Jordbær:

Tar grep etter «nasking»

Flere ser seg lei på halvtomme jordbærkurver.

MED HANKER: Årets jordbær-innpakking gjør det ikke like lett for folk å prøvesmake eller fylle kurven «til randen». Foto: Bama
MED HANKER: Årets jordbær-innpakking gjør det ikke like lett for folk å prøvesmake eller fylle kurven «til randen». Foto: Bama Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De store, søte bærene fyller frukt- og grønnsakhyller over hele landet, og ifølge Bama kan årets jordbærsesong vare helt ut til oktober.

Mange lar seg friste, men et evig problem mange møter på er halvfulle kurver - spesielt hvis du kommer seint på dagen.

Mange tillater seg å prøvesmake et bær eller to, noen bytter til seg bær som ser penere ut og enkelte legger til ekstra for å toppe kurven.

- Egoisme, sier jordbær-kjøper Kjell Sørensen til Nettavisen, som omtalte saken først.

Om du har dårlig tid eller ønsker å gjøre ting mer effektivt når du skal bruke jordbær til pynt eller matlaging bør du sjekke ut disse tipsene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Tar jordbær-grep

Nå tar Bama grep, og dekker til kurven med hanker. Dermed må du aktivt åpne kurven for å få tak i et bær.

- Vi kommer i all hovedsak til å benytte kurver med hank denne sesongen. Den nye jordbæremballasjen gjør at det er enkelt å se bærene og enkelt å løfte kurvene, skriver kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen i Bama i en e-post til Dagbladets DinSide.

Hun forklarer videre at Bama løpende vurderer hva slags emballasje som er mest forbrukervennlig, mest miljøriktig, og som beskytter bærene slik at kvaliteten er best mulig. Samtidig som man unngår matsvinn.

- Har dette en sammenheng med at man lettere skal unngå å plukke fra kurven i butikken?

- Det er viktig for oss å legge til rette for at kundene får det de betaler for, skriver hun.

Hevder å ha løsning

I flere butikker kan man fort støte på halvtomme jordbærkurver i fruktdiskene. En av dem som reagerer er Rune Nikolaisen, mannen bak «Gjerrigknark.com».

- Jeg fatter ikke hvorfor de ikke bare kan betale etter vekt. Det vil løse alt. Vi gjør det jo allerede med flere andre frukter og grønnsaker, så hvorfor ikke også jordbær, sier han til Dagbladet.

TIDLIGERE GREP: Noen butikker har tidligere bedt kundene om å ikke plukke jordbær ut av kurvene. Foto: Gjerrigknark.com
TIDLIGERE GREP: Noen butikker har tidligere bedt kundene om å ikke plukke jordbær ut av kurvene. Foto: Gjerrigknark.com Vis mer

Han påpeker at flere butikker selger jordbærkurver som er henholdsvis 400 og 500 gram, men som ofte kan være halvfulle. Nikolaisen tror at flere kunder føler seg lurt.

- Jeg pleier selv å veie jordbær i matbutikken. Her om dagen kjøpte jeg en kurv som skulle veie 500 gram, men da jeg veide kurven var det bare 400 gram. Derfor sa jeg ifra til en av de ansatte som sa at jeg bare kunne fylle opp fra en annen kurv, så det gjorde jeg, sier han.

JORDBÆR-GLAD: Gjerrigknarken Rune Kaino Nikolaisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JORDBÆR-GLAD: Gjerrigknarken Rune Kaino Nikolaisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Flere produsenter tar ulike grep for å dekke jordbærkurvene med lokk, forsegling eller hanker, som Bama har gjort i år.

- Jeg tror likevel at folk piller på jordbærene, også selv om det er hanker. Det er jo ingen som liker at noen nasker i bæra. Jordbær er et tema som hisser meg opp. Rett skal være rett, sier Nikolaisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer