Sydenturen gir prissjokk

Sydenferien kan bli opp mot 20 000 kroner dyrere i år enn i fjor. Likevel har ikke de økte prisene lagt en demper på nordmenns reiselyst.

- BLI HJEMME: Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank oppfordrer folk til å feriere hjemme framfor i Syden i år. Foto: Berit Keilen / NTB
- BLI HJEMME: Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank oppfordrer folk til å feriere hjemme framfor i Syden i år. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Publisert

Prislappen på fjorårets Europa-ferie var høy nok til å flå flere norske lommebøker.

Nå advarer forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank om at familieferien i år vil kunne koste deg opp mot 20 000 kroner mer enn i fjor.

- Valutakursen og prisstigningen slår knallhardt på feriebudsjettet, sier Olsen til Dagbladet.

Hun oppfordrer nordmenn til å bli hjemme i stedet for å brenne kruttet i Syden, mens reisebyråene får inn flere bestillinger enn før pandemien.

Blir stadig dyrere

Olsen har undersøkt økningen i feriekostnader fra i fjor til i år. I regnestykket har hun tatt utgangspunkt i en familie på to voksne og to barn, som reiser til Spania i fellesferien.

Ei uke i varmen får en prislapp på over 80 000 kroner. Dette er nesten 20 000 kroner dyrere enn i fjor.

- Alt har generelt blitt veldig mye dyrere. De store driverne er valutakursen, inflasjon og økningen i flypriser, sier Olsen.

- Bekymrer mange

Fra mars i fjor til mars i år har prisene i Europa gått opp med 6,9 prosent.

Passasjertransport med fly har i løpet av samme periode steget med 55 prosent, viser tall fra SSB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer