Svenske forskere vil sklimerke vintersko

Vil ha en egen merkeordning for vintersko.

VIL SKLIMERKE VINTERSKO: Svenske forskere vil sklimerke vintersko, slik at forbrukere skal kunne se hvor godt vinterskoene sitter på glatt føre - allerede i butikken. Foto: NTB scanpix
VIL SKLIMERKE VINTERSKO: Svenske forskere vil sklimerke vintersko, slik at forbrukere skal kunne se hvor godt vinterskoene sitter på glatt føre - allerede i butikken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske forskere ved det svenske forskningsinstituttet Rise, jobber med å utvikle et system som skal la forbrukere finne ut allerede i butikken hvor gode vintersko er på glatt føre.

Hvert år inntreffer det 3.500 fallulykker i Sverige der fotgjengere blir alvorlig skadd. Den vanligste årsaken er at de sklir på is eller snø.

Viveca Wallqvist er forsker i materialvitenskap ved det svenske forskningsinstituttet Rise. Hun mener det er viktig at man strør og rydder snø fra fortauene, men at det man har på beina ofte havner i bakgrunnen.

– Kunnskapen er lav. Man kan ha vintersko som ser bra ut, men fortsatt skli og falle, sier hun.

Det går ikke an å finne ut i butikken hvordan skoene oppfører seg når det er glatt, forklarer Wallqvist. Det er mye som påvirker hvor glatte skoene er, deriblant gummiblandingen, mønsteret, temperaturen og hvor gammel skosålen har blitt.

Kan se hvor gode skoene er allerede i butikken

Derfor må vintersko testes, men hittil har det ikke eksistert en felles målestokk for hvor glatte skosålene er. Det jobber Wallqvist og hennes kolleger med å utvikle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer