Test av årets julegodt

– Superdigg

Det var ikke langt mellom godbitene i vår test av årets nye julegodteri.

JUL: Det har kommet en hel haug med juleprodukter i butikkene. Et knippe av medlemmene fra Birkelunden Mannskor har smakt på to av dem, og her fikk de seg et par overraskelser. Journalist: Elisabeth Dalseg / Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Butikkene bugner av nye søte julefristelser, og i år er det to smaker som skiller seg ut: Julebrus og pepperkaker. Gjerne i litt uventede varianter. For hvem skulle tro vi kom til å spise chips med pepperkakesmak mens vi nippet til en boks boblevann med smak av julebrus? Eller pepperkakeøl?

Sammen med matredaktør i Dagbladet, Christopher Sjuve, har vi smakt oss gjennom noe av det beste jula har å by på, for å se om vi finner noen nye favoritter. Og om vi har!

– Når vi vet hvor vanskelig og sjelden det er at innovasjoner på godterifronten fester seg, er det imponerende mye bra her, sier Sjuve til DinSide.

Vi har hovedsakelig testet godteri, men også ulike mat- og drikkevarer som faller litt utenfor den tradisjonelle godteribåsen – men som har smak av nettopp julebrus eller pepperkaker.

Sjuve fant opptil flere nye favoritter, men enkelte produkter skuffet dessverre stort.

Vi har også prøvesmakt to av årets nyheter med et knippe av medlemmene i Birkelunden mannskor. Hva de synes om yoghurt med julebrussmak og potetgull med pepperkakesmak kan du se i videoen øverst i artikkelen.

Slik testet vi:

  • Vi har smakt oss gjennom årets nye julegodteri sammen med Christopher Sjuve, matjournalist i Dagbladet.
  • Godteriet er vurdert etter utseende, duft, konsistens og smak – og vi har også sett på julefaktoren – men smak teller klart mest.
  • Siden det ikke er snakk om direkte sammenliknbare produkter, er testen ikke gjennomført som en blindtest.
  • Produktene er testet i Oslo i uke 49, 2022.

Pågen: Gifflar gingerbread

– Superdigg

Vekt: 260 gram

Dette dufter ikke spesielt lekkert – litt innestengt kanelbolle med en touch ingefær. Sånn smaker det også, om du bytter ut «innestengt» med «understekt».

Førsteinntrykket er at dette er ganske vanlige gifflar, bare veldig på den deigete siden, og med en klype ingefær eller tre i fyllet. Det burde stemme smaksmessig, men her føles det nesten som om vi har fått noen kanelboller som har blitt litt sure.

Vi holder oss til de klassiske griflene.

Sørlandschips med pepperkakesmak

– Superdigg

Vekt: 240 gram

Dette er veldig rart. Det lukter pepperkaker, det lukter chips. Det smaker chips og det smaker pepperkaker. Ingen av smakene dominerer, dette er ingen smaksbombe – de to smakene slår hverandre litt i hjel.

Det er også såpass kuriøst at vi ikke klarer å la være å smake på en bit til. Og en bit til. Ikke fordi vi synes det er så digg, men fordi vi ikke får helt tak på det. Duft og smak harmonerer ikke helt, og la oss være ærlig: Det gjør heller ikke smaken av chips og pepperkaker. Dette er chipsverdenens svar på marmite, denne er det nok mange som vil enten elske eller hate.

Smakspanelet fra Birkelunden Mannskor i videoen over ga denne fra 1 til 5, vi lander midt på treet.

– Dette er nesten like rart som da de lanserte chips med sjokoladesmak. Det er gøy å ha smakt, men kommer aldri til å kjøpe dette igjen.

Q-meieriet: Skyr med Julebrus

– Superdigg

Vekt: 160 gram

Julebrussaften har gått sin seiersgang i flere år, nå kommer smaken i nye varianter. Det smaker søtt, og kunstig bringebær, men at det er julebrus vi smaker på, ville vi nok ikke gjettet hvis vi ikke visste det.

Kombinasjonen av den ultrakunstige julebrussmaken og Skyr, hvis smak vi forbinder med noe sunt, er ingen høydare. Det er ingen usmak på det, men dette er et produkt som ikke harmonerer spesielt bra.

Dette er en klassisk variant av: Det er ikke vondt, men det er ikke spesielt godt heller.

Nøgne Ø: Endelig jul

– Superdigg

Gingerbread christmas ale

Volum: 0,5 liter

Dette lukter godt, det er umiskjennelig duft av pepperkaker i duften, og det bærer med seg lovnader om en fyldig og smakfull øl, ja, flytende pepperkaker. Det får vi ikke.

Smaken følger opp duften, men det er også mye brente toner her, lakris – alt fine smaker, men det blir dessverre litt tynt og vandig. Dette ølet hadde kledd en sterkere alkoholprosent. Dette er en gøyal idé, men fungerer dessverre ikke helt.

Når det er sagt: Det mørke ølet er ganske lettdrikkelig, og det er gøy å smake på. Men det holder nok å dele en, vi trenger ikke drikke mer av dette.

Brynild: Rampenisser

– Superdigg

Vekt: 170 gram

Disse små rosa og lysegule skumfigurene dufter ellevilt søtt, og sånn smaker de også. De skal smake jordbær og vanilje, og det gjør det for så vidt, gitt at du setter et «kunstig» foran disse ingrediensene. Så inneholder de heller ikke så mye verken jordbær eller vanilje, bare det herlige samlebegrepet «aroma».

Sånn smaker det også, mest av alt søtt, med klassiske industrielle smakstilsetninger.

Liker du søtt rosa skumgodteri, vil du like dette. Men det er ikke spesielt spennende, bare søtt og endimensjonalt.

Minde: God jul

– Superdigg

Vekt: 290 gram

Denne posen har vi sett før, men den skal ha fått noen nye biter, så vi tester likevel. Her er det overvekt av sjokoladefigurer støpt i juleform, samt noen sjokoladetrukne skumfigurer, noe med karamellfyll og kuler med hasselnøtter.

Sjokoladen er den samme, lys, men god – men til tross for at det er brukt overflatebehandling dette ser ikke spesielt delikat ut, sjokoladen har dunket så mye i posen at den er nesten like mye hvitflekket som den er lysebrun. Ganske trist og rart.

Selve sjokoladesmaken er god, det er enkelt, men godt. Men annet enn formen på sjokoladefigurene har dette lite med jul å gjøre.

Hennig-Olsen: Sørlandsis pepperkake

– Superdigg

Volum: 1,25 liter

At dette ikke har vært gjort før, er egentlig litt rart – men her har Sørlandsis gjort det mange gjør hjemme med pepperkakerestene i januar: Knust dem og blandet dem i vaniljeis.

Det første som slår oss er at litt mer finesse ville gjort dette mye mer attraktivt, det er så lite som skal til: knuse et par pepperkaker og ha på toppen. Men da må vi vel vente til Inspira kommer med sin pepperkake-variant.

Pepperkakene gir fin tekstur, de knaser godt, men smaken er ikke veldig framtredende. Den er dempet, men skikkelig god.

Cloetta: Juleskum X-mas Cola

– Superdigg

Vekt: 100 gram

Coca-Cola har tatt eierskap til julenissen, de siste åra har Pepsi forsøkt å stjele ham, så hva er vel mer naturlig da enn at Cloetta har colasmak i juleskummet sitt i årets limited edition-utgave av juleskummet sitt?

Det har de lykkes med, dette smaker definitivt av cola, og det er overraskende friskt, selv om det selvfølgelig er søtt. Skikkelig søtt. Disse skumnissene gjør akkurat det de lover, uten å være fryktelig spennende.

Kan vi likevel håpe at disse gjør et comeback som julinisse?

Nidar: Skumkarameller

– Superdigg

Vekt: 190 gram

Nidars nye julesjokolade er hovedsakelig luftig skum, trukket med sjokolade – litt som rampenissene fra Brynild/Minde. Dette er søtt og ganske ensformig, men den seige karamellen redder dagen, uten den ville det blitt altfor ensformig.

Dette er ganske godt, men har fint lite med jul å gjøre. Kunne de ikke hatt litt pepperkakekrydder i den karamellen? Selv om vi ikke får de største fornemmelsene av jul, liker vi denne, og karamellen trekker denne så vidt opp til en femmer.

Brynild: Rampenisser

– Superdigg

Vekt: 140 gram

Rampenissen er overalt, nå også i skumform. Brynild har to varianter, denne er trukket med sjokolade (og den dukker også opp i Mindes samlepose).

Denne er hakket mer vellykket enn de rene skumvariantene og Nidars skumkarameller, og det er det én grunn til: sjokoladen. Den er kneppet mørkere og et par knepp bedre, som vipper denne forbi Nidars, selv om den i utgangspunktet er mer spennende med karamellen.

Minde: Pepperkakekuler

– Superdigg

Vekt: 155 gram

Det er nesten rart at ingen har tenkt på dette før: små kuler av pepperkaker dyppet i sjokolade. Hadde det ikke vært for at sjokoladen er blank og fin, ser de ruglete, rustikke og hjemmelagede ut.

Det lukter pepperkaker, og slik smaker det også. Det er godt, men sjokoladen kunne med fordel vært litt mer intens for å komme bedre fram, den drukner kanskje litt. Men det er pirk. Dette er godt og gøyalt. Det er ulike teksturer, ulike smaker, og vi digger det.

Brynild: Julebrus

– Superdigg

Vekt: 200 g

Dette er kjempegøy! Dette dufter klart av julebrus, både rød og brun, bringebær og vanilje, i skjønn forening. Fredrikstadprodusenten vil hylle festbrusen, som de mener er forløperen til dagens julebrus – og det gjør de med å fri til alle julebruselskere med de små geléflaskene.

Det smaker også som det skal, og av alle årets produkter med julebrussmak er dette det klart mest vellykkede. Vi forventer kunstig smak på slikt godteri, og det spiller bra på lag med det syrlige pulveret.

Det ser kanskje ut som små colaflasker, men her fikk vi faktisk et lite snev av julestemning.

Lakris by Bülow: Christmas med smak av "butter cookie"

– Superdigg

Vekt: 295 gram

Det høres kanskje rart ut med julesmørkjeks – det er det ikke. Herlighet så godt dette dufter! Dette lukter av smør, som om du akkurat har bakt – og det har også en deilig smørsmak.

De smaker nok hakket mer skillingsbolle enn klassisk julesmaker, kanelsmaken er den kryddersmaken som får mest plass, og sammen med smørsmaken er det også mer enn et lite nikk i retning julegrøt, og vi kommer definitivt i julestemning.

Lakrisen drukner litt, men den ligger likevel og vaker i bakgrunnen. Dette er virkelig digg, men om du kjøper denne for lakrissmaken, vil du bli litt skuffet.

Anthon Berg:

– Superdigg

Vekt: 84 gram

Anthon Bergs rosa marsipanpakker lover alltid godt. Nei, det er ikke verdens beste marsipan, den er heller ikke bare mandler, men er iblandet aprikoskjerner, men dette kan de, og dette smaker godt. Du får marsipan av bedre kvalitet, men da må du minst tredoble prisen. Dette er et lite kupp.

Marsipanen er omsluttet av en mørk sjokolade, alltid en vellykket kombinasjon. Marsipanelskerens hjerte jubler.

Anthon Berg: Julekugler

– Superdigg

Vekt: 90 gram

Disse julekulene er hakket kulere å se på: De er lekre, skimrende røde, og her er det brukt 70 prosent sjokolade, i tillegg til et drasjert sukkerlag som gir en kul konsistens, dette mestrer Anthon Berg til fingerspissene!

Og så er det den stødige marsipanen i midten.

– OiOi, for et strålende godteri!

Disse er pene å se på, pene å sette fram, papirboks er kulere enn de andre plastforpakningene, dette vil vi gjerne se mer av i jula.

Jacobs Utvalgte: Lakris med pepperkakesmak

– Superdigg

Vekt: 150 gram

Disse lakriskulene er også pene å se på, om ikke like skimrende som dem fra Anthon Berg. De er brunlilla og skimrende, og det dufter også herlig av julekrydder når vi åpner boksen.

Det er ingen tvil om at dette skal smake pepperkaker, og særlig ingefærsmaken her er helt nydelig. Heller ikke her får lakrissmaken mye å spille på, men den ligger fint i bakgrunnen og spiller pepperkakesmaken bedre. Og den ingefærsmaken er så deilig at dette har vi bare lyst til å spise mer og mer av.

Anthon Berg: , marsipan & nougat

– Superdigg

Vekt: 84 g

Anthon Berg-pakkene er pene å se på, og selv om vi vet at dette er storindustri, gir innpakningen likevel et litt eksklusivt inntrykk. Sjokoladen her er hakket lysere enn de rene marsipanhjertene, men herlighet så godt dette er! For en strålende idé!

Marsipan kan bli litt kjedelig i såpass store biter, men den nougatkjernen er helt genial! Den gir både smak av sjokolade og hasselnøtt. Det er ganske søtt, men nydelig godt. Herregud så godt.

– Dette var superduperdigg!

Best i test for de voksne.

Idun: Pepperkakesaus

– Superdigg

Vekt: 350 gram

Der pepperkakeisen var dempet har denne sausen plassert seg trygt i andre enden av skalaen: Her har de tatt en hel pepperkakelandsby og konsentrert den i en søt saus. For en knyttneve av en smaksbombe! Dette er det amerikanske dimensjoner på, her er all beskjedenheten sendt til nordpolen.

Det smaker ellevilt mye kardemomme, nesten litt uvant mye – men er også mye herlig nelliksmak, go de andre klassiske pepperkakekrydderne ligger fint og vaker i bakgrunnen. Sausen er ekstremt søt og klissete, det vil garantert falle i smak hos de minste.

– Herlighet, så gøy! Denne kan du ta på hva som helst, og så blir det jul med en gang.

Testvinner for de minste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer