Innhold i hånddesinfeksjon

Tar hånddesinfeksjonen knekken på coronavirus?

Vil du være på den sikre siden, bør du gå for hånddesinfeksjon med denne ingrediensen.

HÅNDDESINFEKSJON: En kikk på ingredienslista kan være en god indikasjon på om du har valgt et produkt som tar knekken på virus. Foto: Berit B. Njarga
HÅNDDESINFEKSJON: En kikk på ingredienslista kan være en god indikasjon på om du har valgt et produkt som tar knekken på virus. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den pågående coronapandemien har ført til at det har dukket opp en rekke nye hånddesinfeksjons-produkter på markedet.

Samtidig er det greit å være obs på at det kan selges produkter som har virkestoffer som ikke gir effekt mot coronasmitte.

Et ferskt eksempel på dette ser vi i Danmark, der metroen i København har plassert ut en hånddesinfeksjon til kundene som ikke nødvendigvis tar knekken på virus, skriver BT.

Seniorrådgiver Mette Fagernes i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Dinside at det har vært en rivende utvikling innen dette produktområdet, som både er positivt - og utfordrende.

- Det kommer stadig nye produkter, og vi er ikke kjent med alle produktene som kommer, sier hun til Dinside.

Har anbefalt alkohol

Tradisjonelt sett har FHI anbefalt alkoholbasert hånddesinfeksjon, fordi man er kjent med effekten alkohol har på virus og bakterier.

Fagernes forteller til Dinside at det har vært en økning i bruken av andre virkestoffer, og at det som er viktig ved valg av virkestoff er at de må ha effekt, ikke være skadelige for personen eller for miljøet.

- Derfor anbefales alkoholbasert hånddesinfeksjon, sier Fagernes, som påpeker at dette ikke betyr at man ikke kan bruke produkter med andre virkestoffer.

- Her hviler det et stort ansvar på mange, både på de som produserer hånddesinfeksjon, ved at produktet holder det produsenten lover og at de følger standarder for disse produktene. Også de som tar det inn og de som selger det til forbrukerne, har et ansvar, påpeker hun.

Her er kravene

I Norge er det Miljødirektoratet som forvalter reglene og kontroll med produktene.

Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet, sier til Dinside at desinfeksjonsmidler er omfattet av biocidregelverket, som er et komplisert regelverk.

- Produkter som er i samsvar med biocidregelverket og dermed er lovlig på markedet, skal være trygge å bruke og effektive mot det de skal virke mot. Det er de som plasserer produktene på markedet i Norge som er ansvarlige for at produktene er trygge og effektive, og at de er i tråd med regelverket, forklarer Veulemans, og legger til at dette også gjelder produkter som er lovlige på markedet uten at de trenger en godkjenning fra Miljødirektoratet.

Han påpeker at dette krever at markedsaktørene må ha gode internkontrollrutiner for å sikre at de kun setter på markedet desinfeksjonsmidler som er i samsvar med regelverk.

Han sier videre at de har lempet på kravene for salg av alkoholbaserte desinfeksjonsmidler for tilgangens del, og at det i likhet med alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er det viktig at desinfeksjonsmidler som ikke er alkoholbasert er i samsvar med biocidregelverket.

Hvordan vite at produktet er trygt?

Ifølge Fagernes i FHI skal produktet ha en innholdsfortegnelse, og følge den såkalte biocidforskriften. Men for en vanlig forbruker kan det være vanskelig å avgjøre om produktet man kjøper, har effekt.

Produkter med andre virkestoffer enn alkohol som følger anbefalingene, kan absolutt være gode for å unngå coronasmitte, ifølge Fagernes. Ofte vil dette avhenge av sammensetningen av forskjellige stoffer i produktet.

- Samtidig som det er mange nye og gode produkter som har andre virkestoffer enn alkohol og er fra seriøse aktører, er det også mange produkter som lover mer enn de kan holde, og ikke følger regelverket for hva man kan reklamere med, sier Fagernes.

Reklameres det for eksempel med at produktet har langtidseffekt, kan forbrukerne tenke at de holder å rengjøre seg en gang om dagen – uten at dette nødvendigvis er riktig.

FHIs ekspert vil altså ikke bare anbefale alkohol som virkestoff i hånddesinfeksjon. Men står det alkohol i innholdsfortegnelsen, gir det en viss trygghet for forbrukeren.

- Hvis det står at det er alkohol på 70-90 prosent i innholdsfortegnelsen, og ser ut som en seriøst produkt, så gir det en viss trygghet. Vi vet at alkohol har god effekt mot et bredt spekter av både virus og bakterier, sier Fagernes.

Fortsatt kontroll av produkter

Miljødirektoratet sier at de vil fortsette sin kontroll av desinfeksjonsmidler som selges på det norske markedet.

- Vi kontrollerer desinfeksjonsmidler basert på importdata fra tolletaten, tips fra forbrukere og virksomheter samt eget kartleggingsarbeid på blant annet nettet. Vi fokuserer på kontroll av desinfeksjonsmidler som ikke er alkoholbasert, forklarer Veulemans.

Han forklarer videre at det er viktig å kontrollere om det er lov å bruke virkestoffene i biocidproduktet for den tiltenkte bruken.

- Før sommeren kontrollerte vi 17 virksomheter og fant to ulovlige desinfeksjonsmidler, og ett desinfeksjonsmiddel som ikke hadde formalitetene på plass for å kunne selges som hånddesinfeksjonsmiddel, sier Veulemans.

Han forteller at de også kontrollerer markedsføringen av desinfeksjonsmidler, og at de ikke kan markedsføres med ord som «lavrisikoprodukt», «giftfritt», «uskadelig», «naturlig», «miljøvennlig», eller lignende.

Det er også verdt å merke seg at det amerikanske Mattilsynet advarer om at mange av produktene i USA inneholder metanol, som kan være farlig i bruk.

MUNNBIND: På Jernbanetorget er det mange som følger regjeringens oppfordring til å bruke munnbind. Video/Reporter: Ørjan Ryland. Vis mer

Hvordan bruke hånddesinfeksjon riktig?

Såpe og vann er fortsatt FHIs anbefaling når dette er tilgjengelig, og om man har synlig skitne hender.

- Ved synlig skitne hender når ikke alkoholen helt inn og vil ikke ta knekken på alt. Dette gir redusert effekt, sier Fagernes.

Også om man har fuktige hender vil effekten av hånddesinfeksjon fortynnes og gi redusert effekt.

- Du bør ha tilsynelatende rene og tørre hender, og bruke nok hånddesinfeksjon så det blir ordentlig vått på alle overflater av hendene, for å så la det tørke. En liten dæsj gir ikke tilstrekkelig effekt, sier Fagernes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer