Svarene du trenger om coronahygiene

Er hånddesinfeksjon best, og kan du vaske hendene i kaldt vann? Vi gir deg svarene.

HÅNDVASK: Såpe er viktigere enn temperaturen på vannet, ifølge forskning. Foto: NTB Scanpix
HÅNDVASK: Såpe er viktigere enn temperaturen på vannet, ifølge forskning. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

God håndhygiene er viktig både generelt, og spesielt i den situasjonen vi er inne i, for å unngå spredning av coronaviruset. Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet gikk tidlig ut og anbefalte hyppig håndvask, bruk av hånddesinfeksjon og å nyse i et papirlommetørkle, eller albukroken, for å unngå spredning av viruset.

Men visste du hva som virker best av håndvask og midler for hånddesinfeksjon? Og hvor lenge du må vaske hendene?

Her har vi samlet det du trenger å vite om corona og håndhygiene.

Håndvask eller hånddesinfeksjon?

Har du muligheten til å vaske hendene, er det å foretrekke fremfor å bruke alkoholholdige midler til å desinfisere hendene med.

- Så lenge man har mulighet til å vaske hendene med såpe, vil det være det beste alternativet for å holde dem rene, uttalte Horst Bentele fra seksjon for resistens- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet nylig til Dinside.

Hvor lenge må jeg vaske hendene?

Folkehelseinstituttets anbefaling er å vaske hendene i 40-60 sekunder, ifølge ABC Nyheter. Amerikanske Centers for Desease Control and Prevention (CDC) har samlet og gått gjennom forskning relatert til håndvask og hvordan man mest effektivt forhindrer smitte. De skriver at hvor effektiv håndvasken er avhenger av flere faktorer, og ikke bare hvor lenge man vasker hendene. Samtidig skriver de at det er bevist at å vaske hender i omtrent 15-30 sekunder fjerner flere bakterier fra hendene enn å vaske i kortere perioder.

Varmt eller kaldt vann?

Selv om nordmenn flest antakelig vasker hendene i lunkent vann, er det ikke nødvendigvis temperaturen på vannet som er viktigst. Her viser CDCs gjennomgang av studier at temperaturen på vannet ikke ser ut til å forsterke fjerningen av mikroorganismer fra hendene under håndvask, men at varmere vann kan forårsake at huden blir mer irritert, og er dessuten mer energikrevende.

Må du vaske med såpe?

Ja, og dette er også noe av årsaken til at håndvask er bedre enn å desinfisere hendene med Antibac eller annen hånddesinfeksjon:

Eksperter forklarer dette med at coronaviruset, som mange andre virus, hovedsakelig består av lipider (fettstoffer), RNA (arvestoffer) og proteiner, skriver Aftenposten. Og når såpemolekylene kommer i kontakt med et virus, vil de løse opp fettstoffene som holder viruset sammen, det vil falle fra hverandre og ikke lenger være en partikkel som kan infisere celler.

Lage hånddesinfeksjon selv?

Det er faktisk mulig å lage sin egen hånddesinfeksjon - ikke minst siden mange vil slite med å få tak i produkter på apotekene etter en viss hamstring av slike produkter.

Selv om det er enkelt å blande de aktuelle ingrediensene, er ikke et hjemmelaget middel like effektivt som de du får kjøpt. Også her anbefaler ekspertene heller håndvask, enn å lage egen desinfeskjon for hendene.

Vaske mobilen og andre overflater?

Coronaviruset kan overleve på overflater, som plast og metall, i opptil tre døgn, ifølge forskning.no. Dermed vil det i tillegg til riktig og hyppig håndvask være vesentlig å rengjøre overflater man ofte berører, som mobiltelefonen.

En britisk ekspert på folkehelse anbefaler at man rengjør mobilen to ganger daglig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer