Ski og staver:

- Sykt kjipt

Da Sofie Fosselie (25) skulle sette kursen hjemover etter en pause på Kikutstua i Oslomarka, var de splitter nye skistavene søkk vekk.

STAVMYSTERIUM: Sofie Fosselie (t.v.) fant ikke igjen stavene sine (ikke paret på bildet) etter en tur i Oslomarka på søndag. Her er hun sammen med venninna Anne-Line Evenstad Dahlen i skiløypa. Foto: Privat
STAVMYSTERIUM: Sofie Fosselie (t.v.) fant ikke igjen stavene sine (ikke paret på bildet) etter en tur i Oslomarka på søndag. Her er hun sammen med venninna Anne-Line Evenstad Dahlen i skiløypa. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vinterferie i deler av skinasjonen Norge, og folk strømmer til langrennsløypene. Men skal du komme deg hjem igjen med skiutstyret i behold, kan det være lurt å ta noen forholdsregler.

Sofie Fosselie fikk nemlig en dyrekjøpt erfaring på skitur i Oslomarka søndag formiddag.

Da 25-åringen skulle finne tilbake ski og staver etter en kjapp toalettpause på Kikutstua, var de splitter nye stavene hennes vekk.

- Jeg var vel borte i fem minutter, og da jeg kom ut var det flere venninner av meg som hjalp meg å lete. Vi lette en god stund, sier Fosselie.

Ble stavløs

Da de fant et lavere par staver av samme merke like ved, antok de til slutt at noen hadde tatt feil staver, og 25-åringen tok derfor de lavere stavene i bytte.

Det var da det ble surr, for de stavene Fosselie tok - i god tro om at noen bare hadde tatt feil - var nemlig Snorre Jablonski (30) sine.

- Da jeg så at de var borte, trodde jeg helt ærlig at de var stjålet. Dette fordi kjæresten og jeg har nesten identiske staver og ski, og hadde satt dem sammen, men jeg skal gi Sofie forståelsen. Jeg forstår at det kan oppstå lett panikk når man ikke har staver på skøyteski, sier han.

Fosselie meldte om stavmysteriet på gruppa «Skiføre i Oslo og omegn», og det var da Jablonski skjønte hva som hadde skjedd.

STAVLØS: Snorre Jablonski måtte dra fra Kikut uten stavene sine, og hadde bare en brukket stav å hjelpe seg med. Foto: Privat
STAVLØS: Snorre Jablonski måtte dra fra Kikut uten stavene sine, og hadde bare en brukket stav å hjelpe seg med. Foto: Privat Vis mer

- Det er så sykt kjipt. Både økonomisk, for dette er et par dyre staver jeg kjøpte for to helger siden, og fordi jeg fikk kjempedårlig samvittighet for at Snorre gikk uten stavene den dagen. Det er jeg lei meg for, sier Fosselie.

Hun legger til at stavene, av typen Swix Quantum 2, var merket med navn og telefonnummer.

Jablonski fant delvis en løsning på stavproblemet.

- Jeg fant til slutt en enslig, brukket stav, og det gikk faktisk overraskende greit i solfylt og vindstille terreng. Jeg hadde god tid, sier Jablonski og humrer.

Han håper at den norske tradisjonen med å kunne sette fra seg utstyr uten å være redd for at det forsvinner vedvarer.

- Har lært

Også Ane Engvik opplevde å miste stavene sine, med lilla trinser og håndtak, etter et stopp ved Kobberhaughytta i Oslomarka mandag kveld.

- Jeg har etterlyst de i flere relevante Facebook-grupper uten hell. Så har jeg lært at neste gang jeg drar på skitur i Oslomarka, så skal jeg være påpasselig med å merke både ski og staver med navn- og telefonnummer, da kan i hvert fall folk nå meg direkte når de oppdager feilen, sier hun.

Skiforeningen, som driver flere av Markahyttene - deriblant Kikutstua - sier at de generelt mottar få henvendelser om forsvunnet utstyr.

Hilde Myhrvold, markarådgiver i Skiforeningen, antar at slike hendelser oftest skjer ubevisst, og at det er lett å ta feil fordi mange i dag har likt utstyr.

RASK PAUSE: Sofie Fosselie satte fra seg skiene utenfor den populære Kikutstua i Oslomarka da hun skulle en rask tur på toalettet. Fem minutter senere var de borte. Illustrasjonsfoto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
RASK PAUSE: Sofie Fosselie satte fra seg skiene utenfor den populære Kikutstua i Oslomarka da hun skulle en rask tur på toalettet. Fem minutter senere var de borte. Illustrasjonsfoto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer

«Gammelt triks»

Hun har likevel noen triks for å unngå at dette skjer.

- Merk ski og staver med lapper med navn og mobilnummer og tre stavhåndtakene over skituppene når du setter utstyret, begynner hun.

Går du på ski med en annen person, har hun også et «gammelt triks» på lur.

- Bytt en ski og en stav med den andre personen, og plasser ditt odde sett med ski og staver litt unna der den andre setter utstyret. Det minimerer jo sannsynligheten for at folk tar feil, og i alle fall at noen som eventuelt måtte være uærlig ønsker ta med seg et par ski eller staver som ikke hører sammen, sier hun.

Slik kjøper du riktig ski og staver for langrenn – Lars Amund Toftegaard fra Skiforeningen viser deg hva du må tenke på når det kommer til lengder, vekt og eventuelle felleski. Vis mer

Heller ikke DNTs Kobberhaughytta har inntrykk av at dette er et stort problem.

- De fleste som kommer så langt inn i skogen har ærlige og redelige hensikter. De gangene jeg har hørt om, har det rett og slett vært noen som har forvekslet i farten og tatt med seg noe som likner det de selv har, sier hyttebestyrer Erlend Birkeland.

Dekkes av forsikring

Heller ikke forsikringsselskapene Dagbladet har snakket med, har merket noen spesiell pågang av saker som gjelder forsvunnet langrennsutstyr.

- Det går jo som regel bra i 99,9 prosent av tilfellene. Nordmenn generelt er nok glade i egne ski og staver, men det er klart det er kjipt for dem det faktisk skjer med, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring.

Skulle du likevel bli utsatt for det, blir slike tap som regel dekket av reiseforsikringen. Det bekrefter både Brandeggen i Tryg og kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Flere ting som spiller inn

Samtidig kan forsikringsselskapene være noe strengere dersom skiene forsvinner på hytte- eller hjemmeadresse.

- Da skal eiendeler sikres, og helst låses inne, når de ikke er i bruk. I verste fall kan en risikere alt fra redusert erstatning til ingen erstatning, sier Voll.

Begge forsikringsselskapene understreker at tiden man lar skiutstyret stå uten tilsyn også spiller inn.

- Står de i et halvt døgn eller mer uten tilsyn, vil dette kunne senke forsikringsutbetalingen, men også her finnes det unntak. Dersom man for eksempel må hjelpe til i forbindelse med en ulykke, og skiene blir stående uten tilsyn lengre enn planlagt, vil dette være formildende omstendigheter, sier Brandeggen.

RIKTIG TEKNIKK: Slik går du diagonalgang på langrennski. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer