- Svensk jakke utpekes som dødsfelle

Ei jakke fra Haglöfs ble tilbakekalt på grunn av kvelningsfare. Etter grundigere undersøkelser, er faren avblåst. Du kan fremdeles levere inn jakka og få pengene tilbake om du vil.

FLEECEJAKKE TIL BARN TILBAKEKALT: Haglöfs tilbakekalte denne fleecjakken til barn, på grunn av hempen på utsiden av jakka som bla ansett som kvelningsfare. Etter grundige kontroller er jakka nå friskmeldt, men Haglöfs sier at det likevel er en produksjonsfeil og tilbyr forbrukere å levere inn jakka og få pengene tilbake. Foto: Haglöfs
FLEECEJAKKE TIL BARN TILBAKEKALT: Haglöfs tilbakekalte denne fleecjakken til barn, på grunn av hempen på utsiden av jakka som bla ansett som kvelningsfare. Etter grundige kontroller er jakka nå friskmeldt, men Haglöfs sier at det likevel er en produksjonsfeil og tilbyr forbrukere å levere inn jakka og få pengene tilbake. Foto: Haglöfs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Svensk jakke tilbakekalles – utpekes som dødsfelle», skriver Svenske Expressen.

- Stopp å bruke den umiddelbart, skriver Haglöfs selv i tilbakekallingen.

Det handler om en fleecejakke fra Haglöfs som tilbakekalles på grunn av det man frykter utgjør en kvelningsfare.

Grunnen for tilbakekallingen var at den kan forårsake kvelning under lek.

Oppdatert mandag 17. februar kl 8.30:

Kommunikasjonssjef i Haglöfs, Sara Skogsberg Cuadras, sa til Dinside fredag 14. februar at tilbaketrekkingen av jakken var en føre-var-beslutning i påvente av undersøkelser.

Lørdag 15. februar skriver Cuadras i en e-post til Dinside at utredningen er avsluttet og at konklusjonen er at det ikke er nødvendig med en tilbakekalling:

- Utredningen er nå gjennomført og Konsumentverket har avsluttet saken samt de har meddelt at det ikke er nødvendig med en tilbakekalling av produktet. Dette etter ekspertuttalelser fra tre uavhengige laboratorier og testinstituttene SGS, SIS og TüV Rheinland, som samtidig bekrefter at Astro Jacket Junior oppfyller EUs sikkerhetskrav, skriver Cuadras til Dinside.

- Haglöfs anser likevel fremdeles plasseringen av opphengshempen som en produksjonsfeil og ettersom kvalitet er høyeste prioritet for oss så tilbyr vi fortsatt de forbrukere som har kjøpt fleecejakken, muligheten å returnere den til oss og få full erstatning, sier hun videre.

I Haglöfs tilbakekalling er det lagt til at de ikke vil refundere prisen for Astro-jakken av tidligere årsmodell, som har hempen på innsiden av jakkekragen.

Dette er jakka: Haglöfs Astro

Jakka det er snakk om er altså en fleecejakke, som heter «Haglöfs Astro jacket junior».

Jakka er fra kolleksjonen høsten/vinteren 2019.

Astro finnes også i dame- og herremodell, men det er barnejakka som er omfattet av tilbakekallingen. Det stilles egne krav til trygg utforming av barneklær.

Ifølge Expressen, har interne undersøkelser av jakka vist at det finnes en risiko for at barn kan kveles når de bruker plagget.

Dette på grunn av hempen bak på jakka, som er ment for å henge opp jakka i. Ettersom denne sitter på utsida av jakka, kan denne gjøre at barn kan bli sittende fast og kveles.

Det er ikke meldt om ulykker med jakka.

- Tilbaketrekking som føre-var

Kommunikasjonssjef i Haglöfs, Sara Skogsberg Cuadras, understreker overfor Dinside at Haglöfs tar produktsikkerhet veldig alvorlig.

- Alle Haglöfs-produkter testes kontinuerlig for å overholde gjeldende standarder og lovgivning. Haglöfs mottok nylig kontrollrapporter om at den bakre hengesløyfen på Astro Jacket Junior, levert til våre forhandlere høsten / vinteren 2019, er plassert på utsiden i stedet for på innsiden av plagget, noe som forårsaket usikkerhet om samsvar med gjeldende standarder, sier Sara Skogsberg Cuadras.

- Samtidig som vi initierte igangsettelsen av etterforskningen av saken forrige uke, tok Haglöfs føre var-beslutningen om å trekke produktet fra markedet med øyeblikkelig virkning i påvente av utfallet av etterforskningen, sier kommunikasjonssjefen videre.

- Etterforskningen peker på at Astro Jacket Junior overholder EUs produktsikkerhetsbestemmelser, og vi venter for tiden på den endelige bekreftelsen fra myndighetene om at det ikke er nødvendig med ytterligere tiltak, sier Cuardas til Dinside.

Hun sier at Haglöfs vil komme med en oppdatering av situasjonen når de mottar en endelig bekreftelse fra myndighetene.

Pengene tilbake

Haglöfs har altså besluttet å tilbakekalle jakka, som har artikkelnummer 604483.

Dersom du har en slik jakke, kan du levere den tilbake i butikken der du kjøpte den eller til Haglöfs.

Du trenger ikke å vise kvittering på kjøpet, og du får pengene tilbake.

- Haglöfs oppfordrer alle forbrukere som har kjøpt Astro Jacket Junior, artikkelnummer 604483, fra høsten / vinteren 2019-kolleksjonen til å slutte å bruke den umiddelbart og returnere den til Haglöfs for full refusjon, skriver selskapet i tilbakekallingen.

- Haglöfs oppfordrer alle forbrukere som har kjøpt Astro Jacket Junior, artikkelnummer 604483, med den bakre hengesløyfen plassert på utsida av plagget, til å returnere den til Haglöfs for full refusjon. Ingen kjøpsbevis er nødvendig. Vi beklager uleilighetene dette kan forårsake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer