Sykling i sykkelfelt

Sykler du på riktig side?

Dette gjelder for de røde sykkelfeltene.

UKLART? Ikke alle forstår hvilken retning syklisten skal sykle i på de røde feltene. Foto: Terje Pedersen / NTB
UKLART? Ikke alle forstår hvilken retning syklisten skal sykle i på de røde feltene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

De siste årene har de røde sykkelfeltene dukket opp langs veiene. Med disse blir det enklere å se sykkelfeltet, men vet du hvilke regler som gjelder? Er det for eksempel lov med toveis trafikk i sykkelfeltet?

- Regelverket rundt sykkelfelt er i utgangspunktet enkelt. Utfordringen er nok at folk flest ikke vet hva som gjelder. Her ser vi ofte at det planlegges, tegnes og utføres, men glemmes å informere brukerne om hvordan dette skal fungere, sier seniorrådgiver Paal-Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk Viken til Dinside.

Slik er sykkelfelt-regelen

Mathisen forklarer regelen slik:

- Det skal sykles med kjøreretningen. Det er ikke lov å stoppe eller parkere i et sykkelfelt med for eksempel bil, buss eller taxi. Ligger det sykkelfelt kun på én side av veien, skal det, om det er i en bakke, legges oppover veien.

Dette sier trafikkreglene

I Forskrift om kjørende og gående trafikk (trafikkregler) står det i paragraf 4 at «andre kjørende enn syklende må ikke bruke sykkelveg eller sykkelfelt. Syklende må bare bruke sykkelfelt på høyre side av vegen».

SYKKELSTAMVEIEN: Deler av sykkelstamveien, eller sykkelmotorveien, som den gjerne kalles, har åpnet mellom Stavanger og Sandnes. Se vår dom i videoen! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Derfor gjøres det feil

I utgangspunktet er regelen enkel, men syklistene sykler stadig feil.

- Enten vet de ikke hvordan sykkelfeltet skal brukes, arbeidet med feltet er ikke blitt utført eller planlagt godt nok, eller så blåser syklistene i reglene, sier Mathisen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer