Rennende nese corona

Symtpomene som ikke krever corona-test

Snørrete? Se når du må teste deg - og være i karantene til symptomene har gitt seg.

RENNER NESA? Ikke alle symptomer betyr at du bør teste deg. Foto: NTB/Shutterstock
RENNER NESA? Ikke alle symptomer betyr at du bør teste deg. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I helga ble det bestemt at man gjør endringer i karantenereglene for å hindre smitte i husholdningene. Presiseringene av disse reglene gjelder fra 30. oktober og innebærer blant annet at nærkontakter ved testing for corona har ti dagers karantene - selv om testen er negativ. Du kan lese mer om de nye reglene på regjeringens nettsider.

Også andre som testes for corona anbefales å være i karantene til symptomene har gitt seg, selv om testen er negativ.

Med strengere regler i bunn er det greit å være klar over hvilke symptomer som ikke gir behov for en coronatest.

De vanligste corona-symptomene

Leser vi på Folkehelseinstituttets nettsider, er det følgende symptomer som blir trukket frem som de viktigste for at du bør teste deg: feber, hoste, sår hals og tungpustethet.

- Dersom man får akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste, sår hals eller tungpustethet, bør du testes og holde deg hjemme til du har fått svar på prøven, sier lege ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI, Helena Niemi Eide til Dinside.

Samtidig viser en oversikt i det danske Sundhedsstyrelsen sin publikasjon om forebygging av smitte, at det er følgende symptomer som oftest går igjen blant de som blir smittet av corona:

  • Feber - hos 77 prosent av de smittede

Sundhedsstyrelsen skriver at hos barn kan feber være fraværende eller kortvarig.

  • Tørrhoste - hos 68 prosent av de smittede

Hos barn er hoste mindre vanlig, mens det hos spedbarn er et veldig vanlig symptom.

  • Tap av lukt- og smakssans - hos 41 prosent av de smittede
  • Tungpustethet - hos 38 prosent av de smittede

Når det gjelder sår hals, er dette rapportert hos rundt 16 prosent av de smittede, ifølge tall fra Best Practice, som danskene også baserer sin informasjon på.

- Sår hals alene er ikke veldig typisk for coronavirus, men kan forekomme, sier Niemi Eide.

Hun sier videre at dersom man har sår hals som eneste symptom, som ikke raskt går over i løpet av noen timer, bør man teste seg.

STORT UTBRUDD: Tre skoler i Åsnes og Våler kommune går i karantene i ti dager etter et stort utbrudd av covid-19. Video/foto: NTB Vis mer

Rennende nese er ikke corona

Skulle du oppleve å bli snørrete med rennende nese, uten andre symptomer? Ifølge danskene er dette ikke grunnlag for mistanke om coronasmitte, og dermed heller ikke god grunn til å teste seg.

Dette bekrefter lege Helena Niemi Eide.

- Rennende nese som eneste symptom er ikke typisk for koronasykdom, sier hun til Dinside.

- Så dersom nordmenn opplever å bli snørrete – uten andre luftveissymptomer og heller ikke nedsatt allmenntilstand, trenger de da å teste seg for corona?

- Nei, lyder det klare svaret fra FHI-legen.

Når det gjelder barn som blir snørrete, skriver Helsenorge at dersom barnet har rennende nese som eneste symptom, men ellers er i god allmenntilstand, behøver barnet ikke å holdes hjemme eller testes.

Heller ikke hodepine trenger å gi grunnlag for en coronatest - som har vært et symptom blant 16 prosent av de smittede, ifølge Best Practice.

Lege Niemi Eide sier at ungdom og voksne som har fått andre symptomer enn de mest vanlige, for eksempel hodepine, men ellers er i god allmenntilstand, kan se det an litt hjemme.

- Hvis symptomene raskt går over av seg selv, behøver du ikke nødvendigvis ta en test. Ungdom og voksne som ikke testes, bør være hjemme til de er symptomfrie, sier FHI-legen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer