Sykling i sykkelfelt

Sykler du på riktig side?

Dette gjelder for de røde sykkelfeltene.

UKLART? Ikke alle forstår hvilken retning syklisten skal sykle i på de røde feltene. Foto: Terje Pedersen / NTB
UKLART? Ikke alle forstår hvilken retning syklisten skal sykle i på de røde feltene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

De siste årene har de røde sykkelfeltene dukket opp langs veiene. Med disse blir det enklere å se sykkelfeltet, men vet du hvilke regler som gjelder? Er det for eksempel lov med toveis trafikk i sykkelfeltet?

- Regelverket rundt sykkelfelt er i utgangspunktet enkelt. Utfordringen er nok at folk flest ikke vet hva som gjelder. Her ser vi ofte at det planlegges, tegnes og utføres, men glemmes å informere brukerne om hvordan dette skal fungere, sier seniorrådgiver Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Viken til Dinside.

Slik er sykkelfelt-regelen

Mathisen forklarer regelen slik:

- Det skal sykles med kjøreretningen. Det er ikke lov å stoppe eller parkere i et sykkelfelt med for eksempel bil, buss eller taxi. Ligger det sykkelfelt kun på én side av veien, skal det, om det er i en bakke, legges oppover veien.

Derfor gjøres det feil

I utgangspunktet er regelen enkel, men syklistene sykler stadig feil.

- Enten vet de ikke hvordan sykkelfeltet skal brukes, arbeidet med feltet er ikke blitt utført eller planlagt godt nok, eller så blåser syklistene i reglene, sier Mathisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer