forhandlere i EU har en plikt til å følge.

Det er den samlede mengden fra mange ulike produkter over tid, den såkalte cocktaileffekten, som er bekymringsfull. Ifølge Tænk er det lurt å velge deodoranter uten uønsket kjemi.

Elin Vestrum, som er tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet i Norge, sier de ikke er overrasket over funnene i testen til sine danske kolleger.

- Nei, vi er ikke overrasket over funnene og vi stoler på de vurderingene Tænk gjør i denne testen. Vi ser liknende funn på det norske markedet, blant annet i vår egen solkremtest, sier Vestrum til DinSide.

Forbrukerrådet anbefaler folk å styre unna deodoranter som inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, stoffer som kan gi allergi og stoffer som er miljøskadelige.

Forever Living: - Vår deodorant er trygg

Tænk har vurdert alt fra billig-deodoranter til dyre merkevarer. Flere av deodorantene på lista til det danske forbrukerrådet selges også i Norge.

En av deodorantene som får den dårligste bedømmelsen i testen er «Forever Living Aloe Ever-shield deodorant stick». fordi den inneholder blant annet triklosan.

nettsidene sine skriver Tænk dette om triklosan:

«Triklosan kan brukes i deodoranter som et bakteriedrepende stoff, men samtidig er det mistenkt for at kunne gjøre bakterier resistente overfor antibiotika, og dermed øke risikoen for at behandling med antibiotika ikke lengre virker.

Triklosan er også mistenkt for at være hormonforstyrrende og problematisk for miljøet.

Miljøstyrelsen anbefaler at du unngå produkter med triklosan.»

- Styr unna

Pressekontakt i Forever Living, Petra Glisic, forteller at grunnen til at deodoranten inneholder triklosan, er at de for noen år siden gikk vekk fra å bruke aluminiumssalter, som er et annet stoff som har vært koblet til helserisikoer.

- I henhold til gjeldende direktiv kan produsenter bruke triklosan som konserveringsmiddel med en maksimal konsentrasjon på 0,3 prosent i hygieneprodukter som deodoranter, sier Petra Glisic til DinSide.

Ifølge pressekontakten er triklosaninnholdet i Aloe Ever-Shield godt under grenseverdien.

- Ifølge EUs vitenskapelige komité for forbrukersikkerhet (SCCS) utgjør triklosan i deodoranter, innenfor grenseverdien, ingen risiko selv ved daglig bruk, sier Glisic.

Hun understreker at Forevers kunder skal være trygge på at alle ingredienser, og hvordan de brukes i produktene, er i samsvar med både EU og de enkelte landene hvor de markedsføres.

- De er trygge fra et forbrukersynspunkt, forteller Glisic.

Biotherm uenige i testmetoden

En deodorant mange kanskje vil bli overrasket over at får dårligst bedømmelse i testen til det danske forbrukerrådet «Biotherm Deo pure roll-on 48H antiperspirant».

Dette er en populær deodorant her til lands, og kjøpes typisk i parfymeri og kjøpes i Tax Free-butikker.

I sin vurdering skriver Tænk at deodoranten får C-koblen blant annet fordi den inneholder «butylated hydroxytoluen» (eller BHT), som mistenkes for å være hormonforstyrrende, samt «Iodopropynyl butylcarbamate», som skal være både allergiframkallende og problematisk for miljøet.

- Styr unna

Som nevnt innledningsvis stiller imidlertid Biotherm spørsmål til hvordan Tænk har utført sin test.

- Forbrukernes sikkerhet og velvære er L’Oréals høyeste prioritet, og vi går aldri på kompromiss med våre produkters sikkerhet og kvalitet, skriver talsperson Maria Mossenberg i Biotherm i en e-post til DinSide.

Ifølge Mossenberg blir alle selskapets produkter sikkerhetsvurdert av vitenskapelig kompetente personer, for eksempel en lege, toksikolog eller farmasøyt, før de blir lansert. Her kontrolleres det at ingrediensene er lovlige og at de brukes i konsentrasjoner som er lovlige og sikre.

- Dermed tas det høyde for den eksponeringen forbrukeren utsettes for, det vil si hvor produktet brukes, hvor mye og hvor lenge - det vil si om produkter blir på huden eller vaskes av igjen, skriver hun.

Ifølge Mossenberg forteller ingredienslisten hvilke ingredienser som er i produktet. Det er nyttig hvis en forbruker ikke tåler og derfor skal unngå en bestem ingrediens, fortsetter hun.

- Men det framgår ikke av ingredienslisten hvilke konsentrasjoner en ingrediens finnes i og hvilken eksponering forbrukeren vil bli utsatt for. Det er det sikkerhetsvurderingen tar høyde for.

Dove

«Dove Original antiperspirant» selges i mange butikker, og havner også nederst på lista til Tænk. Den får pluss fordi den er uten planteekstrakter. På minussiden inneholder den en rekke parfymestoffer, som kan gi både allergi og være problematisk for miljøet.

- Styr unna

Unilever, som eier Dove, svarer ikke direkte på DinSides spørsmål om hva de tenker om resultatet i den danske testen.

Pressekontakt for selskapet henviser til selskapets nettsider om produktsikkerhet.

Ønsker strengere regulering

Elin Vestrum i Forbrukerrådet sier det som bekymrer dem mest, er totaleksponeringen av hormonforstyrrende stoffer fra mange ulike kilder.

- Da er det et problem at disse stoffene i det hele tatt brukes, uansett mengde, i svært mange produkter som vi hele tida eksponeres for i hverdagen, sier Vestrum til DinSide.

- Det er dessverre for vanskelig å orientere seg, sier Elin Vestrum, som er tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet. Forbrukerrådet/Helen Mehammer
- Det er dessverre for vanskelig å orientere seg, sier Elin Vestrum, som er tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet. Forbrukerrådet/Helen Mehammer Vis mer

- Vår oppfordring til produsentene er derfor å fase ut all bruk av stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende. Undersøkelsen til Tænk viser jo at det er fullt mulig å produsere deodoranter uten mistenkt hormonforstyrrede stoffer og andre skadelige stoffer.

Vestrum mener det er vanskelig for forbrukere å orientere seg.

- Det beste hadde vært en strengere regulering av de skadelige stoffene, slik at vi alle slapp å bli eksponert for dem. Det enkleste rådet vårt inntil bedre regulering kommer på plass, er å kjøpe svanemerkede deodoranter og annen svanemerket kosmetikk.

Du kan lese testen til forbrukerrådet Tænk her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer