Så lenge skal kalkunen tine

Ta den ut nå

Er dere mange rundt bordet på nyttårsaften, er det smart å ta ut kalkunen av fryseren nå.

Festmiddag: Har du en stor kalkun, bør du ta den ut av fryseren nå. Foto: Shutterstock/NTB
Festmiddag: Har du en stor kalkun, bør du ta den ut av fryseren nå. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Ikke før er vi ferdig med jula, er det på tide å tenke på nyttårsmiddagen. I hvert fall dersom du skal servere kalkun, og dere er mange rundt bordet.

Det er noen enkle regler knyttet til kalkun. Du trenger et halvt kilo per person, den skal tine et halvt døgn per kilo, og den trenger en halv times steketid per kilo (om du følger standard oppskrift).

Den bør altså tine et døgn per to personer, om du går for standardporsjoner, og ikke kutter litt, fordi nyttårsmenyen også involverer flere forretter. Så er dere flere enn åtte til bords, er det bare å få den ut av fryseren og inn i kjøleskapet nå.

Da får du også frigitt litt plass om du har rester av julemat som bør fryses ned.

Når er det for seint?

Leser du denne artikkelen litt nærmere nyttårsaften, er det heldigvis ingen krise. Du kan velge å la kalkunen ligge i fryseren til en annen festlig anledning og gå for en fersk variant, eller du kan tine den litt raskere.

Er du seint ute, har du to muligheter: Har du et par dager på deg, kan du tine den i et litt kjølig rom.

Har du skikkelig dårlig tid, bør du bruke vann. Vann leder varme bedre enn luft. Resultatet her blir også bra, men årsaken til at vi ikke anbefaler det er rett og slett at de færreste har store nok kar til å få plass til en hel kalkun.

Her har du to muligheter: Har du et stort og rent kar, kan du slå to fluer i én smekk og tine kalkunen i saltlake. På denne måten blir den også ekstra saftig. Beregn rundt 100 gram salt per liter vann. Du kan også tilsette krydder i laken.

Må du ta badestampen til hjelp, bør du tine kalkunen i en tett pose, slik at det ikke kommer vann til. Sjekk enkelt om posen er tett ved å blåse inn luft i posen, og se om den holder på luften.

Derfor bør du tine sakte

Det er viktig at du bruker kjølig og ikke varmt vann.

- Enkelt forklart vil kjøttcellene sprekke når kjøttet tines og går for fort fra frossen til tint tilstand. Kjøttsaften og all den gode smaken renner ut av kalkunen. Resultatet blir en tørr og smakløs kalkun, har produktutvikler hos Nortura, Steve Westerby, tidligere forklart Dagbladet.

Han har også et annet triks på lur, om du ikke har mulighet til å la kalkunen tine i vann: Legg et fryseelement på toppen av kalkunen, og tin i romtemperatur, det bidrar til å bremse prosessen.

Sjekk - og dobbeltsjekk

Selv om huskereglene er ganske enkle, er det også enkelt å forveksle. Det er ikke lenge siden det ble greit å le av den gangen en familie forvekslet en halvtime per kilo med en time per halvkilo.

Noen sto opp i otta for å sette kalkunen i ovnen. Den var ferdig klokka åtte. Om morgenen. På kvelden ble det servert en god - men ganske så knusktørr - kalkun. Dette skjedde tidlig på 2000-tallet.