Tann- og bruddskader på trampoline

- Tannskader er blant det vanligste

Slik unngår du ulykker.

DET MORSOMSTE VÅRTEGNET: Trampoline i hagen er like gøy for store og små. Med noen enkle regler, unngår du skader i sommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB
DET MORSOMSTE VÅRTEGNET: Trampoline i hagen er like gøy for store og små. Med noen enkle regler, unngår du skader i sommer. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et sikkert vårtegn er trampoline i hagen og lyden av glade, hoppende barn. Men lykken kan fort snu dersom noen blir skadet. Og det kan bli dyrt.

Tannskader er blant de vanligste trampolineskadene forsikringsselskapene får rapportert inn, ifølge en pressemelding fra If. Tannskader skjer gjerne når flere hopper sammen og inn i hverandre.

– Ved siden av tannskader, er ansiktsskader og brudd i armer og bein vanlige. Bruddskader skjer gjerne ved at barnet faller av trampolinen, tannskader ved at to hopper inn i hverandre. De siste årene har det vært påbudt å selge trampoliner med beskyttelsesnett, og dette har nok fått ned antallet fallskader betraktelig, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Kan ta år

Barn har gratis behandling hos tannlege her i landet, men slike tannskader kan ta år å reparere.

–En tannskade etter en trampolineulykke kan fort komme opp i 30 000-40 000 kroner, og innebære både kjeveortopedi og å sett inn tannimplantater i begynnelsen av 20-årene. Siden tenner og kjeve utvikler seg i barne- og ungdomsår, er det først i denne alderen det er mulig å vite helt hvordan det har gått med tennene, skriver Clementz i en e-post til DinSide.

Tryggest alene

Når trampolineleken er i gang, pass på hvor mange som er oppe og hopper samtidig. Dette er nemlig den vanligste årsaken til skader, og er lett å unngå. Pass også på at trampolinen er montert forskriftsmessig.

– De fleste skader på trampoliner vi får beskjed om, skyldes flere barn som hopper samtidig. Aller helst bør det bare være ett barn om gangen på trampolinen. Et barn og en voksen som hopper sammen, er ingen god idé. Da blir vektfordelingen veldig feil. Her blir det gjerne skader på tenner og kjeve til den voksne: Barnet stanger hodet opp i underkjeven til den høyeste, sier Clementz.

Storebrand har tidligere anbefalt overfor Dinsides lesere at voksne bør vurdere egne og barnas ferdigheter, og følge med når barn hopper, og dessuten definere klare regler for antall barn samtidig på trampolinen. De påpeker at det ideelle er kun ett barn på trampolina av gangen.

Les mer om sikkerhet for trampoliner på hjemmesidene til Direktoratet for beredskap og samfunnssikkerhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer