Temu

Tar Norge med storm: Advarer

Både det danske og det norske Forbrukerrådet advarer mot den populære og billige nettbutikken Temu.

BILLIG: Det kan være svært fristende å handle på den kinesiske nettbutikken Temu grunnet prisene. Foto: Anastasia Møyland
BILLIG: Det kan være svært fristende å handle på den kinesiske nettbutikken Temu grunnet prisene. Foto: Anastasia Møyland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med svært lave priser og et sortiment som utfordrer forventningene dine, har nettbutikken Temu inntatt nettet som en digital tornado.

Den kinesisk-eide digitale markedsplassen gjorde sitt inntog i USA i fjor og har raskt klatret til nærmere 50 millioner aktive brukere, utelukkende innenfor USAs grenser.

De siste månedene har Temu også krysset Atlanteren, og sprer seg nå som ild i tørt gress over flere europeiske land.

Akkurat nå regjerer Temu-appen øverst på popularitetslistene; både blant iPhone- og Android-brukere her i Norge.

Den italienske forbrukerorganisasjonen Altroconsumo har kjøpt og undersøkt 28 produkter fra Temu. Det var feil på alle testproduktene - som generelt også var av dårlig kvalitet, skriver Avisen Danmark.

Nå advarer det danske Forbrukerrådet Tænk mot å kjøpe ting fra Temu.

- Bekymringsfullt

Til tross for at Temu er registrert i Boston i USA er det kinesiske eierskap som trekker i trådene. De fleste produktene blir også sendt rett fra Kina.

Den italienske testen avslørte både manglende sikkerhet og en urovekkende mangel på informasjon.

Det ene testproduktet, en elektrisk sparkesykkelhjelm, viste seg å ikke være robust nok til å dempe støtet fra en kollisjon, skriver den danske avisa.

STORT UTVALG: Nettbutikken tilbyr utallige varer innen forskjellige kategoerier. Foto: Anastasia Møyland
STORT UTVALG: Nettbutikken tilbyr utallige varer innen forskjellige kategoerier. Foto: Anastasia Møyland Vis mer

I tillegg manglet omtrent halvparten av testvarene en oversiktsliste over hvilke stoffer de inneholdt. Prosjektlederen i Forbrukerrådet Tænk advarer mot nettstedet.

- Vi har ikke sett spesifikt på Temu ennå, men vi har å gjøre med selskaper utenfor Europa. Når du kjøper noe der er du ikke beskyttet av alle reglene om produktsikkerhet og forbrukerrettigheter som gjelder i EU, og det er bekymringsfullt, sier Stine Müller til Avisen Danmark.

Overfor DinSide forteller en talsperson for Temu at de er veldig nøye med å følge lover og forskrifter i hvert land og region hvor de opererer i.

- Som operatør av en markedsplass forventer vi at selgerne på vår plattform strengt følger alle relevante lover og forskrifter, skriver Temus talsperson.

Selskapet forteller at de inntok de europeiske markedet for seks måneder siden og at de har jobbet hardt med sine overvåkings- og kvalitetskontrollsystemer for å håndtere forskjellige områder som trenger forbedring.

- Vi har jobbet tett med våre selgere for å sikre at de oppfyller EU-kravene og har umiddelbart fjernet produkter som ikke oppfyller kravene. Temu fjernet umiddelbart og undersøkte produktene som ble fremhevet av Altroconsumo, skriver selskapet og legger til:

- Vi setter oppriktig pris på og ønsker tilbakemeldinger og tilsyn fra alle samfunnssektorer, og vi tror at det er avgjørende for vår vekst og for å bli bedre. Vi er en relativt ny plattform som bare er ett år gammel, men forplikter oss likevel til å følge alle relevante regler og forskrifter.

ORANSJE PRIKK: En Tiktok-bruker går nå ut og advarer iPhone-brukere. Grunnen til det er dette oransje lyset. Foto: Kirsti Østvang Video: @mrjamienyland / Tiktok Vis mer

Du kan få ulovlige varer

DinSide har spurt det norske Forbrukerrådet om hva de tenker om Temu.

Forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Nora Wennberg Gløersen, forteller at nettbutikken er et ganske nytt bekjentskap for dem.

- Per nå har vi kun registrert tre henvendelser om denne nettbutikken, men vi snakker ofte med frustrerte forbrukere som er misfornøyde etter å ha kjøpt billigvarer fra land utenfor EU/EØS, som Kina, USA og Taiwan, sier Gløersen til DinSide.

- TENK DEG OM: Nora Wennberg Gløersen er forbrukerjurist i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
- TENK DEG OM: Nora Wennberg Gløersen er forbrukerjurist i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Selv om det finnes mange fristende reklamer i sosiale medier som lover deg klær, kosmetikk og elektronikk til svært lave priser, mener Forbrukerrådet at du alltid bør tenke deg om før du handler fra ukjente aktører.

- Når et tilbud framstår som utrolig godt, er det lurt å huske på at pris ofte henger sammen med kvalitet, poengterer Gløersen.

Forbrukerjuristen lister opp typiske problemer du vil få dersom du handler fra denne typen nettbutikker.

- Du vil typisk få problemer knyttet til lang leveringstid, uventede importavgifter, høye returkostnader, lite tilgjengelig kundeservice og varer som er av dårlig kvalitet, forteller hun.

Gløersen opplyser at en også kan oppleve å få tilsendt varer som er ulovlige i Norge fordi produkter fra for eksempel Asia ikke nødvendigvis blir produsert etter de samme kravene som gjelder i Norge eller EU/EØS.

- Når dessverre ikke fram

Hvis du tviler på om du bør handle hos Temu, råder forbrukerjuristen til å søke opp butikken hos Trustpilot eller liknende for å lese andre forbrukeres erfaringer.

- Hvis en nettbutikk driver useriøst finnes det som regel advarsler, sier Gløersen og utdyper:

- Hos Trustpilot har 36 prosent av Temus kunder valgt å gi nettbutikken 1 av 5 stjerner - noe som kan tyde på at mange er misfornøyde med kjøpet sitt.

Opplever du å få en vare som ikke står til forventningene, eller at varen aldri dukker opp, forteller forbrukerjuristen at du først må klage direkte til nettbutikken.

- Dessverre ser vi ofte at forbrukere ikke når fram med et krav, eller at de ikke får noe svar i det hele tatt. Hvis du har betalt med kort, bør du kontakte banken din så snart som mulig, oppfordrer Gløersen.

- Du kan ha rett til å få pengene tilbake gjennom en såkalt kortreklamasjon, opplyser hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer